سجادپور: ترامپ با سفر به عربستان به دنبال کسب موفقیتهای شخصی است/ دهقانی: هنوز هم مهار چین اولویت اول آمریکا است

باشگاه خبرنگاران جوان؛ محمدحسین نیکخوی متین - برنامه گفتوگوی ویژه خبری با حضور سید محمد کاظم سجادپور، کارشناس مسائل بین الملل و سید جلال دهقانی فیروزآبادی، استاد روابط بین الملل به تحلیل سفر ترامپ به غرب آسیا و اهداف و انگیزههای این سفر پرداخت.
سجادپور در ابتدای این برنامه بیان کرد: ترامپ هم در دور اول و هم در دور دوم ریاست جمهوری خود اولین سفرش را به عربستان انجام داد. جنبه این انتخاب با ارزیابی نیتهای شخصی ترامپ به سیاستهای داخلی و خارجی او بر میگردد. نیتهایی که حول موضوع موفقیتهای شخصی برای او مرتبط میشود. ترامپ میلیاردها دلار در این سفرها سود کرد. همین یکی از دلایل سفرش بود. او در این مدت پرونده درخشانی در امریکا از خود ثبت نکرده بود و رفتارهای غیر متعارفی را داشته. چیزی به دست نیاورده بود، اما این سفر از جنبه کسب موفقیتهای شخصی برای او اهمیت داشت.
وی گفت: علاوه بر ترامپ، اکنون در کشورهای عربی افرادی سردمدار هستند که به موضوعات اقتصادی اهمیت بیشتری میدهند و چندان به مانند گذشتگان خود رفتار نمیکنند؛ لذا نمیتوان گفت این سفر تنها اهمیت سیاسی یا اقتصادی دارد همه موارد را شامل میشود. این سفر را باید چند وجهی نگاه کرد چرا که سفر مهمی بود، همه برای منطقه و هم برای جهان.
اولویت اول سفر ترامپ به غرب آسیا منافع اقتصادی است
سید جلال دهقانی فیروزآبادی، استاد روابط بین الملل در ادامه بیان کرد: این سفر اهداف مختلف اقتصادی و سیاسی و امنیتی و دفاعی داشت و ترامپ در مذاکراتش همه اینها را مطرخ کرد، اما اولیوت اول منافع اقتصادی است.
این کارشناس بیان کرد: با توجه به اولویتهایی که ترامپ در آمریکا مبنی بر بازگشت سرمایه به این کشور مطرح کرده این سفر برای آنها بسیار مهم بوده است عربستان قول داده که ۶۰۰ میلیارد دلار در آمریکا سرمایه گذاری کنند و اماراتی هم قول سرمایه گذاریهای با مبالغ زیاد را در آمریکا دادند و اینها همه از اهداف آمریکا و ترامپ بوده است. قطر هم قرار است که دومیلیارد دلار قرار داد برای دریافت تسلیحات نظامی بسته و اینها البته تنها بخشی از قرار دادهای تجاری این کشورها است.
وی تاکید کرد: این سفر هدف منطقهای و جهانی هم البته دارد. عربستان اکنون میخواهد روابط خود را به گونهای تامین کند که هم با چین و هم با آمریکا رابطه داشته باشد. از دیگر دلایل این سفر میتوان آن را عنوان کرد که آمریکاییها با این سفر میخواستند با چینیها مقابله کنند و کمی تعادل را در زمینه روابط عربستان با چینیها و خودشان بیشت کنند. اما به جدیت میتوان گفت هنوز هم اولویت آمریکا برقراری نوعی نظم منطقهای است که بتوانند چین را مهار کنند.
تصور نتانیاهو این بود که آمدن ترامپ برکتی برای او و جناحش خواهد داشت
سجادپور در ادامه درباره مشکلات آمریکا و صهیونیستها گفت: روابط بین اسرائیل و آمریکا استراتژیک است و مباحث صهیونیستها از موضوعات داخلی آمریکا است. اما تغییرات کوچک در این زمینه حائز اهمیت است. تصور نتانیاهو این بود که آمدن ترامپ برکتی برای او و جناحش خواهد داشت. اما اکنون میبینیم که نتانیاهو به خیلی از اهدافش نرسیده است. نشریات صهیونیستها اکنون به زبان آمدهاند که ترامپ اقداماتی کرده است که نتانیاهو هیچ خبری از ان نداشته است.
وی افزود: آزاد کردن اسیر آمریکایی و صهیونیستی که آمریکاییها با مذاکره مستقیم با حماس توانستند او را آزاد کردند اینها از نمونههایی است که آمرریکایها نتانیاهو و دولتش را حساب نیاوردند. مذاکره آمریکاییها با ما و واکنشهای این روزهای نتایاهو از دیگر مشکلات اینها است. اختلاف دیگری هم وجود دارد. صهیونیستها به دنبال ایجاد جنگ میان ایران و آمریکا هستند، اما ترامپ با این ایده به دلایل شخصی و ملی و حزبی مخالف است.
دهقانی درباره نقش آمریکاییها و کمرنک شدن حضور اروپاییها در منطقه گفت: بازیگر اصلی در حوزه خلیج فارس آمریکاییها بودند. نقدی هم که به اروپایی هم وارد میشود این است که مدیریت بحران در این زمینه برای آنها بسیار ضعیف بوده است و اروپاییها توان لازم را برای مدیریت در این زمینه ندارند.
وی درباره برخی جملات ترامپ در عربستان گفت: ترامپ در سفرش به عربستان علی رغم آن جملات خلاف ادب درباره ایران جمله مهمی را بیان کرد. بارها گفته بود ایران یا توافق یا و بمباران را باید انتخاب کند و دیروز این جمله را تکرار نکرد و تنها از فشار حداکری صحبت کرد. این که دیگر این گزینه را هم نمیگوید نشان دهنده ان است که کشورهای منظقهای در حال ایفای نقش ایجابی هستند.
با اروپای یک دست مواجه نیستیم
این کارشناس درباره دیدار احمد الشرع و ترامپ هم گفت: آمریکاییها، صهیونیستها و ترکیهایها باعث به قدرت رسیدن جولانی بودند و تلاش آمریکایی در این زمینه باعث اتفاقات اخیر است. اما به نظر من مقاومت داخلی در سوریه ایحاد میشود
سجادپور درباره کمرنگ شدن نقش اروپاییها در منطقه اظهار کرد: ما با اروپایی یک دست مواجه نیستیم. اتفاق مهمی افتاده و آن به دو قطبی شدن نگرش نخبگان آمریکا و روابطشان با سایر کشورهای جهان مربوط میشود. یک نگرش در آمریکا آن است که اروپاییها از ما اسنفاده کردند و توسعه آنها به دلیل هزینههای ما است و معتقدند که باید مقابل اروپاییها ایستاد و حتی آنها را باید مجازات کرد. اکنون قطبی در آمریکا روی کار آمده که چندان علاقهای برای همکای با اروپاییها ندارند.
این کارشناس درباره حضور آمریکاییها در خیج فارس بیان کرد: خلیج فارس منطقه جولان آمریکاییها بوده و حضور اروپاییها هیچگاه مانند آنها نبوده است. خلیج فارس نمادی از برتری قدرتهای بین الملل بودند و آمریکاییها همیشه در اینجا به دنبال قدرت نمایی بودند، اما اکنون کشورهای خلیج فارس به تنوع استراتژیک رابطه شان پرداختند. این کشورها برای کسب منافع حداکثری به دنبال رابطه با چین و روسیه و آمریکا و اروپا هستند.
12189464