همدلی ویژگی برجسته شهید رئیسی بود

باشگاه خبرنگاران جوان؛ زهرا بالاور _ همزمان با سالگرد شهادت رئیس جمهور فقید و یاران ایشان، مراسم رونمایی از کتاب «الگوی سیاستورزی شهید» با موضوع دستاوردها و شیوه حکمرانی شهید آیت الله رئیسی (ره) به همت پژوهشکده باقرالعلوم(ع) امروز سه شنبه ۳۰ اردیبهشت ماه در سالن جلسات سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شد.
در این مراسم علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت سابق، میثم لطیفی معاون رئیسجمهور سابق، اسماعیل نوده فراهانی مدیر گروه دفتر مطالعات فرهنگی مرکز پژوهش های مجلس، توحید اسماعیلپور پژوهشگر مطالعات حکمرانی و حجتالاسلام و المسلمین مجتبی نامخواه مدیر گروه مطالعات اجتماعی پژوهشکده باقرالعلوم (علیهالسلام) حضور داشتند.
حجتالاسلام سید علی موسوی رئیس پژوهشگاه باقرالعلوم (ع) گفت: همه نعمتهای الهی را شاکریم که از جمله مهمترین آنها فرزندان این انقلاب هستند که پرچم انقلاب را بالا میبرند. فرزندان حوزه علمیه شیعه با خون خودشان تاریخ این مرز و بوم را رنگین کردند. در قدردانی از زحمات شهید رئیسی سخن زیاد گفته شده اما مسئله اصلی که امروز ما با آن مواجه هستیم الگوی سیاستورزی شهید برای ارائه به آیندگان حاضر در زیستبوم جمهوری اسلامی است.
او افزود: طبعا مدل سیاستورزی ما از جنس مدلهای مرسوم دنیا نیست و میشود گفت تک تک رؤسای جمهور و مدیران ما جنسی از سیاستورزی را دارند که تفاوتهای کوچک و قابل اعتنا و گاه بزرگ و متناسب با فضای اصلی سیاستورزی را رقم زدند.
وی ادامهداد: از این رو اگر به دنبال خلق پدیدهای جدید در حوزه دانشی برای سیاستورزی هستیم باید از همین تجربههای موجود، بازسازی روشمند علمی داشته باشیم. به عبارت دیگر پژوهشکده باقرالعلوم (ع) وظیفه خود میداند که مسیر تولید دانش را از فضای صرفا مطالعه کردن بر محور نقد و ارزیابی داراییهای دانش دنیای غرب به سمت بررسی مدلهای تجربه شده امروز انقلاب اسلامی برگردانند.
وی افزود: شهید رئیسی بین همه اینها، برجستگی ویژهای دارد و آن ورود در یک صحنه پیچیده است؛ صحنهای که بخشی از آن به شکلگیری یک همدلی وفاق به معنای واقعی کلمه بین بخشهای مختلف جریانهای سیاسی را منجر میشود که زمینه نوعی تعارض را دارد و در عین حال آن را به بستری برای باز کردن میدان برای بدنه مومن و انقلابی در جهت تجربههای ویژه در مسیر آینده انقلاب اسلامی تبدیل میکند. برای تحقق این امر، ۲۲ گفتار را از نخبگان جبهه انقلاب را هدف قرار دادیم. از افراد بیشتری دعوت کردیم که به شکل مختصری الگوی سیاست ورزی شهید رئیسی را از دیدگاه خودشان ارائه دهند.
وی تاکید کرد: این امر به صورت چند نشست علمی و در نهایت تدوین آنها شکل گرفت و امروز به صورت یک کتاب به بدنه علمی جامعه ما عرضه میشود تا ما را گامی به سمت تولید دانش مورد نیاز انقلاب اسلامی در حوزه سیاستورزی بر مبنای الگوهای جدید نزدیکتر کند و نوع پرداخت ما به شهید جمهور را از ساحت خاطره و ارتباط صرفا عاطفی و تاریخی تبدیل کند به یک ارتباط علمی، روشمند و موثر در جامعه آینده برای تولید الگوهای سیاستورزی.
سپس بهادری جهرمی گفت: ضمن عرض تسلیت به مناسبت سالگرد شهادت شهدای پرواز اردیبهشت سال گذشته، ساعات خاص و تلخی برای همه مردم ایران و یادآور آن لحظات تاریخی و دردناک است. امیدوارم خدا خودش برای این مردم همیشه در صحنه جبران کند که با حضورشان در تشییعهای میلیونی که در شهرهای مختلف برگزار شد، شرکت کردند. همچنین هم در ایام شهادت این شهدا، هم در مراسم چهلمین روز شهادت و هم حالا در سالگرد شهادتشان، ما را شرمنده کردند.
وی افزود: خیلی از مسئولین، همکاران و همراهان شهید رییسی از حجم پویشها و برگزاری برنامههای متعدد مردمی کولاک کردند. حتی مساجد کوچک در روستاها نیز مجالس یادبود برای این شهدا برگزار کردند. دیروز در زینبیه اصفهان نوجوانان بسیجی نیت کرده بودند ۷ شبانه روز به یاد شهید رئیسی ایستگاه صلواتی بزنند. امثال این حرکتها در سراسر کشور اتفاق افتاده است که به خاطر آن از همه مردم عزیز کشورم تشکر میکنم. از رهبر معظم انقلاب هم تشکر میکنم که امروز خودشان به نوعی میزبان مراسم بزرگداشت خادمین مردم بودند و مثل همیشه جامعترین کلامها را در توصیف و بیان و تحلیل شهید خدمت و همراهانشان داشتند.
وی ادامهداد: اصل دلیل حضورم در این جلسه، تقدیر از عزیزانی بود که برای آمادهسازی این کتاب زحمت کشیده بودند. ضرورت پرداختن به موضوعات علمی و عملی درباره سبک و سیره حکمرانی یا سیاستورزی شهدای خدمت دوچندان است. یک ضرورت عام برای پرداختن به سیره شهدا و درس گرفتن از آن داریم اما برای مدل حکمرانی و نوع و ساخت حکمرانی اسلامی ضروری مضاعف است.
وی بیان کرد: ما در مسیر تحقق تمدن نوین اسلامی در مرحله سوم حکمرانی ماندهایم و نتوانستهایم ابعاد، زوایا و ظرافتهای مختلف مرحله دولت اسلامی را درست استخراج، کشف، برنامهریزی و پیادهسازی کنیم. در مقام نظر نگاه جامعی نسبت به مقوله دولت اسلامی نداریم و در مقام عمل و پیادهسازی نیز الگوی روشنی که به شیوه علمی ابعاد و زوایای آن ثبت و ضبط شده باشد نداریم.
نامخواه بیان کرد: در پیامی که رهبر انقلاب به مناسبت شهادت شهید رئیسی داشتند اشاره داشتند که برای ایشان صلاح و رضایت مردم حاکی از رضایت الهی بود. این که دیدگاه عموم مردم درباره امری میتواند کاشف از دیدگاه الهی باشد، ریشه عمیق دینی دارد. در نامه حضرت امیر به مالک اشتر هم آمده که خدا صالحین را با آنچه که بر زبان عموم مردم جاری شده ارزیابی میکند چرا که فاعل این جریان خداست و اوست که دلها را به یک معنا هدایت میکند.
لطیفی معاون دولت شهید رئیسی گفت: تشکر میکنم از کار ارزشمندی که صورت گرفته و امیدوارم استمرار پیدا کند. چیزی که باید در حوزه سیاستورزی شهید به آن توجه کنیم این است که ایشان سیادت در سیاست داشتند. خیلیها سیاستورزی میکنند حتی اگر بپذیریم در سیاستورزی مسیرشان درست بوده اما کمتر کسی را میبینیم که در عین سیاستورزی سیادت هم داشته باشد.
وی ادامهداد: پهلوان سپهر سیاست ایران بودند. گاهی پهلوان قدرت دارد ولی از آن قدرت بیمحابا استفاده نمیکند. پروندهها در اختیار او هست ولی دم بر نمیآورد. خودش بزرگ قضاوت است ولی در پروندههایی که میبیند ظلمی نسبت به خودش و نزدیکانش صورت گرفته از چارچوب قانون خارج نمیشود. این شهید بزرگوار از این حیث باید مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: الگوی سیاستورزی این شهید بزرگوار مبتنی بر الگوی دیانتورزی اوست. با سیاستمداری مواجهایم که به مقام فقاهت و اجتهاد رسیده، در مناصبی بوده که لازمه آنها برخورداری از درجه اجتهاد است و با این توشه و گذشته و تجربه فقاهتی و دیانتی وارد اداره قوه مجریه شده است.
وی بیان کرد: در آن ۵ مرحلهای که رهبر انقلاب درباره فرایند شکلگیری تمدن نوین اسلامی به آن اشاره کرده بودند و شامل انقلاب، نظام، دولت، جامعه و تمدن اسلامی بود، اگر قله نظام سازی شهید بهشتی است که حقیقتا در شکلگیری نظام که تبلورش در قانون اساسی بود، نقل بی بدیلی داشت، قله دولتسازی ما هم شهید رئیسی بود. او با تجربههایی که پیش از دوران انقلاب در زمینه مبارزه داشت، وارد عرصه دولت شد که پیچیدگیهای خاص خودش را داشت.
12191841