علمی فناوری 12:28 - 04 بهمن 1403
در فیلم‌های قدیمی، جنگجویان برای دفاع از خود زره به تن می‌کردند که دارای زنجیر‌های ریز به هم بافته‌ای بودند که استحکام بالایی در برابر ضربه داشتند. تصور کنید چنین ساختار‌هایی در مقیاس نانومتری ایجاد شود، قطعا کاربرد‌های زیادی برای آن می‌توان تصور کرد.

شاهکار نانومهندسی؛ ساخت زره مولکولی

در یک شاهکار مهندسی، محققان یک تیم تحقیقاتی به رهبری دانشگاه نورث وسترن اولین ماده دوبعدی مکانیکی در هم قفل شده را ساختند. این ماده در مقیاس نانو شبیه حلقه‌های به هم پیوسته در زره‌پوش‌های قدیمی سربازان است. این ساختار انعطاف‌پذیری و استحکام فوق‌العاده‌ای دارد که این ویژگی موجب شده تا دانشمندان امیدوار باشند که بتوان از آن در زره‌های جدید با کارایی بالا و وزن کم استفاده کنند. این لایه دوبعدی کاربرد‌های صنعتی زیادی می‌تواند داشته باشد.

در مقاله‌ای با عنوان Mechanically interlocked two-dimensional polymers که در مجله Science منتشر شده‌است، این گروه چگونگی ساخت این پلیمر دوبعدی با واحد‌های سازنده در هم قفل شده را تشریح کردند.

یکی از ویژگی‌های جالب این ماده، وجود ۱۰۰ تریلیون پیوند مکانیکی در هر ۱ سانتی‌متر مربع از آن است که بالاترین چگالی پیوند‌های مکانیکی است که تاکنون دانشمندان ایجاد کرده‌اند. محققان این ماده را با استفاده از فرآیند پلیمریزاسیون جدید، بسیار کارآمد و مقیاس‌پذیر تولید کردند.

ویلیام دیچتل از دانشگاه نورث‌وسترن می‌گوید: «ما یک ساختار پلیمری کاملاً جدید ساختیم. این ساختار شبیه به دانه‌های زنجیری است که نمی‌تواند به راحتی پاره شود، زیرا هر یک از پیوند‌های مکانیکی کمی آزادی برای لغزش دارند. اگر آن را بکشید، می‌تواند نیروی وارد شده را در جهات مختلف دفع کند. اگر بخواهید آن را از هم جدا کنید، شما باید آن را در جهت‌های مختلف بشکنید.»

برای سال‌ها، محققان تلاش کرده‌اند تا مولکول‌های در هم‌بسته مکانیکی را با پلیمر‌ها توسعه دهند، اما دریافتند که اتصال پلیمر‌ها برای ایجاد پیوند‌های مکانیکی تقریبا غیرممکن است.

برای غلبه بر این چالش، محققان رویکرد کاملا جدیدی را در پیش گرفتند. آنها با مونومر‌های X شکل که بلوک‌های سازنده پلیمر‌ها هستند، شروع کردند و آنها را در یک ساختار بلوری خاص و بسیار منظم مرتب کردند. سپس، این بلور‌ها را با مولکول دیگری برای ایجاد پیوند بین مولکول‌های درون بلور واکنش دادند.

بلور‌های حاصل، از لایه‌ها و لایه‌هایی از ورقه‌های پلیمری دوبعدی در هم قفل شده تشکیل شده‌اند. در داخل ورقه‌های پلیمری، انتهای مونومر‌های X شکل به انتهای مونومر‌های X شکل دیگر متصل می‌شوند. سپس، مونومر‌های بیشتری از میان شکاف‌های بین آنها عبور می‌کنند. علیرغم ساختار سفت و سخت آن، این پلیمر به طرز شگفت‌آوری انعطاف‌پذیر است.

آنها دریافتند که حل کردن پلیمر در یک محلول باعث می‌شود که لایه‌های مونومر‌های در هم قفل شده از یکدیگر جدا شوند.

برای بررسی این ساختار در مقیاس نانو، محققان دانشگاه کرنل به رهبری پروفسور دیوید مولر از روش‌های میکروسکوپ الکترونی پیشرفته استفاده کردند. این تصاویر درجه بالایی از بلوری بودن پلیمر و ساختار در هم تنیده آن را تایید کرد و همچنین انعطاف‌پذیر بودن بالای آن را به تصویر کشید.

منبع: ایسنا


12145159
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» دانشجویان تمامی مقاطع تحصیلی در صورت داشتن شرایط لازم برای دریافت کمک هزینه تحصیلی (وام شرافت) اقدام کنند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» دانشجویان تمامی مقاطع تحصیلی در صورت داشتن شرایط لازم برای دریافت کمک هزینه تحصیلی (وام شرافت) اقدام کنند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» محققان باتری ساخته‌اند که از یون‌های سدیم، کلرید و سولفات به عنوان الکترولیت استفاده می‌کند و می‌تواند انرژی لازم برای جلقه‌های نجات و تور‌های ماهیگیری را از آب شور دریا فراهم کند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیرکل قرآن، عترت و نماز وزارت آموزش و پرورش از افزایش ۲۰ درصدی شرکت دانش‌آموزان در مراسم اعتکاف امسال نسبت به سال گذشته خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» در فیلم‌های قدیمی، جنگجویان برای دفاع از خود زره به تن می‌کردند که دارای زنجیر‌های ریز به هم بافته‌ای بودند که استحکام بالایی در برابر ضربه داشتند. تصور کنید چنین ساختار‌هایی در مقیاس نانومتری ایجاد شود، قطعا کاربرد‌های زیادی برای آن می‌توا...
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» دانشمندان با انجام تحقیقاتی، ارتباط بین بیماری پوستی پسوریازیس و بیماری‌های روده را پیدا کردند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» دانش‌آموزان انجمن ریاضی‌دانان جوان در رقابت‌های جهانی ریاضی دانشگاه واترلو کانادا هفت نشان کسب کردند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» فضانوردان چینی در طول یک پیاده‌روی فضایی ۸.۵ ساعته، سپر‌های محافظ در برابر زباله‌های فضایی را بر روی ایستگاه فضایی تیانگونگ نصب کردند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» با ساخت موتور مصنوعی جدید، محققان فرصت‌های تازه‌ای در توسعه فناوری‌نانو ایجاد کردند. این موتور عملکردی مشابه ماهیچه‌ها و عضلات بدن دارد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» تازه‌ترین گزارش موسسه «آکسفورد اینسایتس» از شاخص جهانی آمادگی دولت‌ها در زمینه هوش مصنوعی در سال ۲۰۲۳، نشان می‌دهد ایران در سال ۲۰۲۳ با کسب امتیاز ۴۲.۰۷، در رتبه ۶۴ جهانی قرار گرفته است. این در حالی است که در سال ۲۰۲۲، ایران با امتیاز ۴۵.۳۰...

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است