فرهنگی‌هنری 07:45 - 20 شهریور 1403
از آن‌جایی که در برخی از داستان‌های شاهنامه عامل حسادت‌ورزی اثرات مخربی بر شخصیت‌های داستانی و تاریخی داشته است یک شاهنامه‌پژوه در این رابطه توضیحاتی داد.

آیا موضوع حسد در شاهنامه وجود داشته است؟

محمد رسولی، شاهنامه‌پژوه درمورد موضوع حسد و حسدورزی در شاهنامه بیان کرد: یکی از واقعیت‌های انسانی و مواردی که در برخی از انسان‌ها وجود دارد موضوع حسد و حسادت است. درمورد این مسئله در شاهنامه مطالبی وجود دارد. چون ممکن است حس حسد نقش مهمی در سرنوشت افراد ایفا کند؛ البته شاید در وهله‌ی اول باورکردنی نباشد، اما اگر به شکل عمیقی به بسیاری از موارد تاریخی نگاه کنیم متوجه خواهیم شد که خیلی وقت‌ها حسد و حسادت باعث بروز بسیاری از جنایت‌ها، جنگ‌ها و رویداد‌های تلخ در طول تاریخ شده‌اند؛ بنابراین همین موضوع نشان می‌دهد حسد و حسادت‌ورزی ویژه شخص نیست بلکه ممکن است از سوی سازمان‌ها و گاهی، از طرف جوامع سیاسی و همچنین، در حد کلان‌تر به وسیله کشور‌ها درمورد یکدیگر وجود داشته باشد. 

این شاهنامه‌پژوه با اشاره به وجود ویژگی حسادت در کتاب شاهنامه و تحت تأثیر قرار گرفتن زندگی برخی از افراد به دلیل این موضوع گفت: از آن‌جایی که شاهنامه به بیان تاریخ سیاسی، اجتماعی و فرهنگی واقعی ایران و بشریت می‌پردازد طبیعتاً قابل انتظار است که در شاهنامه، حس حسادت و حسدورزی افراد نسبت به یکدیگر وجود داشته باشد تا جایی که وقتی نگاهی به کتاب شاهنامه فردوسی می‌کنیم از قضا از همان آغاز این موضوع را می‌بینیم؛ زمانی که کیومرث پادشاهی خود را شروع کرده و تشکیلات راه‌اندازی شده‌اش رو به پیشرفت است شاهد بیت «به رشک اندر اهرمن بدسگال/همی رای زد تا ببالید بال» نسبت به کیومرث و پیشرفت ایرانیان رشک و حسد وجود داشته است.

رسولی تصریح کرد: حسد و رشک اهرمن باعث شد تا سیامک به عنوان پورِ کیومرث کشته شود و این داستان ادامه پیدا کرد تا جایی که می‌بینیم خیلی از مسائلی که توسط افراسیاب به عنوان پادشاه شناخته شده تورانیان که دشمن ایرانیان است رخ داد ناشی از حسادتی است که به ایران و ایرانیان داشته است. 

این شاهنامه‌پژوه با اشاره به وجود برخی از حسادت‌ها در کتاب شاهنامه افزود: حسادت‌های معروفی در شاهنامه وجود دارند که شاید بتوان بارزترین آن را حسادت افراسیاب به ایرانیان و همچنین، حسادت شقاق به برادرش رستم اشاره کرد که این حسادت باعث شد که رستم به شکل ناجوانمردانه‌ای در چاه این نابرادر از دنیا برود و کشته شود.


12091181
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار فرهنگی‌هنری

فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس رسانه ملی گفت: هر مجموعه‌ای که در صداوسیما تولید می‌شود نیازمند سند پژوهشی است. در کار‌های پرهزینه مانند مجموعه‌های نمایشی این ضرورت بیشتر است.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» برنامه تلویزیونی «برمودا» ویژه شب یلدا به آنتن شبکه نسیم برمی‌گردد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» شبکه‌های تلویزیونی در آستانه شب یلدا، با تدارک ویژه‌برنامه‌هایی متنوع و جذاب، لحظات و ساعات خاطره انگیزی را برای مردم در قاب تلویزیون به تصویر می‌کشند.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» حمید طالقانی، بازیگر سینما و تلویزیون بعد از یک دوره ابتلا به بیماری سرطان کبدی درگذشت.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» شب یلدا، فقط بلندترین شب سال نیست؛ فرصتی است برای بازخوانی خاطره‌ها، آیین‌ها و پیوند‌های فرهنگی که قرن‌ها در حافظه جمعی ایرانیان انباشته شده است.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» مدیر گروه تولیدات غیرنمایشی مرکز سیمرغ خبر داد که فصل جدید برنامه «جام جم» بعد از ایام نوروز با فرم و ساختار جدید روی آنتن می‌رود.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» آکادمی اسکار فهرست اولیه نامزد‌ها در ۱۲ شاخه از جوایز اسکار نود و هشتم را منتشر کرد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» هم‌زمان با میلاد حضرت فاطمه زهرا (س) و روز مادر، شبکه دو سیما تصویری عینی از کارکرد واقعی رسانه ملی ارائه داد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» عضو هیئت علمی دانشگاه سوره از پشت پرده وایرال‌شدن محتوا‌های جنجالی و حاشیه‌ای در پلتفرم یوتیوب گفت که ترویج آن سبب تضعیف تفکر انتقادی مخاطب می‌شود.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، از تلاش برای حل معضل «کاخ جشنواره» خبر داد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است