فرهنگی‌هنری 07:45 - 20 شهریور 1403
از آن‌جایی که در برخی از داستان‌های شاهنامه عامل حسادت‌ورزی اثرات مخربی بر شخصیت‌های داستانی و تاریخی داشته است یک شاهنامه‌پژوه در این رابطه توضیحاتی داد.

آیا موضوع حسد در شاهنامه وجود داشته است؟

محمد رسولی، شاهنامه‌پژوه درمورد موضوع حسد و حسدورزی در شاهنامه بیان کرد: یکی از واقعیت‌های انسانی و مواردی که در برخی از انسان‌ها وجود دارد موضوع حسد و حسادت است. درمورد این مسئله در شاهنامه مطالبی وجود دارد. چون ممکن است حس حسد نقش مهمی در سرنوشت افراد ایفا کند؛ البته شاید در وهله‌ی اول باورکردنی نباشد، اما اگر به شکل عمیقی به بسیاری از موارد تاریخی نگاه کنیم متوجه خواهیم شد که خیلی وقت‌ها حسد و حسادت باعث بروز بسیاری از جنایت‌ها، جنگ‌ها و رویداد‌های تلخ در طول تاریخ شده‌اند؛ بنابراین همین موضوع نشان می‌دهد حسد و حسادت‌ورزی ویژه شخص نیست بلکه ممکن است از سوی سازمان‌ها و گاهی، از طرف جوامع سیاسی و همچنین، در حد کلان‌تر به وسیله کشور‌ها درمورد یکدیگر وجود داشته باشد. 

این شاهنامه‌پژوه با اشاره به وجود ویژگی حسادت در کتاب شاهنامه و تحت تأثیر قرار گرفتن زندگی برخی از افراد به دلیل این موضوع گفت: از آن‌جایی که شاهنامه به بیان تاریخ سیاسی، اجتماعی و فرهنگی واقعی ایران و بشریت می‌پردازد طبیعتاً قابل انتظار است که در شاهنامه، حس حسادت و حسدورزی افراد نسبت به یکدیگر وجود داشته باشد تا جایی که وقتی نگاهی به کتاب شاهنامه فردوسی می‌کنیم از قضا از همان آغاز این موضوع را می‌بینیم؛ زمانی که کیومرث پادشاهی خود را شروع کرده و تشکیلات راه‌اندازی شده‌اش رو به پیشرفت است شاهد بیت «به رشک اندر اهرمن بدسگال/همی رای زد تا ببالید بال» نسبت به کیومرث و پیشرفت ایرانیان رشک و حسد وجود داشته است.

رسولی تصریح کرد: حسد و رشک اهرمن باعث شد تا سیامک به عنوان پورِ کیومرث کشته شود و این داستان ادامه پیدا کرد تا جایی که می‌بینیم خیلی از مسائلی که توسط افراسیاب به عنوان پادشاه شناخته شده تورانیان که دشمن ایرانیان است رخ داد ناشی از حسادتی است که به ایران و ایرانیان داشته است. 

این شاهنامه‌پژوه با اشاره به وجود برخی از حسادت‌ها در کتاب شاهنامه افزود: حسادت‌های معروفی در شاهنامه وجود دارند که شاید بتوان بارزترین آن را حسادت افراسیاب به ایرانیان و همچنین، حسادت شقاق به برادرش رستم اشاره کرد که این حسادت باعث شد که رستم به شکل ناجوانمردانه‌ای در چاه این نابرادر از دنیا برود و کشته شود.


12091181
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار فرهنگی‌هنری

فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» همزمان با برگزاری هفته استان گلستان در رویداد ملی «ایران جان»، شبکه نمایش از ۱۵ تا ۲۱ آذر ماه مجموعه‌ای از فیلم‌های مرتبط با فرهنگ این خطه شمالی را پخش می‌کند.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» صدا و سیما درباره آگهی دمنوش‌های گیاهی در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: پخش هر آگهی سلامت‌محور تنها پس از دریافت مجوز رسمی از سازمان غذا و دارو انجام می‌شود و محصول مورد بحث دارای پروانه ساخت معتبر از وزارت بهداشت (دانشگاه علوم پزشکی گیلان) است.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» معاون وزارت بهداشت در حالی در نامه‌ای به رئیس صداوسیما تبلیغ دمنوش‌های لاغری از تلویزیون را موجب فریب و گمراهی مردم خوانده که محصول موردنظر دارای پروانه بهداشتی ساخت از سوی یکی از زیرمجموعه‌های خود وزارت بهداشت است.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» امین زندگانی با نقشی متفاوت و غیر منتظره در سریال ماورایی ساهره حضور دارد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» سه مستند «عمق میدان»، «در میان درختان انجیر» و «هر شش ثانیه یک نفر» از تولیدات گروه مستند شبکه افق به بخش‌های مختلف نوزدهمین جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت راه یافتند.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» شبکه نمایش سیما در مسیر خاطره‌بازی با فیلم‌های مطرح تاریخ سینما از همین هفته باکس‌های ویژه آخر هفته خود را به نمایش فیلم‌های جکی جان اختصاص می‌دهد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» معاون سیما در بازدید از پشت‌صحنه سریال «عزیزآباد» روند تولید این مجموعه را مثبت ارزیابی کرد و آن را یکی از نمونه‌های رو به بلوغ تولیدات آپارتمانی تلویزیون دانست.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» شبکه آموزش از شنبه ۱۵ آذر دوره‌ای آموزشی برای معلمان را با همکاری سازمان پژوهش برگزار می‌کند.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس رسانه ملی چهارشنبه، ۱۲ آذر میزبان آیت‌الله احمد مروی، تولیت آستان قدس رضوی در سازمان صداوسیما شد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» قرعه‌کشی نهایی جام جهانی ۲۰۲۶ فیفا، روز جمعه ۱۴ آذر در شهر واشنگتن آمریکا برگزار می‌شود که این رویداد مهم از شبکه سه سیما به صورت زنده پخش می‌شود.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است