علمی فناوری 13:46 - 21 تیر 1404
یک دنباله‌دار مرموز قدیمی‌تر از خورشید در حال بازدید از منظومه شمسی است.

نزدیکی یک دنباله‌دار مرموز قدیمی‌تر از خورشید به منظومه شمسی

باشگاه خبرنگاران جوان؛ جواد فراهانی - تیمی از اخترشناسان فاش کرده‌اند که دنباله‌دار میان‌ستاره‌ای 3I/ATLAS که اخیراً در حال ورود به منظومه شمسی ما مشاهده شده است، ممکن است قدیمی‌ترین جرم از نوع خود باشد که تاکنون توسط بشر دیده شده است.

این دنباله‌دار مرموز که در اول ژوئیه ۲۰۲۵ توسط رصدخانه ATLAS کشف شد، نه تنها سومین جرم میان‌ستاره‌ای مشاهده شده پس از ۲۰۱۷'Oumuamua و ۲۰۱۹'Borisov است، بلکه اسراری را نیز در خود جای داده است که قدمت آنها به سپیده‌دم کهکشان ما برمی‌گردد.

متی هاپکینز، دانشمند دانشگاه آکسفورد، که رهبری این تیم تحقیقاتی را بر عهده داشت، یک مدل آماری به نام مدل Ōtautahi-Oxford را برای محاسبه منشأ این جرم بر اساس مسیر شیب‌دار آن توسعه داد.

تحلیل دقیق مسیر 3I/ATLAS نشان می‌دهد که ممکن است در قدیمی‌ترین منطقه کهکشان راه شیری، معروف به "دیسک ضخیم"، جایی که ستارگان باستانی میلیارد‌ها سال قبل از تولد خورشید ما در آن جمع شده‌اند، شکل گرفته باشد.

این منشأ نجومی منحصر‌به‌فرد، به این دنباله‌دار جایگاهی استثنایی می‌دهد، زیرا دانشمندان سن آن را تقریباً ۷ میلیارد سال تخمین می‌زنند که تقریباً ۲.۵ میلیارد سال از منظومه شمسی ما قدیمی‌تر است.

دنباله‌دار مرموز قدیمی‌تر از خورشید

آنچه این کشف را حتی مهم‌تر می‌کند، ترکیب شیمیایی متفاوتی است که دانشمندان برای این شیء بین ستاره‌ای پیش‌بینی می‌کنند. با توجه به منشأ باستانی آن، دانشمندان معتقدند که 3I/ATLAS ممکن است به طور بی‌سابقه‌ای غنی از یخ آب باشد و آن را به یک کپسول زمان تبدیل کند که اسرار ترکیب شیمیایی جهان اولیه را حفظ می‌کند.

با نزدیک شدن دنباله‌دار به خورشید، یخ آب شروع به تصعید می‌کند و یک دم روشن تشکیل می‌دهد که دانشمندان را قادر می‌سازد تا ترکیب آن را با دقت بی‌سابقه‌ای تجزیه و تحلیل کنند.

دنباله‌دار مرموز قدیمی‌تر از خورشید در منظومه شمسی

پروفسور کریس لینتوت، اخترفیزیکدان دانشگاه آکسفورد، اظهار داشت: «این جرم، دریچه‌ای نادر به بخشی از کهکشان است که ما قبلاً هرگز نتوانسته‌ایم آن را از نزدیک مطالعه کنیم.» 

او می‌افزاید که به احتمال دو سوم، این دنباله‌دار در واقع از منظومه شمسی ما قدیمی‌تر است و میلیارد‌ها سال قبل از ملاقات امروز ما، در فضای بین ستاره‌ای شناور بوده است.

نزدیکی دنباله‌دار قدیمی‌تر از خورشید به منظومه شمسی

جامعه جهانی نجوم مشتاقانه منتظر داده‌های بیشتر در مورد این بازدیدکننده منحصر‌به‌فرد است، به خصوص با پرتاب قریب‌الوقوع رصدخانه ورا روبین در شیلی که انتظار می‌رود در سال‌های آینده ده‌ها جرم بین ستاره‌ای را آشکار کند.

این کشف نه تنها دریچه‌ای جدید به درک ما از تاریخ و تکامل کهکشان می‌گشاید، بلکه تأیید می‌کند که جهان هنوز هم قادر است ما را با شگفتی‌های بی‌پایان خود شگفت‌زده کند.

منبع: Space.com


12206367
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» نتایج یک مطالعه بر تأثیر دارو‌های خواب‌آور بر پروتئین‌های سمی مغز تأکید کرده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» کارشناسان هشدار داده‌اند که استفاده زیاد از هدفون شنوایی جوانان را تهدید می‌کند و خطر ابتلا به بیماری‌های عصبی را افزایش می‌دهد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاونت علمی ریاست‌جمهوری، وزارت بهداشت و ستاد زیست‌فناوری، سلامت و فناوری‌های پزشکی با انتشار فراخوانی مشترک از طرح‌های سامانه هوشمند خدمات سلامت یکپارچه حمایت می‌کنند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سخنگوی سازمان انتقال خون گفت: مردم عزادار کشورمان در تاسوعا و عاشورای حسینی بیش از ۲۷ هزار و ۲۰۰ واحد خون اهدا کردند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس مرکز حراست سازمان سنجش آموزش کشور از داوطلبان کنکور درخواست کرد که از کانال‌های غیرمجاز خارج شوند و تاکید کرد: این کانال‌ها شناسایی شده و مراکز امنیتی و انتظامی در حال رصد آنها هستند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» ستاد پیگیری و پشتیبانی از آسیب‌دیدگان جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی در راستای پیگیری امور مربوط به استادان، کارکنان و دانشجویان با دستور وزیر علوم، تشکیل شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس مرکز ملی فضای مجازی از تلاش برای رفع مشکلات کسب و کار‌های دیجیتال آسیب دیده در جنگ ۱۲ روزه خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در خصوص این باور که آیا قطره‌های آهن در کودکان باعث ایجاد پوسیدگی دندان می‌شود، گفت: کودکان برای خونسازی، رشد و افزایش مقاومت بدن در برابر ابتلا به عفونت‌ها به آهن نیاز دارند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون فنی سازمان سنجش تاکید کرد: داوطلبانی که بیش از یک نوبت و در گروه‌های آزمایشی مختلف شرکت کرده باشند باید گروه آزمایشی نهایی خود را برای صدور کارنامه به سازمان سنجش معرفی کنند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» گاهی اوقات افراد بعد از خوردن خربزه دچاره لرز می‌شوند.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است