بین‌الملل 13:58 - 26 اردیبهشت 1404
نشست استانبول بیش از آنکه نشانگر نقش‌آفرینی ترکیه باشد، نماد حذف سیاسی آن از فرآیند صلح اوکراین است.

استانبول و بحران نقش‌آفرینی ترکیه در صلح اوکراین

بزرگ‌ترین دستاورد مذاکرات امروز در استانبول این است که اصلاً در حال برگزاری است؛ اما این نشست نه به دلیل ابتکار دیپلماتیک آنکارا، بلکه با فشار شدید واشنگتن ممکن شده است. واقعیت آن است که ترکیه به‌رغم نقش میزبانی، عملاً هیچ نفوذی بر روند گفت‌و‌گو‌ها ندارد و تنها صحنه را در اختیار قرار داده است.



مذاکرات پیشین بین اوکراین و روسیه در استانبول، در آوریل ۲۰۲۲، تقریباً به توافقی نزدیک شده بود، اما به ادعای منابع، دخالت مستقیم آمریکا و بریتانیا سبب شد تا اوکراین از مسیر گفت‌و‌گو خارج شود و جنگ ادامه یابد. بر اساس گزارشی از نیویورک‌تایمز در ژوئن ۲۰۲۴، در آن زمان اوکراین پیشنهاد داده بود «به‌صورت دائمی بی‌طرف» باقی بماند و به ناتو نپیوندد. اما از آن زمان به بعد، مسیر تنش بازگشت و استانبول صرفاً به یک نشانهٔ فراموش‌شده بدل شد.



اکنون وضعیت تغییر کرده است. اوکراین در شرایط ضعیف‌تری از ۲۰۲۲ وارد گفت‌و‌گو‌ها می‌شود. کمک‌های مالی غرب کاهش یافته و بسته‌های بزرگی، چون وام ۵۰ میلیارد دلاری G۷ تکرار نشده‌اند. در حالی که روسیه کنترل بیشتری بر مناطق دونباس یافته و اوکراین زمین از دست داده، آمریکا اذعان دارد که کی‌یف دیگر کارت برنده‌ای در دست ندارد.



با وجود این تحولات، ترکیه که زمانی فرصت طلایی برای نقش‌آفرینی مثبت داشت، نتوانسته از این فرصت استفاده کند. اردوغان نه در فرآیند ابتکار صلح نقش داشت، نه در متقاعد کردن طرفین به حضور در گفت‌و‌گو.



در عوض، این دولت ترامپ بود که با فشار به زلنسکی، او را وادار کرد پای میز مذاکره بازگردد. حتی با وجود آنکه اروپا اصرار دارد فقط اوکراین باید در مورد صلح تصمیم بگیرد، بدون فشار آمریکا، این گفت‌و‌گو‌ها هرگز آغاز نمی‌شد. اکنون، مسئلهٔ اصلی در مذاکرات، تعیین خطوط مرزی و وضعیت مناطق اشغالی است. روسیه از اکتبر ۲۰۲۲ چهار استان را به‌طور رسمی به خاک خود ملحق کرده، اما کنترل کامل بر آنها ندارد. رسیدن به توافق در این زمینه، به‌ویژه با مخالفت کشور‌های اروپایی، دشوار خواهد بود.



سناریوی محتمل، شکل‌گیری وضعیتی شبیه قبرس است: به رسمیت شناختنِ غیررسمیِ اشغال، در حالی که راه برای عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا باز باشد. اما حتی این گزینه نیز نیازمند توافقات دقیق در مورد آتش‌بس، خلع سلاح و کنترل مرزهاست.



در کنار مسئله مرز، چالش تحریم‌ها نیز باقی است. یکی از مسائل پیچیده، دارایی‌های بلوکه‌شده روسیه (بیش از ۳۰۰ میلیارد دلار) است که در بلژیک نگهداری می‌شود. اگر این دارایی‌ها آزاد شوند، باید مشخص شود که صرف بازسازی کدام بخش خواهد شد؛ اوکراین یا مناطق تحت اشغال روسیه؟



با همه این شرایط، آمریکا همچنان باید حضور پررنگی در استانبول داشته باشد تا روند گفت‌و‌گو‌ها دچار اختلال نشود. ارسال چهره‌هایی، چون استیو ویتکاف که از سوی روسیه قابل اعتماد شناخته می‌شود، یا کیث کلگ که در اوکراین ارتباطاتی دارد، بخشی از این استراتژی است.



حضور شخص ترامپ در استانبول شاید لازم نباشد، به‌ویژه اگر پوتین نیز حضور نیابد. با این حال، قطعاً روسیه انتظار دارد در ادامهٔ روند، نشست مستقیمی با رئیس‌جمهور آمریکا داشته باشد؛ فرصتی که مسکو احتمالاً آن را بهایی برای بازتنظیم روابط با واشنگتن می‌داند.



منبع: استیت کرافت


12189942
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار بین‌الملل

بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» همزمان با تسویه بدهی سوریه از جانب عربستان و قطر، بانک جهانی اعلام کرد دمشق مجددا می‌تواند از این نهاد بین‌المللی کمک مالی دریافت کند.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» نخست وزیر اسپانیا پس از اتهاماتی درباره ارتباط این کشور با رژیم اسرائیل، گفت که اسپانیا با رژیم نسل کش اسرائیل ارتباطی ندارد.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» یک مقام نظامی آمریکایی اعلام کرد که ناو هواپیمابر آمریکا درحال خروج از خاورمیانه است و جایگزینی برای آن درنظر گرفته نشده است.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» سفر ترامپ به منطقه با وجود وعده‌های جذاب، فاقد هرگونه طرح عملی برای حل مناقشات منطقه‌ای بود و ابهامات زیادی را در مورد استراتژی آمریکا گذاشت.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» دولت جدید سوریه با دیدار‌های امنیتی عالی‌رتبه و تلاش برای یافتن بقایای الی کوهن، جاسوس اسرائیلی اعدام‌شده، به دنبال تغییر سیاست خصمانه اسرائیل است.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» ضاربی که سه سال پیش به سلمان رشدی حمله کرده و یک چشم او را نابینا کرده بود، از سوی دادگاه به ۲۵ سال زندان محکوم شد.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» وزیر دفاع اوکراین می‌گوید گام بعدی در دستیابی به صلح این است که روسای جمهور روسیه و اوکراین به صورت مستقیم دیدار و گفت‌و‌گو کنند.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» وزیر خارجه ترکیه اعلام کرد که دو کشور به طور کلی با ادامه مذاکرات موافق هستند و قرار است شرایط آتش‌بس را به صورت کتبی مبادله کنند.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» فیدان اعلام کرد هیئت‌های روسیه و اوکراین در استانبول برای تبادل ۱۰۰۰ اسیر و بررسی شرایط آتش‌بس به توافق اولیه رسیدند و قرار است دوباره دیدار کنند.
بین‌الملل
«باشگاه خبرنگاران» منابع محلی در یمن اعلام کردند رژیم تروریستی اسرائیل مناطقی از این کشور را هدف قرار دادند.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است