براساس یافتههای علمی، کودکانی که با شیر مادر تغذیه میشوند در بزرگسالی کمتر به بیماریهای قلبی- عروقی، سکتههای قلبی و مغزی و سرطان مبتلا میشوند. این در حالی است که در سالهای اخیر میزان تغذیه نوزادان با شیر مادر کم شده و شیرخشک جایگزین شیر مادر شده است. تبلیغات وسیع کارخانههای تولید شیرخشک بهگونهای است که صدای وزیر پیشین بهداشت را درآورده است. بهگزارش همشهری، علیرضا مرندی در همایش تغذیه با شیر مادر با انتقاد از اطلاعات غلطی که کارخانههای شیرخشکسازی به مردم میدهند، گفت: این کارخانهها پزشکان ما را با هزینه خودشان به مسافرت میبرند و به نوعی شستوشوی مغزی میدهند و همه این کارها غیرقانونی است و حتی برخی دیدگاههای غلط را در بین مادران رواج میدهند مثلا عنوان میکنند نوزادی که زردی دارد باید تغذیه با شیر مادرش قطع شود که این دیدگاه کاملا غلط است.
وزیر پیشین بهداشت با گلایه از اطلاعات غلط کارخانجات شیرخشکسازی که به مردم ارائه میشود به یکی دیگر از این دیدگاههای غلط اشاره کرد و گفت: جدیدا نیز عنوان کردند اگر فرزندی گریه کند باید شیر مادرش قطع شود درحالیکه این مورد نیز غلط است.
وی در ادامه با انتقاد از افزایش سزارینها که با بیرحمی به مادران القا شده است، گفت: اگر سزارین خوب بود غربیها پیشتاز میشدند درحالیکه ایران بدترین وضعیت سزارین را در دنیا دارد و از آن بدتر متخصصان ما هستند که زودتر از موعد نوزادان را سزارین میکنند که این باعث میشود نوزادان دچار مشکل تنفسی شوند.
مرندی علت افزایش تختهای NICU را در بخشهای نوزادان بیمارستانها افزایش سزارینها و تولد نوزادان نارس عنوان کرد و افزود: این کار متخصصان، هزینهها و مشکلات روانی بسیاری برای مادران ایجاد میکند که متأسفانه وزارت بهداشت نیز بهخاطر برخی مسائل مالی پزشکان بهدرستی برای رفع این مشکل اقدام نمیکند. مرندی با گلایهای دیگر نسبت به برخیها که کلی سر و دست میشکنند تا داروهای 250میلیون تومانی سرطان وارد کشور شود خاطرنشان کرد: امروزه ما شاهدیم که کارخانجات شیرخشکسازی میلیاردها تومان درآمد دارند و حتی حاضرند مدتی شیرخشک را مجانی توزیع کنند.
- افزایش تغذیه با شیر مادر
علیاکبر سیاری، معاون بهداشت وزیر بهداشت نیز در این همایش گفت:آمار تغذیه نوزادان از 51درصد به 55درصد رسیده است. نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند، کمتر به بیماریهای تنفسی، گوش درد، اسهال و دیابت مبتلا و از بهره هوشی بالاتری برخوردار میشوند. همچنین میزان بروز بیماریهای غیرواگیر در این کودکان در سنین بزرگسالی بهشدت کاهش مییابد و با توجه به اینکه سالانه 36میلیون نفر در دنیا بر اثر بیماریهای غیرواگیر جان میبازند که 18.5میلیون نفر آنها به بیماریهای قلبی مبتلا هستند، اهمیت تغذیه با شیر مادر در کاهش این بیماریها مشخص میشود.
بهگزارش همشهری، سیاری با اشاره به اینکه تغذیه با شیر مادر فقط برای نوزادان مفید نیست، گفت: تغذیه با شیر مادر برای مادران نیز مزایای زیادی دارد و تحقیقات نشان داده که میزان پوکی استخوان در زنانی که کودکان را با شیر خود تغذیه کردهاند بهشدت کاهش مییابد و میزان سرطان رحم و پستان نیز در این زنان کمتر است.
- تأثیر شیرخشک د ر ابتلا به بیماری
بهگفته معاون وزیر بهداشت هماکنون 10میلیون ایرانی دچار فشار خون هستند درحالیکه تغذیه با شیر مادر از فشارخون در سن بالا میکاهد و همچنین باعث کاهش قندخون و دیابت در بزرگسالی میشود؛ درحالیکه بیش از 7درصد افراد بالای 30سال کشورمان قندخون دارند و 5میلیون نفر نیز در ایران دچار دیابت هستند. بهگفته سیاری کسانی که با شیر مادر تغذیه کردهاند در بزرگسالی تعامل اجتماعی بهتری خواهند داشت و بهتر درس میخوانند. وی در مورد تغذیه با شیرخشک نیز گفت: دستورالعمل شیرخشک برای کسانی که نمیتوانند شیر خود را به کودکان بدهند در حال اجراست، در برخی مناطق شهری و روستاها به این منظور کوپن داده میشود، اما در مجموع، بخش عظیمی از افراد مخصوصا کارمندان خودشان تصمیم میگیرند که کودکان را با شیرخشک سیر کنند. شیرخشک بر 3دسته تقسیم میشود که دسته اول، بر پایه شیر گاو، دسته دوم، بر پایه منابع گیاهی و دسته سوم، برپایه منابع مخصوص استوار است. وی با بیان اینکه بهجز شیرخشکهای مخصوص، بقیه شیرخشکها در کشور تولید میشود، گفت: برخی کودکان بهعلت حساسیتهایی که به شیر و پروتئین موجود در آن دارند، باید از شیرخشک مخصوص استفاده کنند که در این زمینه نیز دولت به خانوادهها یارانه اختصاص میدهد. برخی کودکان که با شیر مادر تغذیه نشدهاند، در ادامه زندگی به گندم حساسیت پیدا میکنند و نمیتوانند غذاهایی که از گندم تشکیلشده را مصرف کنند.
6849687