فرهنگی‌هنری 20:51 - 10 تیر 1395
موضوع جنجال برانگیز نظارت مدتی است که گریبان‌گیر محیط ها و مراکز فرهنگی چون گالری‌ها و نگارخانه‌ها شده است.

به گزارش خبرنگار حوزه تجسمی گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ نظارت،کنترل و مترادفات این کلمات از عناوینی‌اند که کم و کیفشان در حوزه ها و فضاهای گوناگون مدام مورد بحث و گاه جدل واقع می شود.
هر کدام از ما نیز کماکان جلوه‌ای از این مسأله را دور و اطرافمان دیده ایم، مواردی چون تعطیلی یک رستوران به علت رعایت نکردن بهداشت، جریمه سنگین برای ساخت و ساز غیرقانونی، تلاش برای جلوگیری از واردات قاچاق و ده ها مورد دیگر که طیف وسیعی از ارگان ها و مراکز موجود در جامعه را در برمی گیرد.
حوزه فرهنگ و هنر نیز از این قاعده مستثنی نیست و نظارت ها در این عرصه بعضأ با دقت و وسواس بیشتری ادامه دارد از توقیف فیلم ها،نشریات و ممنوع الکاری برخی متخلفان گرفته تا تعطیلی گالری ها و مراکز متخطی.
یکی از بخش هایی که مدتی است  موضوع نظارت بر آن بحث برانگیز شده همین گالری ها و نگارخانه ها هستند که هر هفته دامنه وسیعی از آثار هنری و هنرمندان گوناگون را در خود جای می دهند. مجموعه هایی که روزبه روز گسترده تر از قبل می شوند و مثل قارچ به صورت آشکار و گاه زیرزمینی در حال تکثیر اند. اتفاقی که «مجید ملانوروزی مدیر کل هنرهای تجسمی ارشاد» در گفتگو با ما علت آن را تعداد زیاد فارغ اتحصیلان رشته های گوناگون هنرهای تجسمی خواند و گفت: «ما سالانه بیش از ده هزار فارغ اتحصیل رشته هنر داریم و به علت کمبود فضای کاری ثابت برای آن ها یکی از راه های کمک به این قشر تأسیس و اعطا مجوز به نگارخانه ها است، اما این دلیل نمی شود که نظارتمان را کم کنیم و در اصل کمیت را فدای کیفیت کنیم.»
همانطور که اشاره شد این توسعه خواه ناخواه توجه و کنترل بیشتری را ایجاب می کند و این در حالی است که هر از چندگاهی با انتشار اخباری حول برگزاری نمایشگاه هایی مغایر با عرف و قانون، کمبود نظارت ها بیش از پیش نمایان می شود؛ کمبودی که مرتفع شدنش حواس هر چه جمع تر ارشاد را می طلبد. 
«علی جنتی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص  شیوه کاری ارشاد در این زمینه چندی پیش بیان کرده بود: «گالری ها معمولأ مجوز دارند اما گاهی همین مراکز کارهای بدون مجوز را به نمایش می گذارند که این مشکل آفرین می شود. ما نیز هر جایی که مشخص شود مجموعه ای بدون مجوز کار می کند از طریق نیروی انتظامی با آن برخورد می کنیم.»
اما به دنبال این صحبت دفتر هنرهای تجسمی وزارت ارشاد مدتی پیش طی اطلاعیه ای اعلام کرد: «نمایش آثار در مجموعه‌ها و محل‌هایی به‌جز مجموعه‌های هنری و نگارخانه‌های دارای مجوز، غیرقانونی است و دفتر هنرهای تجسمی درباره‌ی پیامدهای آن مسؤولیتی ندارد.»
مدیر کل هنرهای تجسمی نیز در این باره عنوان کرد: «شاید چند سال گذشته هر هفته نمایشگاهی در فضای خصوصی برگزار می شد  اما در حال حاضر این رویداد بسیار کم شده، ولی به طور کلی ارشاد مسئولیتی در برابر این مجموعه ها ندارد و تنها اگر موردی دیده یا گزارش شود با آن ها برخورد می کند.»
این جا در کنار این سؤال که اگر ارشاد در قبال چنین رویدادی مسئولیتی ندارد پس نظارت و کنترل این مجموعه ها به عهده چه کسی است؟ موضوع دیگری مطرح می شود و آن بحث لزوم وجود آزادی مشروط برای هنرمندان و سلیقه ای بودن تشخیص مسأله داشتن یک اثر است.
بابک بهارستانی مدیر گالری سایه در گفتگو با ما راجع به دشواری نظارت به گالری ها به دلیل مذکور گفت: قضاوت و تشخیص مورد دار بودن یک کار امری بسیار سلیقه ای است زیرا افرادی که در این عرصه کار می کنند از همین جامعه هستند و با جو و فضای موجود آشنایی دارند به همین خاطر اگر مسئله هم به وجود بیاید فکر می کنم بحث سلیقه مطرح است تا نظارت. اما با این وجود ما نیز کارهایی که با عرف جامعه ما سازگار نیستند را نمی پذیریم و این به عهده گالری دار است چون ارشاد از ما خواسته تا کارها را کنترل کنیم ، به همین جهت آن ها نیز به آثار و نمایشگاه های موجود اشراف دارند و اصل موضوع بر پایه اعتماد است. البته با تمام این ها ارشاد بازهم باید نظارتش را برای جلوگیری از رخداد های تک و توکی که شاهد آن هستیم ، داشته باشد.
در همین راستا فاطمه نوری مدیر گالری نقش جهان ضمن اشاره به فعالیت های برخی از گالری هایی که گاه معاند شرایط موجود در جامعه هستند بیان کرد: نظارت از جانب ارشاد باید باشد چرا که هستند گالری هایی که برای هنر مملکتشان هم هیچ ارزشی قائل نیستند و برای مخاطبانشان نیز سردرگمی ایجاد کرده اند.
وی در بخش دیگری از صحبت ها یش گفت: نظارت در این عرصه کافی نیست به عنوان نمونه بعد از مدت ها هنوز از وزارت ارشاد برای بازرسی به گالری ما نیامده اند. این موضوع حتی با وجود این که گالری های زیرزمینی برای کار پرونده ای در ارشاد ندارند باید مد نظر قرار داده شود. در کنار این ها من از وزارت ارشاد تقاضا دارم تا به هرکسی که درخواست مجوز می کند سریع اجازه کار ندهند و بعد از آن هم مجموعه را به حال خودش رها نکنند و نظارت هایشان را ادامه دهند.
نوری در پایان به قانون مجوز های آزمایشی شش ماهه که در گذشته باب بوده اشاره کرد و اعطا مجوز های طولانی مدت را امری نادرست خواند.
هر یک از موارد فوق تمامأ لزوم وجود نظارت بیشتر روی گالری ها و مجموعه های فرهنگی را به وضوح می رسانند و در این باره حتی ملانوروزی مدیر کل هنرهای تجسمی نیز این طور عنوان کرد:با وجود همه عوامل موجود از جمله سلیقه باید دقت بیشتری در این حوزه شود و با همت روز افزون افراد متعددی را برای این امر در نظر بگیریم.
پس طبق این صحبت ها لا اقل از این پس باید با برنامه ریزی مدون تری به موضوع کنترل پرداخته شود تا با راهکارهای تأثیرگزار در این مسیر پر پیچ و خم،  هنر کشورمان را از گزند آسیب هایی که گاه به دلیل همین کمبودها وارد می شود، حفظ کنیم. 


گزارش از فاطمه شهدوست





















8001796
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار فرهنگی‌هنری

فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» امام هادی (ع) در روایتی تأکید کرده‌اند که زائر قبر حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) همچون کسی است که حرم امام حسین (ع) را زیارت کرده است.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» نغمه مستشار نظامی مخمسی را در استقبال از سروده رهبر انقلاب که در آستانه عملیات وعده صادق بیتی از آن را خواندند، سروده است.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» منتظری نمایشگاه کتاب تهران را پنجره‌ای گشوده به تمدن ایران دانست و گفت: شعار سی و پنجمین دوره این رویداد در عین کوتاهی پیام‌ مهمی دارد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه‌ای با حضور کارگردان و بازیگران سریال «رستگاری»، از عوامل این مجموعه تلویزیونی تقدیر کرد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» سینمای ایران در هفته ابتدایی اردیبهشت ماه میزبان ۵۸۹ هزار مخاطب شد و «تمساح خونی» و «مست عشق» به رقابت پرداختند.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» سرمربی فوتبال ساحلی گفت: زمانی که پنج میلیون نفر برای انتخاب «قهرمان ایران» رای می‌دهند قطعا کار رسانه ملی و عواملی است که برای این مراسم تلاش می‌کنند.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» مدیر دفتر شعر و موسیقی سازمان صداوسیما گفت: بعد از اینکه حضرت آقا برای عملیات وعده صادق شعر سرودند، شاعران پنج کشور نیز در این زمینه شعر سرودند.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» حجت‌الاسلام یعقوبی گیلانی گفت: حرم حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) شعبه‌‏ای از حرم سیدالشهدا (ع) است و این فضیلتی بزرگ است.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» یک منتقد گفت: می‌توان «نون‌خ ۵» را از نظر فرهنگی و قومی، بازتاب‌دهنده اتحاد اقوام ایرانی با تمرکز بر دو قوم کرد و بلوچ دانست.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: مسجد مهمترین پایگاه انقلاب اسلامی و پایگاه همه مردم است.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است