فرهنگی‌هنری 21:00 - 06 تیر 1395
بخش بزرگی از خاطرات تصویری مردم ایران از شخصیت‌های مذهبی به شمایل‌های ساده‌ای برمی‌گردد که نقاشان قهوه‌خانه‌ای طی چند دهه از خود باقی گذاشته‌اند؛ گنجینه‌ای که هیچ‌وقت صاحب موزه نشد تا برای نسل‌های بعد هم خاطره‌ساز شود.

به گزارش ایسنا، بخش بزرگی از آشنایی عامه‌ مردم با ویژگی‌های شخصیتی و زندگی امامان معصوم (ع) و شخصیت‌های مذهبی مدیون نقاشان قهوه‌خانه‌ای است.

این هنرمندان با ایمان و عقیده‌ خود، دست به خلق پرده‌هایی از شخصیت‌های مذهبی زدند که سال‌ها مورد توجه مردم بود. نقاشان قهوه‌خانه‌ای با الهام گرفتن از قدرت خیال، تصویرهایی کشیدند که توانست جای خود را در دل مردم کوچه و بازار باز کند.

بیشتر نقاشان قهوه‌خانه‌ای روی دو موضوع کار می‌کردند؛ مذهبی و حماسی. واقعه‌ی کربلا و داستان‌های شاهنامه بخش بزرگی از موضوع پرده‌های قهوه‌خانه‌ای را تشکیل می‌دادند. در بخش مذهبی، بسیاری از نقاشان قهوه‌خانه‌ای به‌دلیل جایگاه شخصیت امام علی (ع) بین مردم، روی ویژگی‌های آن حضرت تمرکز و در این زمینه آثار بسیاری خلق کردند.

این پرده‌های نقاشی روایتگر جوانمردی‌ها و دلاوری‌های امام علی (ع) در جنگ با دشمنان، به ساده‌ترین شکل ممکن بود. به همین دلیل مردم با آن‌ها ارتباط برقرار کردند و سال‌های سال گوش به نقالی نقالانی سپردند که با نفس گرم خود، داستان این جوانمردی‌ها و دلاوری‌ها را روایت می‌کردند.

علاقه‌ مردم به این گونه از نقاشی‌ها باعث شد نقاشان قهوه‌خانه‌ای تابلوهایی در ابعاد کوچک‌تر را با محوریت شخصیت امام علی (ع) نقاشی کنند. این تابلوها به خانه‌های مردم راه پیدا کردند و روی دیوارها و طاقچه‌ها گذاشته شدند. معمولا از این نوع نقاشی‌ها در بسیاری از خانه‌های قدیمی وجود دارد.

هنرمندانی مانند محمد مدبر، حسین قوللرآغاسی، عباس بلوکی‌فر، حسن اسماعیل‌زاده (چلیپا)، حسین همدانی، جواد عقیلی و محمد فراهانی در این زمینه کارهای شاخصی ارائه داده‌اند که اکنون در مجموعه‌های شخصی متعدد نگهداری می‌شوند.

اژدر محمودی یکی از هنرمندانی است که در این زمینه فعالیت بسیاری داشته است. او درباره‌ی فعالیت‌هایش در زمینه‌ خلق تابلوهایی با موضوع زندگی امام علی (ع) اظهار کرده است: «من در سال ۱۳۴۵ یک تابلو از روایت "امام علی (ع) و جوانمرد قصاب" کشیدم که چهار صحنه داشت. آنچه من در کشیدن تصویرهایی از امام علی (ع) مورد توجه قرار می‌دادم، جوانمردی، عطوفت و دلاوری‌های ایشان بود.»

نقاشی‌های قهوه‌خانه‌ای به‌دلیل بی‌توجهی‌هایی که به این هنر شده، اکنون در مجموعه‌های مختلف به‌صورت پراکنده نگهداری می‌شوند.

با وجود هشدار و توصیه‌ کارشناسان، هنرمندان و پژوهشگران هنر در این زمینه که ممکن است این هنر توسط کشورهای دیگر و به نام آن‌ها به ثبت برسد یا به‌دست فراموشی سپرده شود و آثار باقی‌مانده نیز از بین برود، هنوز تصمیمی مبنی بر اختصاص یک موزه برای نگهداری و حفاظت از پرده‌های نقاشی قهوه‌خانه‌ای گرفته نشده است.


7992042
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار فرهنگی‌هنری

فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» فیلم سینمایی «آه سرد» در دومین حضور جهانی در چهل و ششمین جشنواره فیلم مسکو موفق به دریافت ۲ جایزه شد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» برنامه «کافه مستند» با پخش مستند «آقای خاص» به کارگردانی سجاد ترابی سراغ ناگفته‌هایی از زندگی محمد بنا، سرمربی اسبق تیم ملی کشتی فرنگی رفت.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» امام هادی (ع) در روایتی تأکید کرده‌اند که زائر قبر حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) همچون کسی است که حرم امام حسین (ع) را زیارت کرده است.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» نغمه مستشار نظامی مخمسی را در استقبال از سروده رهبر انقلاب که در آستانه عملیات وعده صادق بیتی از آن را خواندند، سروده است.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» منتظری نمایشگاه کتاب تهران را پنجره‌ای گشوده به تمدن ایران دانست و گفت: شعار سی و پنجمین دوره این رویداد در عین کوتاهی پیام‌ مهمی دارد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه‌ای با حضور کارگردان و بازیگران سریال «رستگاری»، از عوامل این مجموعه تلویزیونی تقدیر کرد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» سینمای ایران در هفته ابتدایی اردیبهشت ماه میزبان ۵۸۹ هزار مخاطب شد و «تمساح خونی» و «مست عشق» به رقابت پرداختند.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» سرمربی فوتبال ساحلی گفت: زمانی که پنج میلیون نفر برای انتخاب «قهرمان ایران» رای می‌دهند قطعا کار رسانه ملی و عواملی است که برای این مراسم تلاش می‌کنند.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» مدیر دفتر شعر و موسیقی سازمان صداوسیما گفت: بعد از اینکه حضرت آقا برای عملیات وعده صادق شعر سرودند، شاعران پنج کشور نیز در این زمینه شعر سرودند.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» حجت‌الاسلام یعقوبی گیلانی گفت: حرم حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) شعبه‌‏ای از حرم سیدالشهدا (ع) است و این فضیلتی بزرگ است.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است