علمی فناوری 18:35 - 25 فروردین 1400
نرم کننده‌های موجود در بسیاری از اشیا که روزانه با آنها سر و کار داریم می‌توانند عملکردهای مهم مغز انسان را مختل کنند.

نرم کننده‌هایی که ارتباط بین سلول‌های عصبی مغز را مختل می‌کنند

به گزارش ایسنا و به نقل از تی ان، زیست شناسان "دانشگاه بایرت" آلمان در مطالعه اخیرشان که در مجله "Communications Biology" منتشر شده است، نسبت به این خطر هشدار داده‌اند.

مطالعه آنها نشان می‌دهد که حتی مقدار کمی از نرم کننده‌های "بیسفنول ای" و "بیسفنول اس" در انتقال سیگنال‌ها بین سلول‌های عصبی در مغز ماهی‌ها اختلال ایجاد می‌کنند.

محققان احتمال می‌دهند که همانند این اتفاق در مغز انسان‌های بالغ نیز اتفاق بیفتد. بنابراین آنها خواستار توسعه سریع نرم کننده‌های جایگزین هستند که خطری برای سیستم عصبی مرکزی نداشته باشند.

بیسفنول‌ها(Bisphenols ) نرم کننده‌هایی هستند که در تعداد زیادی از محصولات پلاستیکی در سراسر جهان یافت می‌شوند. به عنوان مثال در بسته‌بندی مواد غذایی، ظروف پلاستیکی، بطری‌های آشامیدنی، اسباب‌بازی‌ها، مواد پر کننده دندان‌ها و پستانک‌های نوزادان استفاده می‌شود. در سال‌های اخیر این مواد به ویژه بیسفنول ای با خطرات زیادی برای سلامتی همراه بوده است.

در این مطالعه محققان دانشگاه "بایرت" به سرپرستی دکتر "پیتر ماچنیک"(Peter Machnik) برای اولین بار به بررسی اثرات نرم کننده‌ها در انتقال سیگنال بین سلول‌های عصبی در مغز بزرگسالان پرداخته‌اند.

آنها در این مطالعه نه تنها به بررسی بیسفنول ای بلکه به بررسی بیسفنول اس(BPS) که کمتر برای سلامتی ضرر دارد نیز پرداخته‌اند. یافته‌های محققان نشان داد هر دو نرم کننده ارتباط بین سلول‌های عصبی مغز را مختل می‌کنند.

آنها طی این مطالعه آزمایشاتی را بر روی ماهی قرمز انجام دادند. "الیزابت شیرمر"(Elisabeth Schirmer) از محققان این مطالعه گفت: هنگامی که دیدیم چگونه این مواد بر عملکرد حیاتی مغز ماهی قرمز تاثیر می‌گذارد بسیار شگفت زده شدیم. گفتنی است این آسیب بلافاصله اتفاق نمی‌افتد. هنگامی که سلول‌های مغز ماهی در معرض مقدار کمی "بیسفنول ای"و "بیسفنول اس" به مدت یک ماه قرار گرفتند بسیار صدمه دیدند. به نظر می‌رسد که نرم کننده‌ها بر پتانسیل عملکرد سلول‌های مغزی تأثیر می‌گذارند. آنها انتقال شیمیایی و الکتریکی سیگنال‌ها از طریق سیناپس‌ها را تغییر می‌دهند. علاوه بر این آنها مدارهایی را که برای درک و پردازش محرک‌های صوتی و بینایی مهم هستند را نیز مختل می‌کنند.

یافته‌های به دست آمده از طریق مطالعات انجام شده بر روی مغز ماهی این موضوع را نشان می‌دهد که "بیسفنول ای" و "بیسفنول اس" همچنین می‌تواند به مغز انسان بالغ آسیب جدی برساند. به همین دلیل ضروری است که نرم کننده‌های جدیدی که برای سلامتی انسان مضر نیست برای جایگزینی با این مواد توسعه داده شوند.

انتهای پیام


11026061
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مرحله اول پانزدهمین المپیاد ورزشی دختران دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور با حضور ۶۰۰ دانشجو از ۵۷ دانشگاه برگزار شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» به گفته رئیس هیئت مدیره انجمن دیابت ایران با کاهش چاقی ۱۲ درصد ریسک بروز سکته های قلبی و مرگ ناشی از آن کم خواهد کرد. 
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» به گفته رئیس هیئت مدیره انجمن دیابت ایران با کاهش چاقی ۱۲ درصد ریسک بروز سکته های قلبی و مرگ ناشی از آن کم خواهد کرد. 
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» به گفته رئیس هیئت مدیره انجمن دیابت ایران با کاهش چاقی ۱۲ درصد ریسک بروز سکته های قلبی و مرگ ناشی از آن کم خواهد کرد. 
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» کاوشگر خورشیدی پارکر ناسا برای نخستین‌بار فرآیند بازگشت مواد پس از فوران خورشیدی را با وضوحی بی‌سابقه ثبت کرده است. این کشف، کلید درک چگونگی بازیافت انرژی مغناطیسی توسط خورشید و پیش‌بینی دقیق‌تر طوفان‌های خورشیدی مخرب است که می‌توانند زمین ...
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیرکل روابط عمومی سازمان سنجش آموزش کشور، آمار ثبت‌نام داوطلبان شرکت در آزمون ورودی مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته سال ۱۴۰۵ دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی کشور را تا صبح امروز بیش از ۴۸۵ هزار نفر اعلام کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر آموزش‌وپرورش، بر ضرورت تحول بنیادین و پایدار در نظام تعلیم و تربیت تاکید کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» افراد با مزاج گرم و‌ تر باید زنجبیل را با احتیاط مصرف کنند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس کمیته پدافند غیرعامل وزارت بهداشت با تشریح تجربیات مدیریت بحران در جریان جنگ ۱۲ روزه اعلام کرد: نظام سلامت کشور با آمادگی کامل، هماهنگی مثال‌زدنی و بدون کمترین اختلال، به خدمت‌رسانی به مردم ادامه داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» یک مطالعه جدید نشان داده است که یک رژیم غذایی گیاهی سرشار از غذا‌های فرآوری شده، برخلاف رژیم‌های غذایی گیاهی سالم مبتنی بر غذا‌های کامل و تازه، خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می‌دهد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است