وبگردی 10:48 - 10 اردیبهشت 1404
در ذهن من، آشپزخانه‌ مادرم نخستین جایی‌ست که بوی سیر را شناختم.

وقتی‌کف دستت بوی سیر می‌دهد یعنی غذا پخته‌ای!

باشگاه خبرنگاران جوان - شستن دست‌ها فایده‌ای نداشت. نه آب گرم، نه صابون قوی، نه حتی لیمو و پودر قهوه. بوی سیر باقی مانده بود، لابه‌لای خطوط کف دست، مانند یادگاریِ یک لحظه‌ زنده. این بو، صرفاً نشانه‌ غذا پختن نیست، بلکه امضای یک حضور است؛ حضوری که در آشپزخانه، میان بخارها و صدای قل‌قل قابلمه‌ها اتفاق افتاده است.

بوی سیر، بیش از آن‌که مزه یا رایحه‌ای آشپزخانه‌ای باشد، نشانه‌ای‌ست از تجربه‌ عمیق زیستن. آشپزی، گفت‌وگویی‌ست بی‌کلام میان انسان و زندگی؛ و سیر، زبان این گفت‌وگوست. تلخ و صادق، پررنگ و بی‌پرده. اگر غذا نامه‌ای باشد، بوی سیر، دست‌خط شخصی کسی‌ست که با عشق آن را نوشته است.

در ذهن من، آشپزخانه‌ مادرم نخستین جایی‌ست که بوی سیر را شناختم. دست‌هایش همیشه هنگام پخت‌وپز، آغشته به این رایحه بود. بویی که با آن بزرگ شدم. بوی روزهای خاص، ناهارهای خانوادگی، مهمان‌های ناخوانده و تدبیر زنانه‌ای که می‌توانست با چند حبّه سیر و یک پیاز، طعم زندگی را از دل هیچ، بیرون بکشد.

سیر، جسارت دارد. مانند حرفی‌ست که مستقیم گفته می‌شود. یا دوستش داری، یا از آن پرهیز می‌کنی. اما اگر بپذیری که در آشپزی‌ات باشد، یعنی پذیرفته‌ای که طعم و حضور، از تعارفات مهم‌ترند. پذیرفته‌ای که رد دست‌هایت، به شکلی صادقانه در غذا بماند.بوی سیر، بوی کار است. بوی تلاش. بوی صبح زود و خستگی بعدازظهر. بوی زنی که ایستاده، فکر کرده، چشیده، هم زده و دل داده است. بویی که از زیبایی در عمل می‌آید، نه در تماشا. برای همین است که در دنیای فست‌فودها و غذاهای بی‌هویت، این بو معنای خاصی دارد. نوعی مقاومت است؛ نوعی یادآوری‌ست که غذا، باید لمس شود تا جان بگیرد.

دست‌هایی که بوی سیر می‌دهند، دست‌هایی هستند که با لحظه در تماس بوده‌اند. لمس کرده‌اند، نه فقط مواد غذایی را، که خود زمان را. در شتاب زندگی روزمره، در میان مشغله و خستگی، همین نشانه‌های کوچک‌اند که به ما می‌گویند هنوز با زندگی پیوندی داریم.من آشپز حرفه‌ای نیستم. گاه غذا شور می‌شود، گاه زیادی جا می‌افتد. اما وقتی دست‌هایم بوی سیر می‌دهد، حس خاصی دارم. حس زنده بودن. حس حضور در لحظه‌ای که از من گذشته و در غذا مانده است. این، نوعی پیوند است؛ با خود، با خانه، با کسی که قرار است غذا را بخورد.

شاید سال‌ها بعد، کودکم همین را بگوید. که مادرش، وقتی دست‌هایش بوی سیر می‌داد، یعنی خانه بوی زندگی می‌داد. شاید همین نشانه‌ کوچک، تبدیل شود به خاطره‌ای بزرگ. به چیزی که از یاد نمی‌رود، حتی اگر همه‌چیز عوض شده باشد. بوی سیر، صادقانه است. مثل خنده‌ای ناگهانی یا اشکی بی‌هوا هنگام پوست کندن پیاز. بوی سیر، نشانه‌ این است که زندگی را نه فقط تماشا کرده‌ای، لمس هم کرده‌ای. و وقتی کف دستت بوی سیر می‌دهد، یعنی همچنان با زندگی در تماس هستی، از نزدیک، با عمق، بی‌واسطه.

 

منبع: روزنامه هفت صبح


12185049
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار وبگردی

وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» کدوحلوایی با آن رنگ نارنجی و جالبش، در بین سبزیجات یکی از پرفایده‌ترین‌هاست. همچنین خوردن کدوحلوایی پخته، مقاومت بدن را بالا می‌برد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» در دیوارنگاره میدان ولیعصر تصویری از شهیدان حاجی‌زاده و طهرانی‌مقدم و همچنین سردار مجید موسوی مشاهده می‌شود که در کنار این سه شخصیت شناخته‌شده، تصویر یکی از نوابغ صنعت موشکی کشور دیده می‌شود که خیلی‌ها او را نمی‌شناسند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» در روزهای گذشته، ویدئوهایی در شبکه‌های اجتماعی در حال انتشار است که برخی افراد را با لباس نظامی ارتش، نشان می‌دهد که پرچم شیروخورشید به دست گرفته‌اند. به اذعان عوامل شبکه سلطنت‌طلب منوتو، بسیاری از این ویدئوها توسط هوش مصنوعی ساخته شده‌اند....
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» هر جای دنیا در یک روز،‌ ۳۷۰ جوان آغشته به خون را بیاورند در میان مردم تشییع کنند، آن شهر آن روز فلج می‌شود،‌از پا می‌افتد. اما اصفهان فلج نشد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» فرهنگ مطالعه و کتاب‌خوانی در ایران و جهان اسلام، پیش از آنکه مدرسه و دانشگاهی شکل بگیرد، از آیه‌ای آغاز شد که به انسان گفت: «اقراء» و اینگونه انسان را به مطالعه و خواندن فراخواند و مسیر تمدن بشری را تغییر داد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» ادواردو(مهدی) آنیلی پسری از خانواده مشهور آنیلی‌ها در ایتالیا بود که مالکیت باشگاه یونتوس و شرکت فیات و فعالیت‌های اقتصادی دیگر آن‌ها را به یکی از سرشناس‌ترین خاندان‌های ایتالیایی تبدیل کرده بود.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» یک نرم افزار جدید امکان شبیه سازی‌های جدید مغز را فراهم می‌کند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» سال‌هاست که سفره با خانه‌هایمان قهر کرده و هرکدام از اعضای خانواده از راه می‌رسد غذایش را تنها می‌خورَد؛ آن هم بدون آنکه کسی دور چیزی منتظر دیگری باشد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» گزارش رسمی یونسکو و بریتانیکا تأیید می‌کند: «تخت جمشید را داریوش بزرگ در حدود سال ۵۱۸ پیش از میلاد بنا کرد.»
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» تحقیقات نشان داده است که علاوه بر لحن تهاجمی، «خیره شدن» به مرغان دریایی نیز باعث می‌شود آن‌ها در دزدیدن غذای شما تأمل کنند.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است