علمی فناوری 09:39 - 01 اردیبهشت 1404
دانشمندان با استفاده از مریخ‌نورد کنجکاوی ناسا، سیدریت (نوعی کربنات آهن) را در سنگ‌های سرشار از سولفات دهانه گِیل کشف کردند که معمای دیرینه ۳.۵ میلیارد ساله کربنات‌های گمشده مریخ را حل می‌کند و گواهی است بر این نظریه که زمانی آب مایع در مریخ وجود داشت.

مریخ‌نورد کنجکاوی از راز ۳.۵ میلیارد ساله مریخ پرده برداشت

باشگاه خبرنگاران جوان - وبگاه سای‌تِک‌دِیلی در گزارشی آورده است: دانشمندان مدت‌های مدید باور داشتند که مریخ، زمانی دارای جَو متراکم و سرشار از دی‌اکسیدکربن و آب مایع بر سطح آن روان بود. بر اساس این نظریه، دی‌اکسیدکربن و آب باید با سنگ‌های مریخ، واکنش و کانی‌های کربنات را تشکیل دهند؛ اما تا همین اواخر، تجزیه‌وتحلیل‌های سطحی مریخ‌نورد‌ها و ابزار‌های مداری با استفاده از طیف‌سنجی مادون قرمز نزدیک، میزان کربنات مورد انتظار را شناسایی نکرده بودند.

اکنون، یافته‌های جدید پژوهشگران، که در مجله سایِنس (Science) منتشر شده، خلاف این موضوع را نشان می‌دهد. داده‌های سه محل حفاری که توسط مریخ‌نورد کنجکاوی (Curiosity rover) ناسا بررسی شده، وجود سیدریت، نوعی کربنات آهن، را در لایه‌های سنگی سرشار از سولفات در کوه شارپ، واقع در دهانه گِیل در مریخ، نشان می‌دهد.

بنجامین توتولو (Benjamin Tutolo)، دانشیار دانشگاه کَلگَری کانادا و سرپرست پژوهش، می‌گوید: کشف سیدریت فراوان در دهانه گِیل یک پیشرفت شگفت‌انگیز و مهم است که به فهم ما از تکامل زمین‌شناسی و جَوی مریخ کمک می‌کند.

مریخ‌نورد کنجکاوی چند سانتی‌متر در سطح مریخ حفاری و نمونه‌های سنگ پودرشده را جمع‌آوری می‌کند تا ترکیبات معدنی سطح این سیاره را بررسی کند. این نمونه‌ها توسط ابزار چه‌مین (CheMin)، که توسط مرکز تحقیقات ایمز ناسا ساخته شده و داخل مریخ‌نورد کنجکاوی قرار دارد، تجزیه‌وتحلیل می‌شوند. چه‌مین از پَراش اشعه ایکس برای تعیین ساختار معدنی سنگ‌ها استفاده می‌کند تا دانشمندان مرکز فضایی جانسون ناسا تجزیه‌وتحلیل‌های بعدی را انجام دهند.

در آینده، مأموریت‌ها یا تجزیه‌وتحلیل ترکیبات سطح سایر مناطق سرشار از سولفات در مریخ می‌توانند این یافته‌ها را تأیید کنند و به ما در فهم بهتر تاریخچه اولیه این سیاره و چگونگی تغییر شکل آن کمک کنند.

منبع: ایرنا


12181215
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس دانشگاه علوم‌پزشکی تهران گفت: شاخص‌های ایران در زمینه مرگ و میر مادران با توجه به اقدامات موثر و هدفمند انجام شده از میانگین (نرم) جهانی بهتر است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر بهداشت گفت: در کشور سالانه ۲ هزار کاشت حلزون به صورت کاملا رایگان برای کودکان انجام می‌شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» دستیار معاون علمی رئیس‌جمهور از آغاز رسمی طرح آموزش هوش مصنوعی به یک میلیون دانش‌آموز ایرانی خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر آموزش و پرورش گفت: برای رسیدن به نظام آموزشی باکیفیت راهی جز اجباری شدن دوره‌ی پیش‌دبستانی وجود ندارد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس دانشگاه پیام‌نور از تدوین سند راهبردی این دانشگاه با توجه به برنامه هفتم پیشرفت و برنامه‌های اعلامی وزیر علوم خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» شرایط و جزئیات بیمه تجهیزات الکترونیک ویژه موبایل و لپ‌تاپ دانشجویان وزارت علوم اعلام شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» «سند ملی توسعه علوم و فناوری‌های کوانتومی» با محوریت استراتژی‌های ۱۰ ساله برای توسعه این حوزه راهبردی تصویب شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس دانشگاه آزاد گفت: امیدواریم از مهرماه ۱۴۰۴ بتوانیم در شعبه عراق دانشگاه آزاد پذیرش دانشجو داشته باشیم.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» با لغو برنامه بازگرداندن نمونه‌های مریخی ناسا، پکن به تنها مدعی جدی در این حوزه تبدیل شده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت، با اشاره به موفقیت ۹۷ درصدی برنامه غربالگری شنوایی در ایران گفت: اکنون کاشت حلزون به صورت رایگان انجام می‌شود.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است