علمی فناوری 11:27 - 08 بهمن 1400
یک شرکت فناوری فضایی، سیستم گرمایشی جدیدی را برای گرم نگه‌داشتن فرودگرها روی سطح ماه طراحی کرده و امیدوار است بتواند آن را به زودی روی سطح ماه آزمایش کند.

طراحی سیستم گرمایشی جدید برای گرم نگه‌داشتن فرودگرها روی سطح ماه

به گزارش ایسنا و به نقل از نیو اطلس، با کاهش دما و رسیدن به دمای منفی ۲۳۲ درجه سلسیوس، شب‌های ماه مناسب تجهیزات الکترونیکی نیستند. شرکت فناوری فضایی "ماستن" (Masten)، روش جدیدی را برای مقابله با این مشکل در قالب یک "سیستم یکپارچه حرارتی و الکتریسیته شبانه" (NITE) ابداع کرده است که از واکنش‌های شیمیایی برای گرم نگه داشتن تجهیزات الکترونیکی فرودگر استفاده می‌کند.

اگرچه ماه تنها یک چهارم میلیون مایل از زمین فاصله دارد اما محیط آن متفاوت است. تنها یک ششم گرانش در آن وجود دارد، مقدار کمی آب در دهانه‌های قطبی یا در سنگ‌ها محبوس است، خاک آن از ذرات بسیار ساینده تشکیل شده است که از طریق الکتریسیته ساکن به انواع مواد می‌چسبند، سطح ماه دائما توسط پرتوهای کیهانی بمباران می‌شود و جو آن قدر ضعیف است که مشکلی برای همه مقاصد به شمار می‌رود.

همه این شرایط برای هر فرودگری که در ماه فرود می‌آید، به اندازه کافی بد هستند اما شرایط دمای ماه نیز قابل توجه است. ماه طی روز، گرمتر از آب جوش و طی شب، صدها درجه زیر صفر است. این بدان معناست که احتمال یخ زدن باتری‌ها و وسایل الکترونیکی یک فضاپیما طی ۱۴ روز و شب وجود دارد.

مهندسان حوزه فضا از دهه ۱۹۶۰، با دو جایگزین مواجه شده‌اند. آنها یا باید فضاپیمایی می‌ساختند که حداکثر ۱۴ روز در معرض نور خورشید قرار بگیرد و می‌پذیرفتند که در همان شب از بین برود یا روی راه‌هایی برای گرم نگه داشتن آن تا هنگام طلوع خورشید کار می‌کردند.

روش معمول گرمایشی که در ماموریت‌های آمریکا، روسیه و چین استفاده می‌شود، تجهیز فرودگرها و بسته‌های ابزار به "ژنراتورهای رادیو حرارتی" (RTG) بوده است که از تجزیه عناصر رادیواکتیو برای ایجاد گرما و گاهی اوقات الکتریسیته استفاده می‌کنند.

یک جایگزین جدیدتر، استفاده از باتری‌های لیتیوم-یونی یا قلیایی است که می‌توانند بار الکتریکی زیادی را در خود نگه دارند. این باتری‌ها به اندازه نسخه‌های هسته‌ای کارآمد نیستند، به باتری بزرگ و همچنین سیستمی برای گردش گرما نیاز دارند و باید هر روز با استفاده از پنل‌های خورشیدی شارژ شوند اما ارزان‌تر هستند و مشکل کمبود سوخت یا تشعشعات هسته‌ای را ندارند.

سیستم یکپارچه حرارتی و الکتریسیته شبانه که یک نسخه به‌روزشده در "سیستم گرمایش اکسیداسیون فلزات" (MOWS) است، با استفاده از فلزات و اکسیدکننده باقیمانده از سیستم پیشران فرود، روش دیگری را برای حل کردن مشکل گرمایش در پیش می‌گیرد که برای تولید یک واکنش شیمیایی در جهت تولید گرما و نیرو استفاده می‌کند. سیستم طی روز خاموش می‌شود تا از گرمای بیش از حد جلوگیری کند.

به گفته ماستن، سیستم یکپارچه حرارتی و الکتریسیته شبانه از مزایای تولید گرمای یک سیستم باتری برخوردار است اما هفت برابر سبک‌تر است. این سیستم می‌تواند کاوشگرها و سایر وسایل حمل و نقل یا تجهیزات را برای بیش از یک سال با اکسیدکننده یا اکسیژن کافی به دست آمده از آب ماه گرم کند اما حدود ۵۰ میلیون دلار ارزان‌تر از ژنراتورهای رادیو حرارتی و ۱۰ میلیون دلار ارزان‌تر از باتری‌ها است.

ماستن پیشتر این سیستم را با استفاده از سوخت‌های گوناگون و سیستم‌های مبتنی بر آب آزمایش کرده و امیدوار است نسخه نهایی را تا اواسط سال جاری، در محیط ماه آزمایش کند.

انتهای پیام


11430017
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» علاقه‌مندان به نجوم در حال آماده شدن برای مشاهده پدیده‌ای منحصر‌به‌فرد به نام رژه سیاره‌ای هستند که در آن انتظار می‌رود ۶ سیاره در پایان فوریه در آسمان شامگاهی با هم ظاهر شوند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» اگرچه فواید امگا ۳ برای سلامتی مشخص است، اما سه‌پهارم جمعیت جهان به میزان کافی از آن استفاده نمی‌کنند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» کبد یکی از حیاتی‌ترین اندام‌های بدن در متابولیسم و دفع دارو‌ها به‌شمار می‌رود و نقش مهمی در اثربخشی و ایمنی درمان‌ها ایفا می‌کند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مرکز آزمون جهاددانشگاهی از بارگذاری نتایج بررسی اعتراضات داوطلبان آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش سال ۱۴۰۴ خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون آموزشی وزارت بهداشت گفت: به دلیل شرایط موجود، غیبت دانشجویان در امتحانات ترم اول موجه خواهد بود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» نتایج آزمون انتقال دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه‌های خارج از کشور از طریق سایت مرکز سنجش آموزش پزشکی منتشر شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» قائم‌مقام رئیس کل سازمان نظام پزشکی تهران بزرگ از تخصیص حدود ۷.۸ همت از سوی سازمان برنامه و بودجه به سازمان هدفمندی یارانه‌ها خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» نتایج آزمون استخدام پیمانی شغل سرایدار ویژه مشمولین بند (ج) ماده (۸۷) قانون برنامه ششم توسعه و همچنین آزمون به‌کارگیری قرارداد کار معین شغل سرایدار سال ۱۴۰۴ از طریق درگاه اطلاع‌رسانی جهاد دانشگاهی به آدرس hrtc.ir اعلام شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور با تأکید بر ضرورت تقویت بنیاد علم، از هدف‌گذاری دولت برای افزایش بودجه پژوهش به یک‌هزار میلیارد تومان خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس گروه فضایی صاایران درباره سنگین‌ترین ماهواره ایرانی گفت: «پایا» یا طلوع ۳، ظرف تنها ۱۰ روز پس از پرتاب موفقیت‌آمیز در هفتم دی‌، تصاویر عملیاتی خود را به زمین ارسال کرده است.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است