اجتماعی 10:44 - 24 بهمن 1403
بررسی تصاویر ماهواره ای Sentinel-2 توسط مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران نشان می دهد در 20 روز از 22 دی تا 12 بهمن 1403 جریان قابل توجهی از آب در هیرمند وجود داشته اما مقامات افغان با بهانه های واهی از ورود آب به کشورمان ممانعت میکنند

بدعهدی افغانستان در حقابه هیرمند و نقش بازیگران منطقه‌ای

گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ حمیدرضا رمضانی، کارشناس ارشد محیط زیست: افغانستان همچنان از جریان آب رودخانه هیرمند به سمت سیستان و بلوچستان، دریاچه هامون و شهرستان زابل جلوگیری می‌کند.

این در حالیست که آب در رودخانه هیرمند جریان دارد اما مقامات افغان با بهانه‌های واهی از ورود آب به کشورمان ممانعت کرده و آن را به سمت شوره‌زار گودزره منحرف می‌کنند.

برخلاف ادعای مسئولان وزارت امور خارجه، انحراف سیلاب هیرمند به شوره‌زار گودزره همچنان ادامه دارد. این در حالیست که بر اساس معاهده رسمی سال 1351 میان نخست‌وزیر وقت ایران، امیرعباس هویدا و نخست‌وزیر وقت افغانستان، موسی شفیق، مقرر شد که افغانستان سالانه 850 میلیون متر مکعب آب از طریق هیرمند به ایران اختصاص دهد اما این تعهد از سوی افغانستان رعایت نمی‌شود.

بررسی تصاویر ماهواره‌ای Sentinel-2 توسط مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران نشان می‌دهد که در 20 روز از 22 دی تا 12 بهمن 1403 جریان قابل‌توجهی از آب در هیرمند وجود داشته است. این آب در بند کمال‌خان جمع‌آوری و سپس از طریق مخزن دوم آن به شوره‌زار گودزره هدایت شده است.

در گذشته، گودزره تنها مازاد آب تالاب هامون را از طریق رودخانه شیله دریافت می‌کرد اما پس از ساخت بند کمال‌خان، مسیر طبیعی رودخانه هیرمند به عمد تغییر داده شده است.

سیاست‌های اشتباه گذشته و نقش ایران در ساخت بند کمال‌خان

این بحران آب زمانی تلخ‌تر می‌شود که بدانیم در سال‌های 2010 تا 2012، دولت افغانستان در حال احداث بند کمال‌خان بود اما به دلیل نبود زیرساخت‌های لازم، ایران سیمان مورد نیاز این پروژه را تأمین کرد! نتیجه این اقدام، تکمیل بند کمال‌خان و مسدود شدن جریان طبیعی آب به ایران بود.

نقش ترکیه  در بحران آب افغانستان

حل بحران حقابه ایران از افغانستان تنها از طریق دیپلماسی آب ممکن نیست بلکه باید همکاری‌های اقتصادی و انرژی نیز در نظر گرفته شود. ترکیه، که سودای ژاندارمی خاورمیانه را در سر دارد، با سرمایه‌گذاری گسترده در افغانستان، عملاً مدیریت منابع آبی این کشور را در دست گرفته است.

ترکیه با اجرای پروژه‌های شهرسازی، جاده‌سازی، سدسازی و کشاورزی، نفوذ قابل‌توجهی در افغانستان پیدا کرده و اکنون این کشور را به ابزاری برای فشار به ایران تبدیل کرده است.

بحران آب در هیرمند، تنها یک مسئله فنی و محیط‌زیستی نیست بلکه ابعاد اقتصادی، سیاسی و ژئوپلیتیکی گسترده‌ای دارد. ایران باید ضمن پیگیری دیپلماسی آب، از اهرم‌های اقتصادی، سیاسی و حتی نظامی برای جلوگیری از زیاده‌خواهی‌های افغانستان و نقش‌آفرینی بازیگران خارجی مانند ترکیه و آذربایجان استفاده کند. عدم توجه به این مسئله، می‌تواند در آینده‌ای نزدیک به یک بحران امنیتی تمام‌عیار برای ایران تبدیل شود.

انتهای پیام/


12154772
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار اجتماعی

اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» معاون عملیات پلیس راهور فراجا، از اجرای طرح ویژه ترخیص فوق‌العاده وسایل نقلیه توقیفی از فردا ۲۴ بهمن در سراسر کشور خبر داد.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» رئیس مرکز جامع اطلاع رسانی پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ، از ترافیک پرحجم و سنگین در معابر و بزرگراه‌های حال حاضر شهر تهران خبر داد.
اجتماعی
«خبرگزاری تسنیم» مجسمه های آب نمای پارک دانشجو نه سرقت شده اند و نه تخریب، بلکه تنها جابجا شده اند. پس از مرمت آبنمای پارک دانشجو، مجسمه ها دوباره در همین پارک یا در نقطه دیگری از شهر تهران جانمایی خواهند شد.
اجتماعی
«خبرگزاری تسنیم» دبیر ستاد بزرگداشت هفته جوان به حمایت از سه فیلم با موضوع جوانان در بخش "تجلی اراده ملی" جشنواره فجر اشاره کرد.
اجتماعی
«خبرگزاری تسنیم» بررسی تصاویر ماهواره ای Sentinel-2 توسط مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب اتاق ایران نشان می دهد در 20 روز از 22 دی تا 12 بهمن 1403 جریان قابل توجهی از آب در هیرمند وجود داشته اما مقامات افغان با بهانه های واهی از ورود آب به کشورمان مما...
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» رئیس قوه قضاییه، طی پیامی، عموم مردم انقلابی و غیور ایران اسلامی را به حضور پرشور و دشمن‌شکن در راهپیمایی یوم‌الله ۲۲ بهمن دعوت کرد.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» شهردار منطقه ۱۳ تهران از برپایی پردیس اجتماعی و فرهنگی با مشارکت شهروندان، مساجد و بسیج خبر داد.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» در آستانه یوم الله بیست و دوم بهمن ماه، مسیر‌های راهپیمایی چهل و ششمین فجر انقلاب اسلامی در تهران اعلام شد.
اجتماعی
«خبرگزاری تسنیم» از آنجایی که سال هاست تهران با داشتن متروی گسترده و سیستم بی آر تی، با مشکلاتی نظیر ترافیک و آلودگی هوا دست و پنجه نرم می کند؛ اجرای تراموا، به ویژه نوع لاستیکی آن، می تواند به عنوان مکملی برای سیستم های موجود، به بهبود وضعیت کمک کند.
اجتماعی
«خبرگزاری تسنیم» تعطیلی آموزش غیرحضوری مدارس و عدم ارائه برنامه ای برای جبران آن، به ویژه به دانش آموزان مدارس دولتی عادی آسیب می زند. به جای این تصمیم، بهتر است با تعطیلی ادارات و بخش های غیرضروری، از فشار بر سیستم آموزشی کاست.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است