اقتصادی 15:14 - 19 اردیبهشت 1400
رییس اتاق بازرگانی ایران و چین می‌گوید سه عامل اصلی بر قیمت دلار در اقتصاد ایران تاثیر دارد که با کنار هم قرار دادن آنها می‌توان آینده این نرخ را پیش بینی کرد.

دلار به کانال ۱۵ هزار تومان بازمی‌گردد؟

مجیدرضا حریری در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: در این تردیدی نیست که جایگاه ریال و ارزش پول ملی ایران در قیاس با ارزهایی مانند دلار، تاثیری قابل توجه در قیمت تمام شده کالاها و تورم و میزان هزینه‌های ثابت زندگی مردم دارد؛ از این رو نرخ دلار و ثبات آن اهمیت زیادی در برنامه ریزی اقتصادی و مدیریت زندگی دارد.

سه عامل تعیین کننده قیمت دلار در ایران

وی با بیان اینکه در سطح کلان سه عامل بر تعیین قیمت دلار در اقتصاد ایران نقش اساسی دارند، توضیح داد: عامل نخست به شرایط کلان اقتصادی ایران بازمی‌گردد. وضعیت تورم، ارزش افزوده، رشد اقتصادی، سرمایه گذاری و بسیاری از عوامل دیگر در کنار یکدیگر ارزش ذاتی ریال را تعیین می‌کنند که در مقایسه با دلار نرخی را مشخص می‌کند.

رییس اتاق بازرگانی ایران و چین ادامه داد: عامل دوم، در رابطه با میزان دسترسی به دلار و عرضه آن از سوی بانک مرکزی است. ما در دهه ۹۰ دو شوک قیمتی دلار داشتیم که هر دو آنها پس از شکل گیری تحریم‌ها و تشدید آنها ایجاد شد. یک بار دلار از ۱۰۰۰ تومان به حدود ۴۰۰۰ تومان و بار دوم به مرز ۳۰ هزار تومان رسید و دوباره بازگشت. حال اگر بانک مرکزی دسترسی بیشتری به ارز داشته باشد و عرضه را در برابر تقاضا افزایش دهد، بخشی از افزایش قیمت دلار در سال‌های گذشته متوقف خواهد شد. البته اجرای این سیاست پیچیدگی‌های خاص خود را دارد و نمی‌توان به راحتی از افزایش دسترسی به ارز و تزریق آن به بازار سخن گفت.

حریری سومین عامل تاثیرگذار بر قیمت ارز را شرایط روانی جامعه دانست و گفت: هرچه ناامیدی نسبت به آینده اقتصاد افزایش یابد، این تصور به وجود می‌آید که ریال در حال از دست دادن ارزش خود است و برای جلوگیری از زیان بیشتر، باید ثروت را به ارزهای دیگر بدل کرد که همین اقدام در کنار شرایط روانی جامعه منجر به افزایش جدی نرخ ارز می‌شود که ما آن را در طول سال‌های گذشته بارها مشاهده کرده ایم.

دلایل کاهش اخیر نرخ دلار

وی با اشاره به روند کاهشی قیمت دلار در روزهای گذشته، بیان کرد: آنچه که باعث شد نرخ دلار آزاد از ۲۵ هزار تومان به مرز ۲۰ هزار تومان برسد و در نهایت کاهشی نزدیک به ۲۰ درصدی را تجربه کند، فروکش کردن فضای منفی جامعه و امید به لغو تحریم‌ها و بهبود نسبی شرایط بود. هرچند در عمل هیچ اتفاقی نیفتاده و حتی زمان بندی مشخصی نیز در این زمینه وجود ندارد اما صرف بهبود فضای روانی جامعه بر قیمت دلار چنین تاثیری گذاشته است.

رییس اتاق ایران و چین با بیان اینکه گام دوم برای کاهش قیمت دلار، لغو تحریم ها و بهبود واقعی شرایط است، بیان کرد: اگر عرضه ارز در مقایسه با تقاضا افزایش پیدا کند و دسترسی ما به دلار گسترش یابد، می‌توان انتظار داشت که قیمت دلار کاهش یابد اما در این بین سیاست بانک مرکزی و نحوه مدیریت بازار اهمیت فراوانی دارد.

احتمال کاهش قیمت دلار تا ۱۵ هزار تومان

حریری با تاکید بر اینکه کسی نمی‌تواند قیمت دقیقی برای دلار مشخص کند، اظهار کرد: در صورتی که دو عامل فضای روانی و کاهش فشار تحریم‌ها رخ دهد، می‌توان انتظار داشت که نرخ دلار به کانال ۱۵ هزار تومان نیز نزدیک شود اما این توقع که دلار دوباره ۴۰۰۰ یا ۵۰۰۰ تومان شود، در کوتاه مدت ممکن نیست و اگر چند سال اقتصاد ایران حرکت رو به رشد داشته باشد و مختصات کلان خود را بهبود بخشد، آنگاه باید دید که آیا شرایط، مناسب کاهش بیشتر قیمت دلار خواهد بود یا خیر. تا آن زمان، چنین انتظاری دور از واقعیت خواهد بود.

به گزارش ایسنا، نرخ دلار از ابتدای سال ۱۳۹۷ و همزمان با بازگشت تحریم‌های آمریکا علیه ایران روند افزایشی به خود گرفت و در تابستان سال قبل حتی از مرز ۳۰ هزار تومان نیز گذشت اما با پیروزی بایدن در انتخابات، این نرخ به ۲۵ هزار تومان رسید. در روزهای گذشته و همزمان با از سرگیری مذاکرات هسته‌ای، نرخ دلار بار دیگر کاهشی شد و حتی به کانال ۲۰ هزار تومان نیز رسید.

انتهای پیام


11058931
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار اقتصادی

اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» اتاق بازرگانی اعلام کرد که بر اساس گزارش سازمان فائو در ماه سپتامبر سال ۲۰۲۵ قیمت جهانی ذرت و گندم روندهای قیمتی متفاوتی را در بازه ماهیانه به ثبت رسانده‌اند.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» شرکت پارس خودرو قیمت محصولاتش را گران کرد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» وزیر اقتصاد و دارایی گفت: انعطاف در تعیین نرخ‌ها و عوارض متعدد فسادبرانگیز بوده و می‌تواند امضا‌های طلایی را به دنبال داشته باشد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» مدیرکل پیش‌بینی سازمان هواشناسی اعلام کرد: به‌دلیل پایداری جوی، تا پایان هفته شاهد افزایش غلظت آلاینده‌های جوی در شهر‌های صنعتی و پرجمعیت خواهیم بود.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» کارشناس هواشناسی کشاورزی گفت: با توجه به شرایط جوی، باغداران تعجیل در برداشت میوه را در دستور کار قرار دهند.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» دبیر انجمن صنعت بسته بندی گوشت از توزیع روزانه ۲۰۰ تن گوشت گرم وارداتی با هدف تنظیم بازار خبر داد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» سومین جلسه هیات گزیر بانک آینده و هیات مدیره صندوق ضمانت سپرده‌ها با موضوع نحوه فروش دارایی‌ها و سهام سهامداران بانک آینده (در حال گزیر) برگزار شد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» دبیر شورای عالی مناطق آزاد گفت: بازار سرمایه ایران یکی از ارزنده‌تدین بازارهای دنیاست و حباب آن تنها ۵ درصد است
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: بانک آینده به عنوان ناترازترین بانک به شکلی شده بود که دیگر دائم سبب می‌شد تا آن شکافی که در منابع و مصارفش وجود داشت به پایه پولی اضافه شود.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» مدیرعامل منطقه آزاد کیش گفت: کشور برای تحقق رشد هدف‌گذاری‌شده باید سالانه حدود ۱۲۰ میلیارد دلار سرمایه جذب کند. بخشی از این منابع باید در داخل و بخشی دیگر از طریق سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی تأمین شود.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است