حجتالسلام و المسلمین سید علیرضا تراشیون، کارشناس مباحث تربیتی در آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) درباره آسیب نگاههای آلوده در خانواده گفت: یکی از جاهایی که به تقویت بنیان خانواده کمک میکند این است که انسان بتواند کلام خود را در محیط خانه و خانواده مدیریت بکند، هیجانات خود را کنترل بکند. منشا بسیاری از آسیبهایی که در خانواده میبینیم این است که زبان تحت مدیریت و کنترل عقلانیت نیست! در روایتی آمده کسی که زیاد حرف بزند، زیاد اشتباه میکند.
حجتالسلام تراشیون ادامه داد: این خطا منجر به حذف حیا میشود. در مواقعی این حرمتها بخاطر خطاهای کلامی فرو میپاشد. حیا که از بین برود، قلب انسان میمیرد. کسی که قلبش مُرد، جایگاهش در آتش است. اگر ما زبانمان را کنترل نکنیم، این آسیب به ما میرسد. تعبیری از حاجآقا مجتهدی تهرانی است، که ایشان فرمودند: خداوند متعال دو مثقال گوشت به نام زبان در دهان انسان قرار داده است. این زبان میتواند انسان را بهشتی یا دوزخی بکند.
این کارشناس مباحث تربیتی با بیان اینکه یکی دیگر از اعضاء و جوارحی که اگر تحت مدیریت نباشد به نظام خانواده آسیب میزند، چشم و نگاه انسان است، گفت: پیامبر اکرم (ص) در یکی از فرمایشهای نورانی خود میفرماید: مردی که بخواهد مردانگی خود را در محیط زندگی و خانه و خانواده اثبات بکند، باید دو پاکی داشته باشد. اولین پاکی پاکی زبان است. دومین پاکی پاکی نگاه است. مردی که چشمش تحت کنترل و مدیریتش باشد و بر چیزی نگاه نکند. بخش عمده مشکلاتی که امروز در خانوادهها میبینیم، ریشهاش در عدم مدیریت نگاه است. ما باید حیاء در نگاه داشته باشیم. باید چشممان را مدیریت بکنیم. شما به هر بخشِ کره خاکی بروید میبینید زنان از مردان چشم پاک راضیترند.
به گفته وی، امروز همان روانشناسان غربی بخشهایی را تحت عنوان اختلالات اعضاء و جوارح یعنی هرزهنگاهی در کتب روانشناسی خود آوردند. کسی که نگاهش را آزاد میگذارد و به هر چیزی نگاه میکند، به نظام خانواده آسیب میزند. مثلاً خانمی در جلسه مشاوره میگوید که من همیشه دلشوره و دلنگرانی دارم. چون وقتی چندبار با همسرم بیرون رفتم دیدم همسرم نگاهش را به هر کسی میاندازد. بعد خانمها این حس را میفهمند، که وقتی مردی به یک زن نامحرم نگاه میکند، ممکن است پشت آن هوس شکل بگیرد.
12132989