غذاهای فوق فرآوری شده منجر به «پیری» میشوند

باشگاه خبرنگاران جوان - نتایج یک مطالعه جدید، غذاهای فوق فرآوری شده را با تسریع پیری بیولوژیکی مرتبط میداند و نشان میدهد که اثرات آن فراتر از تغذیه نامناسب است. این مطالعه به بررسی بیش از ۲۲هزار شرکتکننده پرداخته و محققان بر این باور هستند افرادی که بیشتر از محصولات فوقفرآوری شده مصرف میکنند، از نظر بیولوژیکی مسنتر از سن تقویمی خود هستند. پردازش صنعتی و افزودنیها ممکن است برخی عملکردهای فیزیولوژیکی را مختل کنند و منجر به پیری سریعتر در سطح سلولی شوند.
محققان، بیش از ۳۰ نشانگر زیستی خون برای ارزیابی سن بیولوژیکی مورد بررسی قرار دادهاند که وضعیت فیزیولوژیکی واقعی بدن مانند سلامت اندامها، بافتها و سیستمها را منعکس میکند. این به این معنی است که سن بیولوژیکی یک فرد میتواند بالاتر یا کمتر از سال واقعی افراد باشد.
غذاهای فوقفرآوری شده غذاهایی هستند که به طور جزئی یا کامل با موادی که به طور معمول در آشپزخانه استفاده نمیشوند مانند پروتئینهای هیدرولیز شده، مالتودکسترین، چربیهای هیدروژنه ساخته شدهاند و به طور کلی حاوی افزودنیهای مختلفی مانند رنگها، آنتی اکسیدانها، مواد نگهدارنده و طعمدهنده هستند. غذاهای فوقفرآوری شده فقط شامل تنقلات بستهبندی شده یا نوشیدنیهای شیرین نمیشود، بلکه در ظاهر محصولات «بی ضرر» مانند نانهای بستهبندی شده، ماست میوه، برخی غلات صبحانه و جایگزینهای گوشت میشوند. مصرف زیاد غذاهای فوق فرآوری شده با تسریع قابل توجهی در پیری بیولوژیکی شرکتکنندگان در این مطالعه مرتبط است و افراد از نظر بیولوژیکی، مسنتر از سن تقویمی واقعی خود هستند.
سن بیولوژیکی در واقع یک «ساعت درونی» بدن ما است که میتواند سریعتر یا کندتر از سالهای مشخصشده در تقویم تیک بزند و وضعیت واقعی سلامت فرد را منعکس کند.
این غذاها علاوه بر اینکه از نظر تغذیهای ناکافی هستند، سرشار از قند، نمک و چربیهای اشباع یا ترانس هستند، تحت پردازش صنعتی شدید قرار میگیرند که در واقع ماتریکس غذایی آنها را تغییر میدهد و در نتیجه فیبر را از دست میدهند. این موضوع میتواند پیامدهای مهمی برای یک سری از عملکردهای فیزیولوژیکی مانند متابولیسم گلوکز، و ترکیب و عملکرد میکروبیوتای روده داشته باشد. همچنین، این محصولات اغلب در بستهبندیهای پلاستیکی پیچیده میشوند و در نتیجه تبدیل به مواد سمی برای بدن میشوند.
این نتایج انجمنهای بین المللی تغذیه را ترغیب میکند تا توصیههای رژیم غذایی فعلی را مورد ارزیابی مجدد قرار دهند. این توصیهها باید شامل هشدارهایی در مورد محدود کردن مصرف برخی از غذاهای فوق فرآوریشده در رژیم غذایی روزانه باشد.
منبع: دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت
12192411