گوناگون 08:58 - 22 آبان 1403
تجویزکنندگان ترک مخاصمه با ساده سازی مسئله و ارائه برساختی مستقل از ترامپ، یک تصویر غیرواقعی از امکانات حل و فصل مسائل با آمریکا ارائه می دهند.

آدرس کوچه بن‌بست ترامپ از زبان غربگرایان

به گزارش گروه رسانه‌های خبرگزاری تسنیم، احسان صالحی در یادداشتی نوشت: نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به عنوان یک متغیر جدید در روابط بین‌الملل موضوع بحث و بررسی‌های مفصل در جهان است و دولت‌ها و صاحبنظران اصطلاحاً در حال سمت‌گیری در قبال این پدیده هستند. در ایران نیز با توجه به سابقه خصومت‌های دولت آمریکا و به‌طور خاص تجربه پروژه فشار حداکثری ترامپ، این بحث یک بحث کاملاً داغ است.

در میان بحث‌های در گرفته، یک خط واضح تحت صورت‌بندی کلی «مذاکره و ترک مخاصمه» از طرف جریان سیاسی مایل به غرب در حال ترویج است. خلاصه این خط سیاسی و رسانه‌ای عبارت است از اینکه «ترامپ و آمریکای 2024 با ترامپ و آمریکای 2016 متفاوت است و او با تمرکز بر داخل آمریکا (اول آمریکا) به دنبال بستن و محدود کردن گزینه‌ها و پرونده‌های جنگ و تحریم است لذا باید با غنیمت شمردن این پنجره راهبردی و همچنین بهره‌گیری از شخصیت معامله‌گر و قابل تعامل ترامپ، مخاصمات سابق را کنار گذاشت و بدون فوت وقت، با مذاکره مستقیم، مسائل کهنه و پیچیده میان دو کشور را حل کرد.»

تجویز سیاستی مذکور، تجویزی تقلیل‌گرایانه، شتابزده و عقیم است. اما چرا؟

فرض و اصطلاحاً کبرای سیاست فوق‌الذکر که «آمریکای امروز ضعیف‌تر از آمریکای 2016 و 2020 است» فرض صحیحی است. اساساً سربرآوردن ترامپ و پیروزی ترامپیسم و رضایت دادن جامعه آمریکا به این وضعیت ارتجاعی، نمایشی عریان از واقعیت‌های آمریکا و ضعیف‌تر شدن آن است. قماری که دولت آمریکا در یک سال گذشته به نفع رژیم صهیونیستی کرد و بهای آن را با بی‌اعتباری خود و نهادهای بین‌المللی‌ای داد که برای استقرار نظم آمریکایی پس از جنگ دوم ساخته بود، یک شکست تاریخی و تمدنی است. این قمار هویتی، در رقابت‌های داخلی آمریکا هم بی‌تاوان نماند و دولت دموکرات و نماینده آن در انتخابات، بهای قمار خود با خون کودکان غزه را با شکست در انتخابات داد. (کاهش حدود 13 میلیونی رأی هریس در مقایسه با رأی بایدن به اندازه کافی در این زمینه گویا است.) تشدید قطبیدگی جامعه آمریکا و بالا آمدن مجدد تصویری منفور از آن که قرار است دوباره شخصیتی با ویژگی‌ها و مفاسدی عیان همچون ترامپ آن را در عرصه جهانی نمایندگی کند، از دلالت‌های دیگر تضعیف آمریکا است.

اما آیا می‌توان از روند رو به ضعف آمریکا به امکان معامله مستقیم و سودمندانه با آن نتیجه گرفت؟

افرادی که این پیشنهاد را مطرح می‌کنند عامدانه یک فاکتور مهم و اساسی را نادیده می‌گیرند؛ آن فاکتور عبارت است از نقش کلیدی کانون‌های صهیونیستی در ساختار سیاسی و مالی ایالات متحده و برکشیدن مهره‌ای همچون ترامپ. تجویزکنندگان ترک مخاصمه (که این تعبیر هم انحرافی و غلط‌انداز است چرا که عامل و منشأ خصومت رفتارهای استکباری آمریکا است نه ایران) با ساده‌سازی مسئله و ارائه برساختی مستقل از ترامپ، یک تصویر غیرواقعی از امکانات حل و فصل مسائل با آمریکا ارائه می‌دهند. در حالی که مرور دوره اول ترامپ (2016- 2020) و اقدامات بی‌سابقه او در تثبیت سیاسی رژیم صهیونیستی (انتقال سفارت آمریکا به بیت‌المقدس، به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر بلندی‌های جولان، پیمان ابراهیم...) تردیدی باقی نمی‌گذارد که او ابزار و مهره‌ای کاملاً در اختیار کانون‌های صهیونیستی است.

اما برداشت‌های ساده‌انگارانه از صحنه بین‌الملل و نادیده گرفتن تجربیاتِ گران‌قیمت سال‌های نزدیک، چه آسیب‌هایی برای کشور به دنبال دارد؟

1- قطبی‌سازی فضای کشور: قابل انتظار است که مجدداً بخشی از وقت و انرژی کشور صرف کشمکش و بگومگو حول مذاکره/ نفی مذاکره خواهد شد.

2- چشم‌انداز موهوم و فرصت‌هایی که از دست می‌رود: معلّق ماندن سیاستگذار و امید واهی او، باعث خواهد شد طرف مقابل بتواند از فرصت تعلیق و انتظار به نفع پیشبرد طرح‌های خصمانه خود استفاده کند. در فاصله سال‌های 1392- 1400 کشور دو نوبت درگیر این تعلیق‌های پر آسیب شد. یک بار در دوره برجام و انتظار حل مشکل اقتصاد از طریق رفع پایدار و غیرقابل بازگشت تحریم‌ها، و بار دیگر در دوره ترامپ که سیاستگذار در اثر دریافت‌ها و برآوردهایی اشتباه از جمله احتمال استیضاح و برکناری ترامپ و یا کارا بودن سازکارهای اروپا در مقابل موانع آمریکا، وارد چرخه معیوبی از آسیب‌پذیری‌های اقتصادی، سیاسی و امنیتی شد.

3- از دست دادن زیرساخت‌های مقابله با تحریم: توهّم امکان معامله مستقیم و موفق، ممکن است سیاستگذار را برای صرف‌نظر کردن از برخی عوامل توفیق یا اقتدار خود دچار خطای محاسباتی کند. به عنوان نمونه در دوره برجام، زیرساخت‌های مهمی که پیش از آن برای مقابله و خنثی‌سازی تحریم‌ها در زمینه فروش نفت و تبادلات مالی شکل گرفته بود، کنار گذاشته شد در حالی‌که با خروج ترامپ از برجام، کشور به سرعت با چالش‌هایی مواجه شد که در صورت حفظ ساختارهای گذشته امکان عبور کم‌هزینه‌تر کشور از آن مقطع وجود داشت.

برجسته‌سازی ادبیات و ایده‌های سیاستی که به دنبال حل فوری مسائل ایران و آمریکای ترامپ است، ساده‌انگارانه و غیرمنطبق با واقعیات و تجربیات جهان و ایران است. این خطوط تبلیغاتی اگرچه ممکن است در کوتاه‌مدت آورده‌های سیاسی برای فرصت گرفتن از افکار عمومی برای التیام انتظارات ایجاد کند اما در بلندمدت، این‌گونه تجویزهای ناشیانه سیاسی، امکان‌ها و گزینه‌های سیاستگذار را به مراتب محدودتر، و او را در مواجهه با انتظارات تشدید شده با دشواری‌های مضاعف و بن‌بست‌های ناگزیر در میدان سیاست مواجه می‌کند. راه مواجهه با شرایط بسیار پیچیده پیش‌رو، ساده‌انگاری و تحلیل خطی و کوچه بازاری از صحنه نیست بلکه باید با درس گرفتن از تجربه‌های گذشته و پافشاری بر مؤلفه‌ها و ابزارهای اقتداری، قدرت کشور را به صورت همه‌جانبه در دنیایی که فقط زبان قدرت را می‌فهمد، ارتقاء داد.

منبع: کیهان

انتهای پیام/


12115911
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار گوناگون

گوناگون
«خبرگزاری تسنیم» تصاویر منتخب صفحات نخست روزنامه های چهارشنبه 30 آبان ماه منتشر شد.
گوناگون
«خبرگزاری تسنیم» علی قنبری استاد دانشگاه نوشت: قیمت گذاری دستوری معمولاً منجر به کاهش کیفیت کالاها، کمبود عرضه و تقویت بازارهای سیاه می شود و حتی قیمت گذاری نه تنها مشکلات اقتصادی را حل نمی کند بلکه خود عاملی برای تشدید بحران های اقتصادی است.
گوناگون
«خبرگزاری تسنیم» شرکت های (توسعه معدنی و صنعتی صبانور)، ( فولاد مبارکه ) و (معدنی و صنعتی چادرملو )در بین 18 شرکت فولادی بزرگ کشور بالاترین حاشیه سود خالص را در 6 ماهه اول سال جاری را ثبت کرده اند .
گوناگون
«خبرگزاری تسنیم» خروج از توافق هسته ای توسط ترامپ را می توان انسداد مسیر دیپلماتیک و شکل گیری وضعیتی بغرنج در روابط 2 کشور قلمداد کرد؛ وضعیتی که سبب تقویت عدم اعتماد در طرف ایرانی نسبت به آمریکا حتی در دوره بایدن و تقویت کننده ایده «غیرقابل اعتماد بودن آمری...
گوناگون
«خبرگزاری تسنیم» جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، از نامزدی در انتخابات کناره گیری کرد و نامزد جایگزین او نیز شکست خورد، بنابراین او بیش از سه ماه دیگر مهمان کاخ سفید نخواهد بود. با این حال، این تحولات باعث نشده تا بایدن دلیلی برای پایان دادن به جنگ افروزی هایش...
گوناگون
«خبرگزاری تسنیم» قیمت دلار نیما که در ابتدای تشکیل دولت چهاردهم در کانال 45 هزار تومان بود همچنان درحال پیشتازی است و امروز 50هزار و 628 تومان قیمت خورده است.
گوناگون
«خبرگزاری تسنیم» کیفیت روابط جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان همواره یک عامل تعیین کننده در شکل گیری مختصات سیاسی و امنیتی منطقه غرب آسیا بوده و لذا از همان هفته های آغازین دور جدید روابط، شاهد آثار آن بر سایر پرونده های منطقه از جمله سوریه، یمن و بحری...
گوناگون
«خبرگزاری تسنیم» کسانی که امروز نسخه مذاکره با ترامپ را به عنوان نسخه نجات بخش آینده کشور می دهند بدانند ترامپ 2024 همان ترامپ 2019 است که در 8 آوریل 2019 (اردیبهشت 1398) از برجام خارج شد.
گوناگون
«خبرگزاری تسنیم» پدر شهید مجید قربانخانی درباره ماجرای سوریه رفتن فرزندش گفت: آقامجید خیلی در این وادی ها نبود. یک روز آمد به من گفت: آقاافضل!من می خواهم بروم سوریه.گفتم: مجید تو را شاه عبدالعظیم هم راه نمی دهند، تو کجا سوریه کجا!
گوناگون
«خبرگزاری تسنیم» مدیرعامل بانک سینا در همایش روسای شعب استان خوزستان در اهواز گفت: در راستای تکمیل زنجیره خدمات بانک سینا، به زودی پلتفرم کسب و کاری این بانک به بهره برداری می رسد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است