اجتماعی 08:08 - 20 دی 1403
رئیس شورای عالی کارشناسان رسمی با بیان اینکه وقتی ما متولی کارشناسی رسمی دادگستری را کنار می گذاریم و ارجاعات به طریق دیگر صورت می گیرد، قطعاً وقوع فساد محتمل می شود، یک راهکار طلایی برای خشکاندن فساد "کارشناسی رسمی" ارائه داد.

راهکار طلایی برای خشکاندن فساد "کارشناسی رسمی دادگستری"

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، حجت‌الاسلام محسنی‌اژه‌ای بارها نسبت به وقوع برخی تخلفات و فساد گسترده در جامعه "کارشناسان رسمی دادگستری" انتقادات تندی را مطرح کرده است.

او یک بار در انتقاد از این وضعیت نابسامان گفته بود: «در یک پرونده در ظرف کمتر از یک سال برای زمینی در غرب تهران توسط چند کارشناس به ترتیب 270 میلیارد، 780 میلیارد، 1700 میلیارد و 8 هزار میلیارد تومان قیمت کارشناسی اعلام شد!» این نمونه مثالی نشان از وجود تخلفات در حوزه کارشناسی رسمی است که نگرانی‌هایی را ایجاد می‌کند که در سخنرانی‌ها، اظهارنظرها و گزارش‌های مسئولان ارشد قضایی هم دیده می‌شود.

اشکال در سیستم ارجاع پرونده به کارشناس است

محمدحسین دادخواه؛ رئیس شورای عالی کارشناسان رسمی دادگستری در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم درباره انتقادات مطروحه از سوی مسئولان قضایی از جمله رییس قوه قضاییه درباره تخلفات و فساد برخی کارشناسان رسمی با اشاره به پرونده‌ای خاص در تهران که رئیس قوه قضاییه به آن اشاره کرده بودند، گفت: اطلاعات مربوط به این پرونده را به معاونت حقوقی قوه قضاییه ارائه کردیم. این پرونده شامل کارشناسی ملکی است که طی 6 ماه، قیمت آن بسیار دچار تغییرات شده بود البته در این مورد، مشخص نیست کارشناس اولیه که این قیمت‌گذاری غیرواقعی را انجام داده، رسمی بوده یا از مرجع دیگری انتخاب شده است. به همین دلیل، ما امکان نظارت دقیق بر این پرونده را نداریم.

وی تأکید کرد: وقتی ما متولی کارشناسی کشور را کنار می‌گذاریم و ارجاعات به طریق دیگر صورت می‌گیرد قطعاً وقوع این نوع اتفاقات محتمل می‌شود.

آیا می‌توانیم قاضی رسیدگی به شکایت در مرجع قضایی را خودمان تعیین کنیم؟

دادخواه ادامه داد: خدمت هم رئیس محترم فعلی و هم رئیس سابق قوه قضاییه عرض کردم که وقتی متولی کارشناسی کشور را کنار می‌گذاریم و ارجاع به طریقی دیگر صورت می‌گیرد، قطعاً وقوع این تخلفات احتمال دارد؛ در نظر بگیرید که مردم در یک مرجع قضایی آزاد باشند که خودشان شعبه رسیدگی را انتخاب و هر فردی به شعبه‌ای که دوستانش حضور دارند مراجعه کنند، در این صورت آرای صادره قطعاً کیفیت لازم را نخواهند داشت!

وی ادامه داد: در کارشناسی اما همین اتفاق رخ می‌دهد و متولی امر کارشناسی کنار گذاشته شده‌اند و هر دستگاه، سازمان و حتی هر شعبه مرجع قضایی از یک سری کارشناس خاص استفاده می‌کرد که منجر به آن اتفاقی شد که آقای محسنی‌اژه‌ای انتقاد تندی نسبت به آن مطرح کرد.

دادخواه در این باره گفت: بنابراین بروز مشکلاتی از این دست ناشی از کنار گذاشته شدن کانون‌های کارشناسان رسمی دادگستری به‌عنوان متولی امر کارشناسی است. هر دستگاه، سازمان یا حتی شعبه قضایی به‌طور مستقل کارشناسان خاص خود را انتخاب می‌کند و این امر باعث کاهش کیفیت نظارت و افزایش احتمال تخلفات شده است.

تسریع در رسیدگی به شکایات از کارشناسان رسمی

رئیس شورای عالی کارشناسان رسمی دادگستری تأکید کرد: شکایات از کارشناسان رسمی که از طریق کانون‌ها ارجاع داده می‌شوند، به‌ندرت به چنین مشکلاتی منجر می‌شوند.

وی افزود: تمام شکایات از کارشناسان رسمی بدون استثنا در کانون‌های استانی بررسی و تجدیدنظر آنها در شورای عالی انجام می‌شود. در دو سال و نیم گذشته، حدود 3000 پرونده شکایت رسیدگی شده و امروز کمتر از 80 پرونده تجدیدنظر در دادگاه‌های ما در جریان است. این در حالی است که در زمان تصدی این مسئولیت در خرداد 1401، 635 پرونده رسیدگی‌نشده وجود داشت.

تخلفات در کدام رشته‌های کارشناسی بیشتر است؟

دادخواه همچنین به فراوانی تخلفات در برخی رشته‌ها اشاره و تصریح کرد: رشته‌های راه ‌و ساختمان، کشاورزی و حسابداری به دلیل تعداد بالای کارشناسان در این حوزه‌ها، بیشترین آمار تخلفات را دارند البته شکایت‌ها بیشتر از سوی ارگان‌های دولتی صورت می‌گیرد.

وی درباره سامانه 2020 که برای نظارت بر گزارش‌های کارشناسی ایجاد شده است، توضیح داد: این سامانه با ممیزی گزارش‌ها می‌تواند نقش مهمی در کاهش تخلفات داشته باشد حتی ممیزی‌ها به ادبیات گزارش‌ها نیز ورود می‌کنند و به نوعی جنبه آموزشی دارند اما گزارش‌هایی که خارج از نظارت کانون‌ها تهیه می‌شوند، از این نظارت بی‌بهره‌اند.

رئیس شورای عالی کارشناسان رسمی دادگستری تأکید کرد: برای جلوگیری از تخلفات و حفظ کیفیت گزارش‌های کارشناسی، لازم است کانون‌های کارشناسان بار دیگر به جایگاه اصلی خود به‌عنوان متولی امر کارشناسی بازگردند.

انتهای پیام/


12138645
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار اجتماعی

اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» معاون امور بین‌الملل هلال‌احمر گفت: در ١۴ کشور مرکز درمانی داریم و علاوه بر خدمات درمانی، در راستای گسترش فعالیت‌های بشردوستانه نیز فعال هستیم.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» رییس بنیاد مستضعفان گفت: ۹۸ درصد روستا‌های بالای ۲۰ خانوار امکانات مورد نیاز مانند آب، برق، گاز، مدرسه و دیگر خدمات را دارند.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» بر اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، میانگین کیفیت هوای پایتخت هم‌اکنون (۲۰ دی) در شرایط ناسالم برای تمامی گروه‌ها قرار دارد.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» معاون اجتماعی پلیس فتا فراجا از افزایش کلاهبرداری و فعالیت‌های مجرمان سایبری در حوزه ثبت‌نام خودرو در سکو‌های درج آگهی خبر داد.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» وزیر بهداشت گفت: در منطقه چابهار شیوع تب دنگی افزایش پیدا کرده است.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» مدیرکل حفاظت محیط زیست تهران گفت: شناسایی شرکت‌های داخلی و خارجی که توانایی احداث نیروگاه‌های برق با روش پسماندسوزی را دارند، آغاز شده است.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» مدیر تیم‌های عملیاتی سازمان امدادونجات جمعیت هلال احمر از آماده باش نیرو‌های امدادی و عملیاتی این جمعیت در مناطق غربی و شمالی کشور خبر داد.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» زوجین پیش از ازدواج باید حتما مشاوره بروند، اما نکته مهم این است که هر مشاوری مشاور نیست و زوجین باید از مشاوران زرد دوری کنند.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» برخی از دانش‌آموزان دبستانی با کمک مربیان هلال احمر با چگونگی مواجهه با زلزله آشنا شدند.
اجتماعی
«باشگاه خبرنگاران» رئیس پلیس آگاهی تهران بزرگ گفت: متهمی که ۱۶ ماه قبل به اتهام قتل مرد گمشده مبل‌‍‌ساز بازداشت شده بود، به ارتکاب جنایتی هولناک اعتراف کرد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است