علمی فناوری 11:31 - 13 دی 1403
دانشمندان می‌گویند اگر در سیاره سرخ حیاتی وجود داشته باشد، باید رد گاز متان را دنبال کرد.

محل جستجوی حیات در مریخ شناسایی شد

 از زمان کشف متان در مریخ، دانشمندان به این فکر می‌کردند که آیا سیاره سرخ ممکن است دارای حیات باشد یا خیر. اکنون محققان می‌دانند به کجا نگاه کنند؛ به اعماق سطح یک دشت وسیع در مریخ.

معمای متان مریخ سالهاست که دانشمندان را گیج کرده است. مریخ‌نورد‌ها نوسانات فصلی متان را مشاهده کرده‌اند، اما ماهواره‌های در حال گردش هیچ اثر قابل توجهی از این مولکول پیدا نکرده‌اند. این نوع تنوع اشاره‌ای جالب، اما اثبات نشده است که نشان می‌دهد نوع خاصی از حیات ممکن است در مریخ وجود داشته باشد.

با این حال به طور کلی، مریخ غیر قابل سکونت به نظر می‌رسد. دمای سطح آن معمولاً چندین درجه زیر صفر است و تقریبا جو ندارد و پرتو‌های مرگبار کیهانی و خورشیدی دائماً این سیاره را بمباران می‌کنند؛ بنابراین در حالی که مریخ باستان زمانی اقیانوس‌ها و آب‌وهوای گرم‌تری داشته، بعید است که اکنون موجود زنده‌ای را در سطح مریخ پیدا کنیم.

در عوض ما می‌توانیم برای یافتن زیستگاه‌های بالقوه برای حیات مریخی به زمین نگاه کنیم. در سیاره ما، زندگی گسترش یافته و متنوع شده است و همه جا را پر کرده است. از قسمت‌های بالایی جو گرفته تا کیلومتر‌ها زیر سطح زمین.

زندگی همچنین راه‌های هوشمندانه زیادی برای استخراج انرژی از محیط پیدا کرده است. اگرچه رایج‌ترین روش «فتوسنتز» است و پایه آن موجودات تک سلولی هستند که انرژی را از هر کجا که می‌توانند دریافت کنند، پیدا می‌کنند.

این شامل متانوژن‌ها می‌شود، موجوداتی که هیدروژن را مصرف می‌کنند و متان را به عنوان یک محصول زائد دفع می‌کنند. با توجه به شواهدی مبنی بر ظهور و ناپدید شدن منظم متان در سیاره سرخ، این موجودات نامزد‌های اصلی برای کشف احتمالی حیات در مریخ هستند.

در مقاله‌ای که اخیراً به مجله Astrobiology ارسال شده است، دانشمندان زمین را برای یافتن مشابه‌های بالقوه این موجودات جست‌و‌جو کردند و متانوژن‌هایی را جست‌و‌جو کردند که در شرایطی مشابه شرایط موجود در مریخ رشد می‌کنند.

محققان فهرستی از مکان‌های بالقوه زیستگاه آنها را به سه دسته محدود کردند. اولین مورد، شکستگی‌های میکروسکوپی در اعماق پوسته زمین بود، جایی که سنگ بستر میزبان مقادیر کمی از مایعات است و شرایطی دارد که ممکن است در اعماق پوسته مریخ نیز ظاهر شوند.

دوم دریاچه‌های آب شیرین مدفون در زیر یخچال‌ها یا کلاهک‌های یخی قطبی بود که ممکن است در زیر کلاهک یخی جنوبی مریخ وجود داشته باشد و آخرین مورد نیز حوضه‌های عمیق دریای بسیار شور و فاقد اکسیژن بود که ظاهر فصلی وجود آب در شیب‌های دهانه سیاره سرخ را تشبیه می‌کرد.

گفتنی است که دانشمندان قبلاً متانوژن‌ها را در تمام این محیط‌های روی زمین پیدا کرده‌اند. اکنون در این مقاله جدید، محققان محدوده دما، سطح شوری و مقادیر pH را در نقاط پراکنده در سراسر سیاره ترسیم کردند. سپس گونه‌هایی را به شرایطی شبیه به شرایط مریخ که در آن رشد می‌کردند، محدود کردند. در نهایت، آنها مکان‌هایی را برای در دسترس بودن هیدروژن مولکولی که محصول غذایی اولیه متانوژن‌ها در زمین و حیات بالقوه در مریخ است، بررسی کردند.

به طور خاص، محققان خاطرنشان کردند که خانواده‌های Methanosarcinaceae و Methanomicrobiaceae انعطاف‌پذیرترین هستند و گونه‌های آنها در تعدادی از شرایط شبیه به مریخ زندگی می‌کنند.

در مرحله بعد، محققان داده‌های موجود در مورد خود مریخ را بررسی کردند. در حالی که اطلاعات، به خصوص در مورد شرایط زیرسطحی، اندک است، داده‌های کافی برای تهیه نقشه تقریبی از جایی که آب مایع ممکن است وجود داشته باشد، وجود دارد. آب مایع برای حفظ حیات، حتی برای متانوژن‌های مقاوم نیز ضروری است.

با توجه به شواهد موجود در مورد دریاچه‌های زیر یخبندان و شیب دهانه‌های مرطوب، محققان فکر می‌کنند بهترین شانس برای کشف حیات در اعماق سطح مریخ است.

به طور مشخص، دشت Acidalia Planitia که دشتی وسیع در نیم‌کره شمالی مریخ است، بهترین شرایط ممکن را دارد، چرا که دما در آنجا به اندازه‌ای گرم است که آب مایع را در عمق ۴.۳ تا ۸.۸ کیلومتری نگه می‌دارد.

محققان تصور می‌کنند دما، شوری، pH و در دسترس بودن هیدروژن در آنجا بهترین شانس را برای مطابقت با شرایطی که متانوژن‌ها روی زمین رشد می‌کنند، دارند. پس وقت آن است که حفاری را در مریخ شروع کنند.

منبع: ایسنا


12135432
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر آموزش و پرورش گفت: ۲۱۰ نفر از اعضای هیأت علمی دانشگاه فرهنگیان با چالش هیأت علمی تطبیقی مواجه بودند که با پیگیری‌های انجام شده، رفع شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر بهداشت گفت: میانگین تجویز دارو در هر نسخه در کشور ۴.۲ قلم و بیش از دو برابر میانگین جهانی است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مشاور وزیر آموزش و پرورش از موافقت سران قوا و اخذ مجوز پرداخت پاداش خدمت بازنشستگان سال ۱۴۰۲ آموزش و پرورش خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس پارک ملی علوم و فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی جهاددانشگاهی، از فراهم شدن مقدماتِ حضور ایران در بخش فرهنگی گروه «بریکس» خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» پیشنهاد نامگذاری روزی به نام «مبارزه دانشگاهیان با صهیونیسم» در شورای سیاست‌گذاری همایش نقد نظام لیبرال دموکراسی و محکومیت تخریب دانشگاه‌های غزه مطرح شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» بنیاد ملی نخبگان در قالب طرح «پژوهش‌یار» اعتبار‌ها و تسهیلاتی را به دانشجویان برتر در مقطع دکتری تخصصی اعطا می‌کند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» بنیاد ملی نخبگان در قالب طرح «پژوهش‌یار» اعتبار‌ها و تسهیلاتی را به دانشجویان برتر در مقطع دکتری تخصصی اعطا می‌کند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» دانشمندان با انجام تحقیقاتی دریافتند که احساس تنهایی می‌تواند بر سلامت سیستم قلبی و عروقی تاثیر بگذارد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سرپرست امور خدمات سرپایی و بستری سازمان غذا و دارو گفت: بیماری‌های سرماخوردگی و آنفولانزا نیاز به مصرف آنتی‌بیوتیک ندارند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سرپرست امور خدمات سرپایی و بستری سازمان غذا و دارو گفت: بیماری‌های سرماخوردگی و آنفولانزا نیاز به مصرف آنتی‌بیوتیک ندارند.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است