علمی فناوری 08:34 - 09 آذر 1403
دانشمندان از نور خورشید برای تبدیل زباله‌های پلاستیکی سرسخت به مواد قابل استفاده مجدد استفاده کردند.

بازیافت یکی از سرسخت‌ترین پلاستیک‌ها با نور خورشید

پلی استایرن سیاه که به طور گسترده در ظروف غذا، درب قهوه و بسته‌بندی استفاده می‌شود، فرآیند بازیافت بسیار سختی دارد. رنگ تیره آن که با رنگدانه سیاه کربن به دست می‌آید، اسکنر‌های نوری مورد استفاده در کارخانه‌های بازیافت را خنثی می‌کند و رنگدانه‌ها فرآیند‌های بازیافت مرسوم را پیچیده می‌کند.

به نقل از آی‌ای، اکنون، دانشمندان دانشگاه‌های کرنل و پرینستون روشی پیشگامانه ایجاد کرده‌اند که از نور خورشید و خود کربن سیاه برای تبدیل این زباله‌های چالش برانگیز به مواد قابل استفاده مجدد استفاده می‌کند.

چالش با پلی‌استایرن سیاه

در حالی که ممنوعیت پلاستیک‌های یک بار مصرف در حال افزایش است، پلی استایرن سیاه همچنان رایج است. چالش‌های بازیافت آن از دو مسئله اصلی نشات می‌گیرد که شامل مشکلات دسته‌بندی و نابودی انرژی‌بر می‌شود.

اسکنر‌های نوری که برای مرتب‌سازی پلاستیک در تاسیسات بازیافت ضروری هستند، نمی‌توانند پلی استایرن سیاه را تشخیص دهند، زیرا به جای بازتاب نور، نور را جذب می‌کند. این امر شناسایی و مرتب‌سازی خودکار این زباله‌ها را تقریبا غیرممکن می‌کند.

علاوه بر این، شکستن پیوند‌های مولکولی پلی استایرن به طور سنتی مستلزم حرارت دادن آن تا بیش از ۵۷۲ درجه فارنهایت (۳۰۰ درجه سانتیگراد) در محفظه‌های بدون اکسیژن است. این فرآیند پرهزینه و ناکارآمد است و این زباله‌ها را برای بازیافت در مقیاس بزرگ نامناسب می‌کند.

یکی از جایگزین‌های امیدوارکننده، تبدیل فتوترمال یا نورگرمایی است که در آن از نور برای گرم کردن پلاستیک‌ها از طریق یک ترکیب کمکی استفاده می‌شود که نور را به گرمای موضعی تبدیل می‌کند. با این حال، گنجاندن این ترکیبات نگرانی‌هایی را در مورد ایجاد زباله اضافی یا تغییر خواص پلاستیک در طول استفاده اولیه ایجاد می‌کند.

رویکردی جدید با استفاده از کربن سیاه

به جای ترکیبات خارجی، محققان از کربن سیاه که در پلی استایرن سیاه وجود دارد، به عنوان عامل تبدیل گرما استفاده کردند. این رویکرد نیاز به افزودنی‌های اضافی را از بین برد و در عین حال از یک جزء که قبلا یک مانع در نظر گرفته می‌شد، استفاده شد.

محققان در آزمایش‌های خود، پلی استایرن سیاه ساخته شده در آزمایشگاه را به پودر ریز تبدیل کردند و آن را زیر نور‌های ال‌ای‌دی (LED) سفید با شدت بالا قرار دادند. کربن سیاه نور را جذب کرد و گرمای موضعی ایجاد کرد که پلی استایرن را به مولکول‌های کوچک‌تری به نام استایرن شکست.

این استایرن‌ها، همراه با کربن سیاه باقی‌مانده، سپس به پلی استایرن جدید بازیافت شدند و فرآیند حلقه بسته‌ای به دست آمد.

هنگامی که این ماده با ضایعاتی مانند ظروف و درب مواد غذایی آزمایش شد، نتایج امیدوارکننده بود. تا ۵۳ درصد از مواد دوباره به استایرن تبدیل شد. با نور خورشید متمرکز، راندمان به ۸۰ درصد افزایش یافت. حتی ضایعات مخلوط شده با پلی استایرن سیاه، زرد، قرمز و شفاف با بازده ۶۷ درصد در نور خورشید بازیافت شدند.

گامی به سوی بازیافت پایدار پلاستیک

اتکای این روش به نور خورشید و مواد از پیش موجود، آن را مقرون به صرفه و پایدار می‌کند. نور متمرکز خورشید بالاترین کارایی را ارائه می‌دهد و این فرآیند را برای مناطقی که نور خورشید فراوان دارند، سازگار می‌کند.

حتی با وجود آلودگی ناشی از موادی مانند روغن کانولا یا آب پرتقال روی پلاستیک، این روش کمترین افت راندمان و استحکام خود را نشان داد.

با پرداختن به چالش‌های دسته‌بندی و انرژی‌بر بودن بازیافت پلی استایرن سیاه، این نوآوری گامی مهم در جهت کاهش زباله‌های دفن زباله است. علاوه بر این، می‌تواند راه را برای بازیافت پلاستیک‌های رنگی دیگر که پردازش سختی دارند، هموار کند و ما را به اقتصاد دایره‌ای برای استفاده از پلاستیک نزدیک‌تر کند.

همانطور که مقررات زیست محیطی در مورد پلاستیک‌های یک بار مصرف سخت‌تر می‌شود، راه حل‌هایی مانند این می‌تواند برای مدیریت زباله‌های پلاستیکی بسیار حائز اهمیت باشد.

منبع: ایسنا


12121426
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیرعامل یک شرکت دانش‌بنیان از رونمایی نرم‌افزار تخصصی صنف طلا و جواهر خبر داد که با محاسبه آنلاین قیمت طلا، اجرت ساخت و وزن قطعه روی دستگاه کارت‌خوان کار می‌کند و در پایان، با احراز هویت مشتری، شناسنامه الکترونیک طلا صادر می‌شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» ثبت‌نام متقاضیان شرکت در آزمون دکتری نیمه متمرکز سال ۱۴۰۵ ( .Ph.D) از طریق درگاه اطلاع‌رسانی سازمان سنجش آموزش کشور آغاز شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر آموزش و پرورش بر ضرورت تقویت حضور و مشارکت دانش‌آموزان در مراسم ۱۳ آبان تأکید کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیرعامل سازمان بیمه سلامت ایران گفت: تاکنون ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار بیمار خاص و صعب العلاج در سامانه این سازمان برای دریافت خدمات نشان‌دار شده‌اند
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» ثبت‌نام آزمون دکتری نیمه متمرکز سال ۱۴۰۵، از طریق سازمان سنجش آموزش کشور آغاز شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» خوردن برخی از حبوبات برای وعده صبحانه پیشنهاد می‌شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رییس اورژانس استان تهران گفت: آمار‌های هفته گذشته اورژانس نشان می‌دهد که از همه تماس‌های شهروندان به اورژانس حدود ۱۷۹۶ مورد مزاحم معادل ۳.۲ درصد کل تماس‌ها با این مرکز مزاحم تلفنی بوده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» به گفته مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان فارس تمهیدات فنی برای ارتقا و افزایش ظرفیت شبکه تلفن همراه در ورزشگاه پارس شیراز پیش بینی شده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» ظفرقندی با تبریک میلاد حضرت زینب (س)، فرارسیدن روز پرستار را به پرستاران سختکوش و وظیفه‌شناس کشور تبریک گفت و از تلاش‌ها و نقش‌آفرینی آنان در حفظ سلامت مردم قدردانی کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» به گفته وزیر ارتباطات، با آغاز رسمی مهاجرت از زیرساخت‌های مسی به فیبر نوری، فصل تازه‌ای در ارتباطات کشور رقم خورد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است