در حالی که کودکان در سراسر جهان روز جهانی کودک را در ۲۰ نوامبر جشن میگیرند، کودکان در نوار غزه در بحبوحه حملات اسرائیل روزگاری سخت همراه با گرسنگی، بیماری، قطع عضو، ترس و از دست دادن والدینشان را سپری میکنند.
در مقدمهٔ کنوانسیون حقوق کودک سازمان ملل آمدهاست: «کودک باید در فضایی سرشار از خوشبختی، محبت و تفاهم بزرگ شود»، شرایطی که همه کودکان غزه از آن محروم هستند. هفته گذشته، دفتر حقوق بشر سازمان ملل گزارشی از میزان تلفات در غزه از آغاز حملات در اکتبر ۲۰۲۳ منتشر کرد. بر اساس این گزارش حدود ۷۰ درصد کشتهشدگان جنگ غزه زنان و کودکان هستند که حدود ۴۴ درصد از کشتههای تایید شده کودک و ۲۶ درصد هم زنان بودهاند. بیشتر کودکان کشته شده بین پنج تا ۹ ساله بودهاند.
در همین حال، صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل (یونیسف) وضعیت کودکان غزه را وحشتناک و آمار کودکان کشته شده را فاجعه خواند. یونیسف در گزارش خود نوشت:
جنگ در نوار غزه تلفات فاجعه باری بر کودکان وارد میکند. طبق آخرین برآورد وزارت بهداشت فلسطین، حداقل ۱۴۰۰۰ کودک در نوار غزه کشته شده اند. هزاران نفر دیگر مجروح شده اند. فضاهای امنی وجود ندارد. همه کودکان غزه در معرض تجربیات آسیب زا از جنگ قرار گرفته اند که عواقب آن تا آخر عمر باقی خواهد ماند.
یونیسف در ادامه گزارش خود آورده است:
تخمین زده میشود که حدود ۱.۹ میلیون نفر - حدود ۹ نفر از هر ۱۰ نفر جمعیت غزه - آواره داخلی بوده اند که نیمی از آنها کودک هستند. آنها به آب، غذا، سوخت و دارو دسترسی کافی ندارند. خانههای آنها ویران شده است. خانواده هایشان از هم پاشیده شد بسیاری از کودکان چندین بار آواره شده اند و خانه، والدین و عزیزان خود را از دست داده اند. آنها باید در کنار خدمات باقیماندهای که به آنها تکیه میکنند، از جمله امکانات پزشکی و سرپناه، محافظت شوند. جنگ در نوار غزه تلفات فاجعه باری بر کودکان وارد میکند.
هزاران ویدئو و عکس از کودکان غزه در شرایط ناگوار منتشر شده است که همچنان وجدان کوردلان غربی را بیدار نکرده است. انس الشریف، روزنامه نگار فلسطینی، تصاویری از کودکانی که بر اثر گرسنگی در الطفه در شرق غزه جان خود را از دست داده اند، ضبط کرده است.
روزنامه انگلیسی گاردین میگوید گزارشهایی از پزشکان در غزه دریافت کرده که نشان میدهد برخلاف ادعاهای ارتش رژیم صهیونیستی، تک تیراندازها و پهپادهای این رژیم به صورت «مستقیم» کودکان را هدف قرار میدهد.
پزشکان میگوید تعداد ثابتی از افرادی که به بیمارستان میآیند کودک هستند و گلوله به سر یا قفسه سینه آنها اصابت کرده است. برخی از پزشکان میگویند نوع و محل زخمها و همچنین گزارش افرادی که کودکان را به بیمارستان آوردهاند، آنان را به این باور رسانده که قربانیان «مستقیما توسط نیروهای اسرائیلی هدف قرار گرفتهاند».
محرومیت کودکان غزه از تحصیل با بمباران مدارس
یکی دیگر از تبعات فاجعه بار جنگ غزه که کودکان را هدف قرار میدهد، محرومیت آنها از تحصیل است. رژیم صهیونیستی همواره مدارس را به یکی از اهداف خود برای بمباران تبدیل کرده است. بمباران مدارس که اکنون به پناهگاه کودکان و سالمندان تبدیل شده است، بیش از پیش جان کودکان مظلوم غزه را میگیرد.
دفاع مدنی غزه چندی قبل اعلام کرد که حمله به مدرسه اسما در اردوگاه آوارگان شاطی شهر غزه ۹ شهید و چندین زخمی برجای گذاشت، زیرا امدادگران در حال جستجوی شهدای بیشتر زیر آوار بودند.
زمانی که از کودکان غزه در باره آرزویشان پرسیده میشود بیشتر آنها میخواهند به خانه شان در غزه باز گردند؛ به مدرسه بروند، با دوستانشان بازی کنند.
پیشتر، فیلمی از یک دختربچه فلسطینی منتشر شد درحالیکه خواهر کوچک و زخمیاش را به دوش گرفته و سرگردان در ویرانههای غزه، سکندریخوران راه میرفت تا برای درمان خواهرش کاری کند.
دختر درباره علت به دوش گرفتن خواهر کوچکش میگوید: یک ماشین او را زیر گرفته است و میگوید: خواهرم نمیتواند راه برود و یک ساعت است او را به دوش گرفتهام و حمل میکنم. دختر میگوید او را میبرم تا درمانش کنم. او میگوید خستهام و پس از یک ساعت راه رفتن او را به سختی روش دوشم نگاه داشتهام.
او میگوید به پارک البریج میروم، چون شنیدم آنجا به مجروحان خدمات پزشکی میدهد.
این ویدئو بخشی از زندگی پر درد و غم کودکان غزه را نشان میدهد.
رویارویی کودکان غزه با بیماری فلج اطفال
در طول ماههای جنگ، سازمانهای بهداشتی و حقوق بشری نسبت به شیوع بیماریها و همهگیریها در نوار غزه به دلیل کمبود دارو و واکسیناسیون و شرایط سخت بهداشتی و معیشتی که آوارگان با آن روبرو هستند، هشدار دادهاند.
یکی از بیماریهایی که به شدت کودکان غزه را تهدید میکرد فلج اطفال بود. با شناسایی میکروب این بیماری در آبهای آلودهای که بیشتر کودکان غزه از آن استفاده میکردند، سازمان ملل روند واکسیناسیون را در سایه حملات شدید رژیم صهیونیستی و ممانعتهای این رژیم آغاز کرد.
به رغم تلاشهای سازمان ملل برای نجات کودکان غزه از بیماری، شاهد نسل کشی و پاکسازی قومی توسط رژیم تروریستی اسرائیل هستیم.
در شرایط سخت زندگی در آوارههای غزه، برخی گروهها اقدامات بشردوستانهای مانند طرحهای تفریحی و رقابتهای ورزشی را برای دور کردن کودکان از شرایط جنگ انجام میدهند.
سعود مهنا و یوسف خطاب، کارگردانان فیلم، پروژه «فیلمساز کوچک» را در غزه آغاز کرده اند و قصد دارند کودکان را برای نوشتن فیلنامه داستانهایی با الهام از تجربیات آنها در طول جنگ آموزش دهند. برخی از موضوعات فیلم کوتاه آنها عبارتند از فوتبال، کمبود داروخانه و جستجوی آب پاک.
کودکان شرکتکننده که همگی اهل خان یونس غزه هستند، با مشکلاتی مانند یافتن مکانهای امن برای فیلمبرداری و رسیدن به منابع آب مواجه هستند. این کودکان فلسطینی درغزه برای اینکه فیلنامه نویس شوند، تحت آموزش قرار گرفته اند.
با این حال، تمامی این سرگرمیها هیچگاه قادر به فراهم کردن آرامش، شادی و خوشحالی برای کودکان غزه که باید اکنون به خنده و بازی و تفریح سپری کنند، نخواهد بود.
ترجمه و گردآوری: اعظم پورکند
12118572