فرهنگی‌هنری 00:23 - 10 تیر 1394
سفره الهی
"محمود حبیبی کسبی" می‌گوید: بخش مهمی از رمضانیه‌ها در شعرهای اجتماعی، عرفانی، عاشقانه و ... یافت می‌شود، همچنین برای جان دادن این حوزه به‌جز انتشار یک کتاب کار دیگری انجام نشده است.

انعکاس رمضان در شعر فارسی

مدیر انجمن شعر آیینی حوزه هنری در گفت‌وگو با خبرنگار ادبیات ایسنا، با اشاره به نقش پررنگ نشانه‌های دینی در شعر فارسی، اظهار کرد: مناسک و مراسم مذهبی همیشه در شعر فارسی حضور پررنگی دارد و اشعاری که با موضوع و نشانه‌های رمضان سروده می‌شود «رمضانیه» نام دارد. اما وجود ماه رمضان به طور خاص را از دو منظر می‌توان دید؛ اول آن دسته رمضانیه‌هایی است که برای شرح ماه رمضان سروده شده و دسته دوم شعرهایی که به قصد رمضانیه سرودن گفته نشده است.

او دسته دوم را تک‌بیت‌ها خواند و گفت: در زمینه تک‌بیت‌ها، در شعر اجتماعی، عرفانی و حتی عاشقانه به فراخور حال در یک یا چند بیت به موضوع رمضان پرداخته شده است. این سبک بیش‌تر در قرن 10 تا 12 در دوران صفویه که اصطلاحا سبک هندی و اصفهانی نام دارد دیده می‌شود. در این دوره شعر بیت‌محور می‌شود، به همین خاطر به صورت تک‌بیت‌هایی در مضمون ماه رمضان و امساک با آن مواجه می‌شویم. یکی از بهترین نمونه‌های این گروه شعر معروفی از شاطر عباس صبوحی است:

روزه دارم و افطارم از آن لعل لب است / آری افطار رطب در رمضان مستحب است

حبیبی کسبی در تشریح این دو بخش افزود: اغلب رمضانیه‌ها اشعاری هستند که به قصد رمضانیه سروده نشده‌اند، اما از نشانه‌ها و نمادهای این ماه مبارک در آن‌ها استفاده می‌شود. گروه اول اشعاری است که برای این ماه سروده شده و اغلب به شکل عیدانه‌هایی برای عید فطر است. در این بخش معمولا در مورد نفس روزه گرفتن، امساک و توحیدیه‌ قصیده سروده می‌شود.

این شاعر آیینی درباره برترین شاعران این حوزه گفت: برترین نمونه‌های این اشعار در آثار مولوی، منوچهری، رودکی، مسعود سعد، ناصرخسرو، خاقانی و سعدی دیده می‌شود. در شعر فارسی بیت‌های زیادی در مورد نفس امساک گفته شده است. به عنوان مثال:

مولوی: مبارک باد آمد ماه روزه / رهت خوش باد ای همراه روزه

حافظ: بیا که ترک فلک خوان روزه غارت کرد/هلال عید به دور قدح اشارت کرد

حبیبی همچنین درباره انعکاس رمضان در شعر معاصر گفت: رمضان در آثار شاعران معاصر بخصوص شعرای انقلاب دیده می‌شود. به عنوان مثال علیرضا قزوه چندین غزل و قصیده رمضانیه دارند که در نشست سالانه شاعران مورد وثوق قراز گرفته است؛ شعری همچون: رمضان کشتی نوح است نمانید شما / ترسم آن است که خود را نرسانید شما.

او سپس درباره فعالیت حوزه هنری در این زمینه گفت: حوزه هنری امسال کاری برای این حوزه انجام نداده است. تا کنون بهترین کاری که برای رمضانیه‌ها دیده‌ام، از مرتضی امیری اسفندقه بود. چند سال پیش کتابی با مضمون رمضانیه‌ها با نام «این شرح شرحه شرحه» از امیری چاپ شد. در این کتاب شعرهای با موضوع ماه رمضان جمع‌آوری شده و مقدمه تحلیلی در مورد «ماه مبارک رمضان در شعر» به تحریر درآمده است.

انتهای پیام


6670434
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار فرهنگی‌هنری

فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» منتظری نمایشگاه کتاب تهران را پنجره‌ای گشوده به تمدن ایران دانست و گفت: شعار سی و پنجمین دوره این رویداد در عین کوتاهی پیام‌ مهمی دارد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه‌ای با حضور کارگردان و بازیگران سریال «رستگاری»، از عوامل این مجموعه تلویزیونی تقدیر کرد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» سینمای ایران در هفته ابتدایی اردیبهشت ماه میزبان ۵۸۹ هزار مخاطب شد و «تمساح خونی» و «مست عشق» به رقابت پرداختند.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» سرمربی فوتبال ساحلی گفت: زمانی که پنج میلیون نفر برای انتخاب «قهرمان ایران» رای می‌دهند قطعا کار رسانه ملی و عواملی است که برای این مراسم تلاش می‌کنند.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» مدیر دفتر شعر و موسیقی سازمان صداوسیما گفت: بعد از اینکه حضرت آقا برای عملیات وعده صادق شعر سرودند، شاعران پنج کشور نیز در این زمینه شعر سرودند.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» حجت‌الاسلام یعقوبی گیلانی گفت: حرم حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) شعبه‌‏ای از حرم سیدالشهدا (ع) است و این فضیلتی بزرگ است.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» یک منتقد گفت: می‌توان «نون‌خ ۵» را از نظر فرهنگی و قومی، بازتاب‌دهنده اتحاد اقوام ایرانی با تمرکز بر دو قوم کرد و بلوچ دانست.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: مسجد مهمترین پایگاه انقلاب اسلامی و پایگاه همه مردم است.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» کانون خدمت رضوی تهران در جلسه‌ای که ششم اردیبهشت ۱۴۰۳ با حضور مسئولان کانون‌های خدمت رضوی استان تهران برگزار شد، با معرفی دبیر آغاز به کار کرد.
فرهنگی‌هنری
«باشگاه خبرنگاران» دبیرخانه جشنواره شعر عربی طوفان القوافی اعلام کرد که برگزیدگان این مسابقه به زودی در یک جشن بزرگ در بصره معرفی و تکریم خواهند شد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است