علمی فناوری 13:21 - 03 اسفند 1403
تحقیقات جدید نشان داده‌اند که شیرین‌کننده‌های مصنوعی ممکن است اثرات منفی بر سلامت داشته باشند، به‌ویژه اگر به‌طور مکرر مصرف شوند.

افزایش خطر دیابت و بیماری قلبی بامصرف شیرین‌کننده‌های مصنوعی

 مواد شیرین‌کننده مصنوعی به طور گسترده‌ای در محصولات مختلف از جمله نوشیدنی‌های گازدار، آب‌نبات، پودینگ‌ها، غذا‌های کنسروی، مربا و ژله‌ها، محصولات لبنی و بسیاری دیگر از غذا‌ها و نوشیدنی‌ها، به‌ویژه آنهایی که به‌عنوان بدون قند یا رژیمی در بازار یافت می‌شوند، استفاده می‌شوند.

۶ شیرین‌کننده مصنوعی که در جهان برای استفاده در مواد غذایی تأیید شده‌اند شامل آسپارتام، ساخارین، آسه‌سولفام پتاسیم، سوکرالوز، نئوتام و آدوانتام است. علاوه بر استفاده در غذا‌ها و نوشیدنی‌های شیرین، این مواد در بسیاری از محصولات شور نیز یافت می‌شوند، مانند غذا‌های آماده، کچاپ‌ها و سس‌ها، و حتی نان.

یکی از پرکاربردترین شیرین‌کننده‌ها، آسپارتام است که با نام‌های تجاری مختلفی شناخته می‌شود. این ماده ۲۰۰ برابر شیرین‌تر از شکر است بنابراین برای ایجاد طعم شیرینی، به مقدار کمتری از این ماده نسبت به شکر نیاز است.

تحقیقات نشان داده‌اند که شیرین‌کننده‌های مصنوعی ممکن است اثرات منفی بر سلامت داشته باشند، به‌ویژه اگر به‌طور مکرر مصرف شوند. این مواد با چندین مشکل سلامتی مرتبط بوده‌اند، از جمله تأثیر بر عملکرد سیستم گوارشی، ایجاد سردرد و تغییر در چشایی و افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و بیماری‌های قلبی و عروقی.

براساس گزارش مدیکال‌نیوز تودی، یک مطالعه جدید که اثر آسپارتام را در موش‌ها بررسی کرده است، شواهد بیشتری ارائه و نشان داده که ممکن است این ماده به افزایش خطر بیماری‌های قلبی و عروقی منجر شود. 

این مطالعه نشان داده که آسپارتام باعث افزایش ترشح انسولین، هورمونی که قند خون را کنترل می‌کند، می‌شود که منجر به تشکیل پلاک‌های چربی یا آترواسکلروز (تصلب شرائین) می‌گردد.

طی ۳۰ دقیقه پس از مصرف آسپارتام، سطح انسولین در موش‌ها به طور قابل‌توجهی افزایش یافت. محققان اشاره کردند که این امر غیرمنتظره نبود، چرا که گیرنده‌های شناسایی شیرینی در دهان، روده‌ها و سایر بافت‌های موش‌ها و انسان‌ها وجود دارند.

این گیرنده‌ها به آزادسازی انسولین پس از مصرف قند کمک می‌کنند. آسپارتام که ۲۰۰ برابر شیرین‌تر از شکر است، به نظر می‌رسید گیرنده‌ها را فریب داده و باعث ترشح انسولین بیشتری می‌شود.

افزایش سطح انسولین تنها بلافاصله پس از مصرف آسپارتام مشاهده نشد. موش‌هایی که رژیم غذایی حاوی آسپارتام داشتند، سطح انسولین بالایی به طور مداوم داشتند، که نشان می‌دهد مصرف بلندمدت این شیرین‌کننده مصنوعی ممکن است منجر به مقاومت به انسولین شود، که به طور چشمگیری خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش می‌دهد.

منبع: تسنیم


12158588
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» آخرین تحقیقات علمی در مورد اسید‌های چرب غیر اشباع امگا ۳ (PUFA) برخی از علائم دلگرم کننده را نشان می‌دهد که می‌توانند روند پیری را کاهش دهند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» فضانوردان برای سفر به فضا چالش‌های زیادی را پشت سر می‌گذارند؛ اما ماجرا به همین جا ختم نمی‌شود و این سفر عواقب بسیاری دارد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» به گفته مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران پالایشگاه‌های خصوصی باید تمام داروی مورد نیاز بیماران را تولید کنند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» جیمیل یک سرویس منحصر‌به‌فرد را برای کاربران اندروید و iOS راه اندازی کرده است که به کاربر امکان می‌دهد مستقیماً صورتحساب‌های خود را پرداخت کند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس مرکز بودجه وزارت بهداشت از تأمین اعتبار لازم برای پرداخت پاداش پایان خدمت بازنشستگان سال ۱۴۰۲ دانشگاه‌های علوم پزشکی و مطالبات کارانه پرسنل نظام سلامت خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» در سال‌های اخیر بسیاری کشور‌ها و شرکت‌ها، پرتاب ماهواره به مدار‌های بسیار پایین را افزایش داده‌اند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون آموزشی وزیر بهداشت با اشاره به آسیب‌پذیری بالاتر مردان نسبت به زنان، تأکید کرد که بسیاری از آنها به دلیل باور‌های غلط، کمتر به بیماری‌های خود توجه می‌کنند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون وزیر بهداشت گفت: نخستین پلتفرم (سکوی) خودمراقبتی مردان در گوشی تلفن همراه با استفاده از فناوری‌های نوین و هوش مصنوعی طی هفته آینده رونمایی می‌شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مطالعات نشان می‌دهند که برخی از سیارات مانند نپتون حاوی مقادیر زیادی الماس هستند؛ آیا می‌توان از این الماس‌ها به عنوان ماده اولیه برای ساخت و ساز در سیارات منظومه شمسی در آینده استفاده کرد؟
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر آموزش و پرورش گفت: باید سطح کیفی نظام تعلیم و تربیت را ارتقا دهیم و برای تحقق این مهم هیچ تکیه‌گاهی جز معلمان نداریم.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است