به گفته منابع اسرائیلی در ماجرای درز اطلاعات محرمانه از دفتر بنیامین نتانیاهو، یک مقام ارشد دفتر وی به همراه تعداد دیگری از مقامات به اتهام افشای اطلاعات حساس مرتبط با جنگ غزه بازداشت شدهاند.
در ادامه به ۸ نکته اساسی در مورد این موضوع میپردازیم:
۱. آغاز تحقیقات توسط «شین بت»:
چند هفته پیش، ارتش اسرائیل از «شین بت»، سازمان امنیت داخلی اسرائیل، درخواست کرد تا تحقیقاتی در این زمینه انجام دهد.
۲. موضوع اصلی تحقیقات «شین بت»:
محور اصلی این تحقیقات، «نگرانی از وقوع نقض امنیتی به دلیل افشای غیرقانونی اطلاعات محرمانه» بوده است. به گفته منابع امنیتی اسرائیلی، افشاگری این اطلاعات، «اطلاعات حساس و منابع اطلاعاتی را در معرض خطر قرار داده و به تلاشهای اسرائیل برای دستیابی به اهدافش در جنگ علیه غزه آسیب زده است.»
۳. دستگیری متهمان به دنبال تحقیقات:
تحقیقات مشترک بین سازمان امنیت داخلی (شین بت)، پلیس، ارتش و وزارت جنگ منجر به «بازداشت» چندین مظنون در روزهای گذشته شده است.
۴- آنچه که تاکنون اجازه انتشار یافته است
این پرونده برای چند روز تحت حکم منع انتشار بود، تا اینکه قاضی پرونده روز گذشته (جمعه)، برخی از جزئیات آن را منتشر کرد.
در متن حکم لغو منع انتشار از سوی دادگاه آمده است: «در هفته گذشته، مرحله علنی تحقیقات مشترک توسط شاباک (سازمان امنیت داخلی)، پلیس اسرائیل و ارتش اسرائیل آغاز شده است. این تحقیقات در مورد سوء استفاده امنیتی مشکوک مرتبط با افشای غیرقانونی اطلاعات محرمانه است. این عمل خطر جدی برای اطلاعات و منابع حساس اطلاعاتی ایجاد کرده و همچنین به دستیابی به اهداف جنگ در غزه آسیب رسانده است. در این مرحله تعدادی از مظنونین بازداشت شدهاند و تحقیقات همچنان ادامه دارد.»
در این اطلاعات جزئی منتشر شده توسط منابع رسمی، به منبع افشاگری، ماهیت آن، هویت یا نوع شغل افراد بازداشت شده و محل کارشان اشاره نشده است.
۵. محتوای سند اطلاعاتی افشا شده چه بود؟
مجموع رسانههای اسرائیلی - با استناد به گفتههای مقامات اسرائیلی - میگویند که این موضوع به طور مستقیم به آنچه روزنامه «بیلد» آلمان در اوایل سپتامبر گذشته منتشر کرد، مرتبط است. این روزنامه ادعا کرده بود که سند راهبردی حماس در مورد مذاکرات تبادل اسیرا و آتش بس، توسط یحیی السنوار، رهبر شهید حماس، تدوین شده است.
پس از افشای این سند در روزنامه «بیلد» آلمان که توسط مقامات امنیتی «گزارش اطلاعاتی خام و فوق محرمانه» توصیف شده بود، درخواست تحقیقات صادر شد تا مشخص شود که این سند چگونه به دست روزنامه «بیلد» رسیده است.
۶. متهمان این پرونده چه کسانی هستند و اتهام آنها چیست؟
یکی از مظنونین، دستیار نتانیاهو و از نزدیکترین مشاوران او است. او به همراه چند نفر دیگر به اتهام سوء استفاده امنیتی مشکوک که شامل افشای اطلاعات اطلاعاتی فوق سری بوده، بازداشت شدهاند.
نتانیاهو در بیانیهای هرگونه دخالت دفتر خود را رد کرده و گفته است: «هیچ کس از دفتر نخستوزیری بازجویی یا بازداشت نشده است».
او همچنین گفت است که هیچ نشتی از دفتر نخستوزیری وجود نداشته است و مقامات دولتی دیگر - که نامی از آنها نبرده - را متهم به افشای اطلاعات محرمانه کرده است.
۷. رسانهها درباره دستیار نتانیاهو چه اطلاعاتی منتشر کردهاند؟
این دستیار از زمان آغاز جنگ غزه، به طور نزدیک با نتانیاهو همکاری داشته است. او در جلسات امنیتی حساس حضور داشته و به اطلاعات فوق سری دسترسی داشته، هرچند رسانههای اسرائیلی میگویند که او از سوی نهادهای امنیتی برای حضور در این جلسات تأییدیه امنیتی دریافت نکرده بود.
به دلیل عدم تاییدیه امنیتی، او مجوز لازم برای کار در دفتر نخستوزیری را هم نداشته است با این حال، طبق اطلاعاتی که چند روز پیش توسط سازمان پخش رادیو و تلویزیون عمومی اسرائیل منتشر شد، او به طور فعال به نتانیاهو مشاوره میداد.
با لغو منع انتشار این پرونده، شخصیتهای مخالف و سران اپوزیسیون، بلافاصله نتانیاهو را به طور مستقیم مسئول این رسوایی امنیتی معرفی کردند.
در این میان یائیر لاپید، رهبر اپوزیسیون اسرائیل، با اشاره به افشای اطلاعات حساس از دفتر نخستوزیری رژیم اسرائیل، در توییتی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «نخستوزیر، طبق معمول، سعی میکند از زیر بار مسئولیت شانه خالی کند و آن را به گردن دیگران بیندازد، اما واقعیت این است که او شخصا مسئول هر سند، هر کلمه و هر اطلاعاتی است که از دفترش خارج میشود.»
رهبر مخالفان نتانیاهو در ادامه نوشت: «ما دشمنان قدرتمندی در خارج از کشور داریم، اما خطر واقعی از داخل کشور و در مراکز حساس تصمیم گیری میآید که پایه و اساس اعتماد شهروندان اسرائیل به اداره جنگ و رسیدگی به حساسترین مسائل را به لرزه در آورده است».
بنی گانتس، رئیس حزب «اردوگاه دولت»، نیز در توییتی با تاکید بر مسئولیت نتانیاهو در قبال اتفاقات دفترش نوشت: «بدون وارد شدن به جزئیات موضوعی که در حال بررسی است و به فعالیتهای دفتر نخستوزیر مربوط میشود، لازم است یک موضوع روشن شود: نخستوزیر مسئول اتفاقاتی است که در دفترش میافتد، چه خوب و چه بد.»
منبع: فارس
12111789