جزئیات قرارداد مواد معدنی که اوکراین را مستعمره آمریکا میکند

باشگاه خبرنگاران جوان؛ زهرا نجفی - روزنامه انگلیسی ایندیپندنت میگوید قرارداد جدیدی که آمریکا درباره مواد معدنی اوکراین ارائه کرده، نه تنها هیچ تضمین امنیتی به دولت کییف ارائه نمیکند، بلکه حتی این کشور را مجبور میکند بین اشغال شدن توسط روسیه و تبدیل شدن به مستعمره اقتصادی آمریکا یک گزینه را انتخاب کند.
این قرارداد که نسبت به قرارداد قبلی بسیار تغییر کرده، بیش از هر زمان دیگری تلاش میکند اوکراین را وادار کند تمامی کمکهای مالی و نظامی آمریکا در طول جنگ را پس دهد و حتی ۴ درصد سود آن را نیز به بازپرداختها اضافه میکند. علاوه بر این، آمریکا میخواهد بیشتر تولیدات صنعتی اوکراین و بخش عظیمی از سیستم حمل و نقل و ارتباطات آن را کنترل کند.
نمایندگان پارلمان اوکراین به ایندیپندنت گفتند که حتی اگر «ولودیمیر زلنسکی» این پیشنهاد را امضا کند – که بعید به نظر میرسد- قرارداد مذکور هیچ شانسی برای تصویب شدن توسط مجلس قانونگذاری اوکراین نخواهد داشت. «اولکسادر مورزخو» رئیس کمیته روابط خارجی پارلمان اوکراین گفت: «این پیشنهاد به طور کامل قوانین بینالمللی و قانون اساسی اوکراین را نادیده میگیرد».
قرارداد مواد معدنی جدید به شکل یک قرارداد تجاری تحت قوانین آمریکا تنظیم شده، در صورتی که اجرای آن در خاک اوکراین خواهد بود. این قرارداد تصریح میکند که اوکراین و آمریکا حق امتیاز نفت، گاز و همه مواد معدنی را تقسیم خواهند کرد. سود فروش منابع به دلار به آمریکا پرداخت میشود و در یک صندوق سرمایه گذاری مشترک قرار میگیرد. اما هیئت مدیرهای که برای این صندوق تصمیمگیری میکند ۵ عضو دارد که ۳ عضو آن آمریکایی خواهند بود.
این قرارداد تمام زیرساختهای مورد استفاده در بهرهبرداری از محصولات معدنی مثل قطارها، جادهها، فرودگاهها، بنادر، خطوط لوله، کارخانههای فرآوری و پالایشگاهها را پوشش میدهد و به آمریکا حق وتو بر فروش منابع به سایر کشورها یا نهادها را میدهد.
مورزخو گفت: «این بی معنی است، زیرا ایده قرارداد این است که اوکراین باید در ازای کمکهایی که قبلا ارائه شده، همه آنچه را که دارد، تمام منابع طبیعی خود بدهد». او گفت که امیدوار است این طرح ترامپ فقط بخشی از راهبرد مذاکرهای او باشد و رئیس جمهور آمریکا قصد نداشته باشد در صورت عدم امضای قرارداد، کمکهای خود را قطع کند.
شایان ذکر است که ترامپ در کتاب هنر معاملهگری خود توضیح میدهد پیش از منعقد کردن یک قرارداد باید طرف مقابل را در موضع ضعف و ترس قرار داد تا حاضر به دادن امتیاز شود.
این نماینده مجلس اوکراین در ادامه گفت: «اوضاع مثل این است که ببینید فردی توسط یک دیوانه کشته شده و به جای اینکه به او کمک کنید، سعی کنید اموالش را بگیرید».
سیاستمداران اوکراینی تمام تلاش خود را میکنند از دشمنی و تنش با دولت ترامپ جلوگیری کنند، اما به نظر میرسد این تلاشها نتیجهای ندارد. اوکراین اخیرا با پیشنهاد آمریکا برای آتشبس ۳۰ روزه در دریای سیاه موافقت کرده است. اما روسیه علیرغم موافقت اولیه، میگوید که اجرای آن پیششرط دارد و باید در ابتدا برخی تحریمها علیه روسیه لغو شود.
منبع: ایندیپندنت
12171609