وبگردی 13:21 - 20 تیر 1403
مدرس حوزه علمیه و دانشگاه گفت: در تاریخ نقل شده که جناب حرّ نزد امام حسین(ع) رفت درحالی‌که کفش‌هایش را در آورده بود یا دهانه اسب را گرفته و با حالت تضرع و متواضعانه صحبت می‌کرد.

توبه حرّ چگونه پذیرفته شد؟

حجت‌الاسلام محمد سعیدی آریا مفسر قرآن و مدرس حوزه و دانشگاه درباره شخصیت حرَ و نقشش در واقعه کربلا گفت: جناب حرّ که رضوان خدا بر او باد، دو ویژگی مهم شخصیتی دارد. یکی آزادگی به این صورت که حتی در تابعیت لشکر یزید هم آزاده بود و زمانی که متوجه حق شد، پا روی آن نگذاشت و دوم ادب او و چگونگی پاسخ‌هایی که به امام حسین (ع) می‌داد.

وی افزود: حرّ در زمانی که دشمن امام حسین (ع) در کربلا بود و دستور داشت جلوی حضرت را بگیرد، اما حتی در نمازش هم به امام اقتدا کرد، یعنی در فکر خود درست و غلط را تشخیص می‌داد و تا لحظه آخر مردد بود؛ چراکه معتقد بود باید براساس حق تابو‌های ذهنی خود را بشکند و برعکس آن عمل کند، علت پیروزی‌اش هم همین بود که در لحظات آخر توانست در دوراهی گناه و ثواب، راه درست را تشخیص دهد.

آنکه به سپاه حسین (ع) آمد و آنکه از سپاه خروج کرد

سعیدی آریا اظهار کرد: خیلی افراد بودند که در همان بحران کربلا امام را رها کردند و رفتند، برخی نیز در سپاه امام آمدند و حق را فهمیدند و برایشان روشن شد که چه می‌شود. قاعدتا حرَ از همان دقایق اولی که با امام برخورد کرد، حتی همان لحظه که می‌خواست جلوی راه امام را بگیرد، دچار تردید و شک شد، خیلی‌ها، چون با حق مقابله نداشتند چیزی هم در ذهنشان شکل نمی‌گیرد، اما زمانی که مقابله با حق شروعمی‌شود، این تردید‌ها و کشمکش‌های درونی شکل می‌گیرد.

وی یادآور شد: حرَ با اینکه یقین داشت امام حسین (ع) کشته می‌شود و هیچ پیروزی برای او نیست، باز هم کنار امام قرار گرفت و جالب این است یک نفر دیگر برعکس او عمل کرد ضحاک بن عبدالله مشرقی که تا ظهر عاشورا کنار امام حسین (ع) بود، اما وقتی اثر شکست را در سپاه امام دید، به امام گفت که به امید پیروزی آمده بوده و ترجیح می‌دهد که برود، اما امام حسین (ع) باز به او می‌گوید که دیگر اسبی نمانده که بخواهی بروی، اما او می‌گوید که اسبی پشت خیمه‌ها پنهان کرده و سوار می‌شود و می‌رود؛ بنابراین در روز عاشورا یکی به سعادت و دیگری شقاومت می‌رود و ندای امام حسین (ع) را بی جواب می‌گذارد در حالیکه در لشکر امام بوده این شاید اشاره به مفهوم عاقبت به خیری هم داشته باشد، واقعا حر عاقبت به خیر شد درحالی‌که ضحاک هم می‌توانست ساعتی صبر کند و جزو شهدا شود.

رمز پذیرش توبه حر چه بود؟

وی در پاسخ به این سوال که حرَ چه صحبت‌هایی با امام حسین (ع) رد و بدل کرد، گفت: چیز‌هایی که نقل شده شاید هم خیلی معتبر نباشد، اما مطرح می‌شود که او به امام گفت آیا توبه من پذیرفته می‌شود، برخی حتی گفته‌اند که کفش‌هایش را در آورد و یا دهانه اسب را گرفت و با حالت متواضعانه و شکست خورده صحبت کرد، همینجا مطرح می‌شود که یکی از رموز پذیرش توبه حر شاید این باشد که او با یک حالت تضرع و استغفار جلو آمد و مهمتر اینکه اگر هر حالی باشی، دشمن هم باشی، خاندان اهل بیت (ع) به گونه‌ای هستند که محضرشان پذیرفته می‌شوی، این شاید برای ما هم امروز مفهوم داشته باشد.

سعیدی آریا گفت: در توسل به امام حسین (ع) گفته می‌شود که اگر شما می‌خواهید خواسته‌ای از شما نزد ائمه (ع) پذیرفته شود ایشان را به حرَ قسم بدهید و بگویید که شما حرَ را به محضر خود پذیرفتید و او را پاک کردید، از خداوند بخواهید عاقبت ما را هم مثل حرَ ختم به خیر کند.

منبع: آنا


12071962
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار وبگردی

وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» ناامنی و بحران داخلی ۱۸۰ هزار نفر را فراری داد؛ آمریکا، یونان و هلند مقصد اصلی شهرک‌نشینانی است که امیدشان را به آینده اسرائیل از دست داده‌اند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» متخصص صنایع غذایی می‌گوید ویروس تب برفکی با پختن گوشت و پاستوریزه کردن لبنیات کاملاً از بین می‌رود.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» از دیدگاه هایدگر، چیزی که از کار افتاده، اغلب بیش از چیز سالم در برابر ما «حاضر» می‌شود و دیگر نمی‌توانیم آن را نادیده بگیریم.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» نیازهای اکتشافات فضایی، مشکلاتی را ایجاد کرد که ناسا برای یافتن راه‌حل به سراغ طراحی اشیایی رفت که قبلا وجود نداشتند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» آمار سال‌های گذشته نشان می‌دهد فروشگاه‌های بزرگ در روز جمعه سیاه با ترافیک چندبرابری مواجه می‌شوند و کاربران زمان بیشتری را صرف بررسی محصول می‌کنند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» نتایج یک مطالعه تازه نشان میدهد جراحی تغییر رنگ چشم با نرخ ۹۲ درصد بروز عوارض، در صدر فهرست خطرناک‌ترین عمل‌های زیبایی قرار گرفته است.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» عقاب‌ها و شاهین‌ها هر دو از پرندگان شکاری قدرتمند هستند، که تفاوت‌های اساسی در اندازه، طبیعت و سبک زندگی آن‌ها وجود دارد.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» رکورددار بیشترین مدت نخست‌وزیری از دوران مشروطه تا به امروز، امیرعباس هویدا است، او ۱۳ سال توانست بر کرسی نخست وزیری تکیه بزند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» اشغالگران صهونیست عمداً گذرنامه‌های فلسطینیانی را که به آفریقای جنوبی مهاجرت کردند، مهر نمی‌زنند تا از بازگشت آن‌ها به غزه جلوگیری کنند.
وبگردی
«باشگاه خبرنگاران» راکون‌های شهری در واکنش به زندگی کنار انسان‌ها، دچار تغییرات فیزیکی شده‌اند؛ گامی که شاید سرآغاز فرآیند اهلی‌سازی این حیوانات باشد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است