علمی فناوری 20:18 - 25 دی 1403
ستاره‌شناسان ویژگی‌هایی را در آستانه یک سیاه‌چاله فعال مشاهده کرده‌اند که در میان داده‌های پیشین بی‌سابقه به نظر می‌رسند.

کشف ویژگی‌های بی‌سابقه در یک سیاه‌چاله فعال

یک گروه بین‌المللی از ستاره‌شناسان هنگام بررسی یک سیاه‌چاله کلان‌جرم در قلب یک کهکشان دوردست، با استفاده از داده‌های به‌دست‌آمده از مأموریت‌های ناسا و سایر آژانس‌های فضایی، ویژگی‌هایی را شناسایی کرده‌اند که پیشتر هرگز دیده نشده بودند. این ویژگی‌ها شامل پرتاب یک فوران پلاسما با سرعت نزدیک به یک سوم سرعت نور و نوسانات غیر عادی و سریع پرتو ایکس است که احتمالا از نزدیکی لبه سیاه‌چاله پرتاب می‌شود.

به نقل از ناسا، منبع این فوران یک کهکشان به نام «۱ES ۱۹۲۷+۶۵۴» است که در فاصله ۲۷۰ میلیون سال نوری از زمین در صورت فلکی «اژدها» (Draco) قرار دارد. این سیاه چاله مرکزی با جرمی معادل ۱.۴ میلیون خورشید را در خود جای داده است.

«آیلین مایر» (Eileen Meyer) دانشیار «دانشگاه مریلند در بالتیمور» (UMBC) گفت: سیاه‌چاله در سال ۲۰۱۸ با یک فوران نوری، فرابنفش و پرتو ایکس، تغییر دادن ویژگی‌های خود را درست در برابر چشمان ما آغاز کرد. بسیاری از گروه‌های پژوهشی از آن زمان تاکنون به دقت این سیاه‌چاله را زیر نظر داشته‌اند.

پس از فوران به نظر می‌رسید که سیاه‌چاله به مدت حدود یک سال به حالت آرام در فعالیت بازگشته است، اما تا آوریل ۲۰۲۳ گروهی از پژوهشگران به سرپرستی «سیباسیش لاها» (Sibasish Laha) پژوهشگر دانشگاه مریلند در بالتیمور و مرکز پرواز فضایی گادرد ناسا، افزایش مداوم و چندماهه پرتو ایکس کم‌انرژی را مشاهده کردند.

افزایش پرتو ایکس، پژوهشگران را برانگیخت تا به مشاهدات رادیویی جدیدی بپردازند که نشان می‌دهند یک پرتو رادیویی قوی و بسیار غیرعادی در جریان است.

داده‌های رادیویی به‌دست‌آمده در فوریه، آوریل و مه ۲۰۲۴ نشان می‌دهند این پرتو‌ها حاصل فوران‌های گاز یونیزه یا پلاسما هستند که از دو طرف سیاه‌چاله امتداد می‌یابند و اندازه کلی آنها حدود نیم سال نوری است. این پرسش مدت‌ها در ذهن ستاره‌شناسان شکل گرفته است که چرا تنها کسری از سیاه‌چاله‌های هیولا فوران‌های قوی پلاسما را تولید می‌کنند. این مشاهدات جدید ممکن است سرنخ‌های حیاتی را ارائه دهند.

مایر خاطرنشان کرد: پرتاب یک فوران از سیاه‌چاله پیش از این هرگز در لحظه مشاهده نشده بود. ما معتقدیم که جریان خروجی زودتر آغاز شده؛ یعنی زمانی که پرتو ایکس افزایش یافت و فوران توسط گاز داغ از دید ما فاصله گرفت تا این که در اوایل سال گذشته منفجر شد.

این پژوهش در «The Astrophysical Journal Letters» به چاپ رسید.

منبع: ایسنا


12141021
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مرکز ارزشیابی و تضمین کیفیت نظام آموزش و پرورش اعلام کرد: مهلت تأیید سوابق تحصیلی داوطلبان شرکت در آزمون سراسری امروز پایان می‌یابد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» تلفن‌های هوشمند در روز‌های گرم تابستان ممکن است آسیب ببینند؛ اما همین امر در مورد سرما نیز صدق می‌کند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» به گفته مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان، متخصصین این شرکت اقدام به طراحی و ساخت سیستم انتقال مواد برای صنایع کشور علی الخصوص صنعت پلاستیک و پلیمر و دارویی کرده اند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس قرارگاه جوانی جمعیت وزارت آموزش و پرورش گفت: نقش والدین در کیفیت بخشی آموزش دانش‌آموزان می‌تواند بسیار پر رنگ باشد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت گفت: وضعیت هوای تهران تا روز پنجشنبه (۲۷ دی) در شرایط ناسالم قرار دارد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» ستاره‌شناسان ویژگی‌هایی را در آستانه یک سیاه‌چاله فعال مشاهده کرده‌اند که در میان داده‌های پیشین بی‌سابقه به نظر می‌رسند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» دانشمندان راز‌هایی را در مورد آب و هوای زمین در بیش از ۳۰۰ میلیون سال پیش شناسایی کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» شرکت ال‌جی از هدفون‌های تقویت شده با گرافن در نمایشگاه CES ۲۰۲۵ رونمایی کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» هوش مصنوعی معمای منشا قمر‌های مریخ را حل کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» خواب خوب شبانه نه‌تنها در انسان نشاط ایجاد؛ بلکه، ذهن را پاکسازی می‌کند.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است