علمی فناوری 20:58 - 04 اسفند 1403
پژوهشگران دانشگاه تهران، موفق شدند با استفاده از نوعی نانوکامپوزیت، تکنیک‌های استخراج و تشخیص نوع و میزان وانیلین به کاررفته در شیر خشک را ارتقاء دهند.

راهکار نوآورانه پژوهشگران دانشگاه تهران برای ارزیابی کیفیت شیرخشک

در پژوهشی که به تازگی توسط محسن آقازیارتی دانشجوی دکتری رشته شیمی تجزیه دانشگاه تهران و به راهنمایی حسن سرشتی استاد دانشکده شیمی دانشکدگان علوم دانشگاه تهران انجام شده، روش پیشرفته‌ای برای تشخیص وانیلین طبیعی از وانیلین سنتزیِ به کار رفته در مواد غذایی پیشنهاد شده است.

سرشتی در ارتباط با تفاوت وانیلین طبیعی و مصنوعی با بیان اینکه، وانیلین از غلاف گیاه وانیل (Vanilla planifolia) به دست می‌آید و به دلیل کاربرد فراوان در صنایع غذایی به ویژه در تولید بستنی، شیرخشک و پودرکیک به عنوان ملکه طعم‌دهنده‌ها شناخته می‌شود، افزود: امروزه به دلیل تقاضای فزاینده جهانی برای این ماده، تولید نوعی وانیلین مصنوعی یا سنتزی از طریق فرآیند‌های شیمیایی رواج یافته است.

وی درباره مصرف وانیلین مصنوعی و عوارض آن توضیح داد: وانیلین مصنوعی نسبت به نوع طبیعی آن بسیار ارزان‌تر است و همین موضوع باعث شده تا برخی سودجویان، وانیلین سنتزی را به‌جای نوع طبیعی آن به فروش برسانند. تحقیقات نشان می‌دهد مصرف بیش از حد وانیلین مصنوعی باعث سردرد، تهوع، استفراغ، تنگی نفس و حتی بیماری‌های مربوط به کبد و کلیه می‌شود.

این استاد شیمی تجزیه افزود: بنابراین، در برخی کشور‌ها مقررات ایمنی سخت‌گیرانه‌ای برای این قبیل طعم‌دهنده‌های مصنوعی تدوین و ابلاغ شده و کاربرد آن در تولید شیرخشک نوزادان صفر تا شش ماهه ممنوع شده است. همچنین، محدودیت‌های تعیین‌شده در برخی کشور‌ها در مورد حداکثر مقدار مجاز وانیلین برای غذا‌های مکمل نوزادان، حاکی از نگرانی درباره تأثیرات آن بر سلامت کودکان است. از این رو تشخیص ترکیبات وانیلین در مواد غذایی از نظر ایمنی غذا و سلامت انسان قابل توجه است.

وی با اشاره به روش‌های مرسوم در تشخیص وانیلین و مشتقات آن در مواد غذایی تصریح کرد: در این پژوهش، نانوکامپوزیت جدیدی مبتنی بر باکتریال سلولز اصلاح شده با نانولوله‌های کربنی و هیدروکسید دوگانه لایه‌ای برای استخراج وانیلین از مواد غذایی، از جمله شیرخشک، ساخته شده است.

سرشتی فرایند انجام پژوهش را این‌گونه توصیف کرد: ابتدا وانیلین استخراج‌شده به وسیله دستگاه کروماتوگرافی گازی-طیف‌سنجی جرمی نسبت ایزوتوپی (Gas Chromatography Isotope Ratio Mass Spectrometry-GC-IRMS) اندازه‌گیری شد. به منظور بررسی کارایی روش، چهار گیاه وانیل طبیعی از کشور‌های ماداگاسکار، اندونزی، پاپوآ گینه نو و هندوستان به عنوان نمونه تهیه و عصاره آنها با این روش به عنوان نمونه مرجع مورد آزمایش قرار گرفت. در مرحله بعد، نمونه‌هایی از شیرخشک و پودر کیک وانیلی برای بررسی نوع وانیلین خریداری و با این روش بررسی شد.

این استاد دانشگاه تهران درباره کاربرد نتایج این پژوهش نیز توضیح داد: با توجه به تأثیر کیفیت و میزان وانیلین مصنوعی موجود در مواد غذایی در سلامت انسان، ارائه یک روش قابل اعتماد که بتواند به‌طور هم‌زمان مقدار و طبیعی یا سنتزی بودن وانیلین را در شیرخشک مشخص کند، به ویژه برای سلامتی نسل‌های آینده، حیاتی است.

نتایج این پژوهش به تازگی از سوی انجمن شیمی آمریکا در نشریه ACS Food Science & Technology منتشر شده است.

منبع: دانشگاه تهران


12159259
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مهلت ثبت‌نام و امکان ویرایش اطلاعات ثبت‌نامی برای متقاضیان آزمون کارشناسی ارشد رشته‌های گروه پزشکی سال ۱۴۰۴ از سوی مرکز سنجش آموزش پزشکی آغاز شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سیمایی گفت: فرد نخبه اگر ارج نبیند، به جایی می‌رود که قدرش دانسته شود و مهاجرت نخبگان همیشه به دلخواه آنان نیست، گاهی یک تبعید خودخواسته است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» محققان می‌گویند نوع دیابت بر خطر حمله قلبی یا سکته مغزی تأثیر می‌گذارد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس سازمان اورژانس کشور از آغاز امداد نوروزی از ۲۵ اسفند خبر داد و گفت: امسال با اجرای پویش «نه به تصادف» کار متمایز نسبت به سال‌های قبل انجام می‌شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» آیین اختتامیه و اعطای جوایز برگزیدگان جشنواره‌های بین‌المللی خوارزمی و جوان خوارزمی امروز (یکشنبه ۵ اسفند) با حضور رئیس جمهور برگزار شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» آیین اختتامیه و اعطای جوایز برگزیدگان جشنواره‌های بین‌المللی خوارزمی و جوان خوارزمی امروز (یکشنبه ۵ اسفند) با حضور رئیس جمهور برگزار شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس مرکز سنجش آموزش پزشکی، از برگزاری آزمون‌های علوم پایه پزشکی، دندانپزشکی، پیش کارورزی و پایان دوره داروسازی در تاریخ دوم اسفند با حضور ۱۱,۲۸۷ داوطلب خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» گروهی از پژوهشگران آمریکایی و آلمانی سعی دارند ربات‌ها را طوری تنظیم کنند که رفتار آنها بیشتر به مواد هوشمند شبیه باشد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون علمی رئیس‌جمهور گفت: در دوره سوم جایزه ملی فناوری نکست، حوزه‌های آب، انرژی و کشاورزی به عنوان مهم‌ترین اولویت‌های فناورانه در نظر گرفته شده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سرپرست اداره نظارت بر تأمین، توزیع و عرضه تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو گفت: برنامه‌ای جامع برای شناسایی کمبود‌های ملزومات پزشکی و حمایت از سیاست‌های واردات و تولید داخل داریم.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است