علمی فناوری 15:09 - 24 مهر 1400
دانشمندان دانشگاه بهداشت یوتا(Utah Health) و شرکت زیست‌فناوری "فابریک"(Fabric Genomics) در مطالعه‌ای به رهبری بیمارستان کودکان "رادی"(Rady) در سن‌دیگو گزارش دادند که فناوری مبتنی بر هوش مصنوعی آن‌ها می‌تواند با دقت و سرعت بالا اختلالات نادر ژنتیکی در کودکانی که شدیدا بیمار هستند را تشخیص دهد.

هوش مصنوعی علل ژنتیکی بروز بیماری‌ها را مشخص می‌کند

به گزارش ایسنا و به نقل از ساینس‌دیلی، این یافته‌ها که در مجله‌ی "Genomic Medicine" منتشر شده است از شروع مرحله جدیدی در علم پزشکی خبر می‌دهد که در آن فناوری به پزشکان در تشخیص علل اصلی بیماری کمک می‌کند تا هرچه زودتر درمان مناسب را آغاز کنند.

"مارک یاندل"(Mark Yandell) ، یکی از نویسندگان این مقاله می‌گوید: این مطالعه نقطه عطف قابل توجهی است که نشان می‌دهد چگونه فناوری‌های مبتنی بر هوش مصنوعی می‌تواند نگهداری از بیماران را به طور قابل توجهی بهبود بخشد.

"یاندل" استاد ژنتیک انسانی در دانشگاه یوتا و مشاور علمی "فابریک" است.

در تمام جهان، سالانه حدود هفت میلیون نوزاد با اختلالات ژنتیکی جدی متولد می‌شوند. زندگی این کودکان به طور معمول در بخش مراقبت‌های ویژه آغاز می‌شود.

تعداد کمی از بخش‌های مراقبت ویژه نوزادان(NICU) در آمریکا از جمله دانشگاه یوتا به بررسی علل ژنتیکی بیماری‌ها پرداخته‌اند. آن‌ها در حال توالی‌یابی سه میلیارد دی‌ان‌ای که ژنوم انسان را تشکیل می‌دهند، هستند.

ساعت‌ها طول می‌کشد تا ژنوم انسان به طور کامل توالی‌یابی شود و برای تشخیص بیماری ممکن است نیاز به روزها و هفته‌ها باشد.

به گفته‌ی "یاندل"، ‌ این میزان زمان برای برخی از نوزادان به اندازه کافی سریع‌ نیست. درک علت بیماری نوزادان در درمان موثر آن‌ها بسیار اهمیت دارد. تشخیص علل بیماری طی ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از تولد، به این بیماران بیشترین شانس بهبودی را می‌دهد.

گروه یاندل با شرکت "فابریک" برای ساخت الگوریتمی جدید همکاری کردند. الگوریتم "Fabric GEM" با هوش مصنوعی ترکیب شده و به یافتن خطاهایی در دی‌ان‌ای که منجر به بروز بیماری می‌شود، کمک می‌کند.

در این تحقیقات دانشمندان ژنوم کامل ۱۷۹ کودک بیمار از بیمارستان "رایدی" و پنج مرکز پزشکی دیگر را مورد بررسی قرار دادند.

الگوریتم "GEM" موفق به تشخیص ژن عامل بیماری در ۹۲ درصد مواقع شد. ابزارهای کنونی با دقت ۶۰ درصد کار مشابه را انجام می‌دهند.

این الگوریتم از هوش مصنوعی برای یادگیری دانش گسترده و در حال رشد استفاده می‌کند. "GEM" با مراجعه به داده‌های بزرگ از توالی ژنوم در جوامع گوناگون، اطلاعات بالینی از بیماری‌ها و سایر داده‌های پزشکی و علمی و ترکیب آن‌ها با توالی ژنوم بیمار و داده‌های پزشکی به دنبال ارتباط آن‌ها می‌گردد.

برای بررسی بهتر پرونده پزشکی می‌توان "GEM" را با ابزاری به نام "Clinithink's CLiX" ترکیب کرد تا بتواند نوشته‌های پزشکان در مورد شرایط بالینی بیمار را اسکن کند.

"یاندل" می‌گوید: کودکان بیمار تعداد زیادی صورت وضعیت دارند و پزشکان باید به صورت دستی همه آن‌ها را بررسی و خلاصه کنند. قابلیت "Clinithink" برای تبدیل آن‌ها به محتوای قابل استفاده برای "GEM" به سریع‌تر شدن این فرآیند کمک می‌کند. فناوری‌هایی که در حال حاضر وجود دارند تغییرات ژنتیکی کوچک را تشخیص می‌دهند. برای مثال تغییر یا کاهش و افزایش در حروف یک واحد دی‌ان‌ای را می‌یابند. اما "GEM" علاوه بر آن می‌تواند تغییرات ساختاری که منجر به بروز بیماری می‌شود را تشخیص دهد. تخمین زده شده که تغییرات ساختاری علت بروز ۱۰ تا ۲۰ درصد بیماری‌های ژنتیکی هستند.

"لوکا برونلی"(Luca Brunelli)، متخصص اطفال و استاد دانشگاه یوتا می‌گوید: قابلیت تشخیص بیماری با دقت بالا درهای جدیدی به روی ما باز می‌کند. او که هدفش یافتن پاسخ برای خانواده‌هایی است که زندگی خود را در تردید می‌گذرانند می‌گوید که این پیشرفت‌ها به یافتن علت بیماری کودکان کمک می‌کند و به پرشکان امکان مدیریت بیماری در زمان مناسب و بهبود آن را می‌دهد.

انتهای پیام


11273954
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» تنها دو ماموریت رباتیک به عطارد راه پیدا کردند، اما همین ماموریت‌ها نیز برای رد بسیاری از فرضیه‌های نادرست درباره این دنیای داغ بسیار مهم بودند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» بایت‌دنس شایعه‌ی فروش تیک‌تاک را تکذیب کرد و گفت برنامه‌ای برای واگذارکردن این شبکه‌ی اجتماعی ندارد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» گوگل پس از واکنش‌های منفی کاربران یوتیوب، طراحی جدید این پلتفرم را از دسترس خارج کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر بهداشت بخش MRI بیمارستان شهدای یافت آباد را افتتاح و از نصب یکی از پیشرفته‌ترین دستگاه‌های تصویربرداری در این مرکز ابراز خرسندی کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس شورای حفاظت آزمون سراسری با اشاره به شناسایی افرادی که ابزار ممنوعه به همراه داشتند، از داوطلبان آزمون سراسری برای رعایت دستورالعمل‌ها تشکر کرد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیرعامل متا اعلام کرد: که غول فناوری هنوز سال‌ها با کسب درآمد از هوش مصنوعی فاصله دارد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» لوگوی ویژه آیین‌های بزرگداشت ۱۷۵۷ سال سنت آموزش عالی در ایران همزمان با نودمین سالگرد تاسیس دانشگاه تهران «نماد آموزش عالی ایران» منتشر شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیر گروه مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: مالاریا جزو مهم‌ترین و جدی‌ترین بیماری‌های عفونی در تمام قاره‌های دنیا است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» معاون پرورشی وزارت آموزش و پرورش گفت: گفت: در ۶۰۰ هزار مدرسه دخترانه باید این وظیفه روایتگری پیشرفت ایران و دختر ایرانی را انجام دهیم.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» شرکت تراشه‌ساز «TSMC» تایوان، اعلام کرد که فناوری جدید تولید تراشه این شرکت به نام «A 16» در نیمه دوم سال ۲۰۲۶ وارد چرخه تولید خواهد شد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است