به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، مشارکت مردم در حفظ و ادارهی حکومت، یکی از ارکان نظام سیاسی و اجتماعی اسلام است. نظام جمهوری اسلامی ایران به عنوان تجلی حکومت دینی در عصر حاضر، مظهر مشارکت مردمی در عرصه های مختلف اعم از سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و به طور کلی حرکت این انقلاب و پیروزی آن در سال 1357 به رهبری امام خمینی ره بر پایه مردم و استفاده از توان آن ها بوده است. پس از رحلت بنیانگذار کبیر انقلاب نیز رهبر معظم انقلاب به صورت ویژه بر حضور مردم در صحنه تاکید داشته اند و بر آن اصرار ورزیده اند . ایشان در حوزه های مختلف معتقدند که حضور پرشور مردم حلال و برطرف کننده ی مشکلات خواهد بود. از دیدگاه ایشان اتکای انقلاب اسلامی ایران به حضور دائمی مردم، خنثی کننده ی توطئه ها و نقشه های دشمن بوده است و در طی این سال ها یکی از علل اصلی استمرار و راز زوال ناپذیری انقلاب اسلامی ایران است. در همین راستا در بیانیه مهم گام دوم که در سال 97 از سوی ایشان ابلاغ شد، یکی از ستون های اصلی توجه به جایگاه مردم بود.
حالا سوال اینجاست که در بین مسئولین کشور جسته و گریخته دغدغه مشارکت دادن مردم در امور جاری همیشه برقرار بوده است ولیکن این مقوله نیاز به طراحی مدل و چارچوب عملیاتی دارد تا بتوان بهترین بهره برداری را از توان مردم در حل مشکلات کشور صورت داد. رهبر معظم انقلاب در دیدار هیات دولت در شهریور 1401 تصریح می کنند:
"شما [دولتتان را] میگویید «دولت مردمی»؛ دولت مردمی فقط به این نیست که بروید میان مردم؛ این کار لازم است امّا کافی نیست؛ باید بتوانید مشارکت مردم را در کارهای گوناگون و بخشهای گوناگون جلب کنید. من قبلاً هم یک وقتی گفتهام این را، ظاهراً در جمع شما شاید گفتم که بنشینید کیفیّت جلب مشارکت مردم را برنامهریزی کنید، تعریف کنید که چه جور میشود مشارکت مردم را جلب کرد؛ چه در زمینههای مالی و اقتصادی، چه در زمینههای سیاسی، چگونه میشود از فکر مردم و از نظر مردم استفاده کرد در بخشهای مختلف. این برنامهریزی میخواهد..."
و یا دو سال بعد در دیداربا دولت چهاردهم تصریح کردند:
"در میان ملّت ما کسانی که صاحب فکرند، صاحب ابتکارند، صاحب تجربهاند، صاحب آراء جدیدند، بیشمارند؛ وقتی انسان پای صحبت این و آن مینشیند، اینقدر حرف نو، فکر نو، ابتکار نو در سخنان گوناگون افراد در قشرهای مختلف میشنود که شگفتزده میشود. پیشنهادهایی که به صورت مکتوب میدهند، حرفهایی که حضوری میزنند، آنچه به عنوان اعتراض میگویند، آنچه به عنوان پیشنهاد میگویند، همه برای انسان از این جهت مژده است که نشاندهندهی فکر نو، ابتکار نو، تجربهی خوب و راهگشایی برای آینده است. این [ظرفیّت] کشور ما است. من عرض میکنم که این یک ثروت عظیم ملّی است و از این باید استفاده کرد. دولت محترم و رئیسجمهور محترم انشاءالله برای مردم، با مردم، در میان مردم از این «ظرفیّت عظیم مردمی» استفاده کنند و از آن برای رسیدن به اهدافی که ذکر کردند و راهی که میخواهند بروند، بهره بگیرند."
با همه این تفاسیر شهرداری تهران برای تحقق این ایده بزرگ و مطالبه جدی گامی هر چند کوچک را در راستای استفاده از ظرفیت های مردمی برداشت. پویش "من شهردارم" نمونه عینیت یافته مشارکت مردم در حل مشکلات مدیریت امورجاری بود که میتوان از آن به عنوان یک الگوی عملیاتی بهره برداری کرد. در "من شهردارم"، برای نخستین بار این فرصت برای شهروندان فراهم شد که بطور مستقیم و بی واسطه در فرآیند تصمیمگیری های کلان شهری و شناسایی و پیشنهاد پروژه ها و نیازهای منطقه خود نقش داشته باشند. مدیریت شهری در این پویش که شعار "شهر من، تصمیم من" را سرلوحه داشت، ضمن شنیدن صدای مردم، دیدگاه ها و ایده های نو را از بطن جامعه استخراج کرده و آن را به پروژه های شهری تبدیل کرده و می کند.
نکته حائز اهمیت اینجاست که از ابتدای اجرای "من شهردارم" امسال، بیش از 42000 پیشنهاد از شهروندان تهرانی دریافت شد که از این تعداد، 8800 پیشنهاد از سوی شهروندان منطقه 3 بوده است که نشان دهنده علاقه مندی آنها به تغییر و پیشرفت در محل زندگی شان و مشارکت در تصمیم گیری و اداره منطقه خود می باشد.
در روزهای سوم و چهارم آذر ماه، تیمهای کارشناسی شهرداری این منطقه به دقت تمامی پیشنهادات مردمی را مورد بررسی قرار داده و پس از حذف موارد تکراری، و احصا پروژه های قابل اجرا در نهایت 50 پیشنهاد که قابلیت تبدیل به پروژههای اجرایی را داشت، شناسایی و برای بررسی بیشتر و تخصیص بودجه به معاونت برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی و امور شورای شهرداری تهران ارسال کردند. این پیشنهادات به ارزش 60 میلیارد تومان، شامل پروژههای مختلفی از جمله عمرانی، اجتماعی و فرهنگی، خدمات شهری، ترافیکی و ... بود که با هدف ارتقاء کیفیت زندگی شهروندان در محلات منطقه 3 به مرحله اجرا در خواهند آمد.
در نهایت باید تاکید کنیم مدیریت شهری خود را موظف می داند که در کنار مردم بوده و به نیازها و پیشنهادات آنها توجه کند. در این راستا "من شهردارم" نشان داد که اگر بتوانیم بستر مناسب را برای مشارکت مردم فراهم کنیم، گامهای بلندی در جهت بهبود شرایط شهری برداشته می شود. علاوه بر اینکه این پویش میتواند به عنوان یک الگوی مطالعاتی با محوریت مشارکت مردم جهت حل مسائل مدیریتی می تواند از سوی نهادهای دیگر نیز مورد الگوبرداری و استفاده قرار گیرد.
حمید جوانی؛ شهردار منطقه 3
انتهای پیام/
12122760