اقتصادی 20:48 - 04 دی 1403
به گفته وزیر نفت، به‌زودی قرارداد‌هایی به ارزش ۶ میلیارد دلار برای فشارافزایی میدان مشترک پارس جنوبی به‌عنوان یکی از اولویت‌های اصلی کشور امضا می‌شود.

قرارداد‌های ۶ میلیارد دلاری فشارافزایی پارس جنوبی به‌زودی امضا می‌شود

محسن پاک‌نژاد وزیر نفت امروز (سه‌شنبه، چهارم دی) در نشست با کمیسیون اصل نود مجلس با تأکید بر اینکه ایجاد تأسیسات فشارافزایی در پارس جنوبی در کشور از نان شب هم واجب‌تر است، اظهار کرد: تمهیدات لازم برای تأمین مالی این پروژه اندیشیده شده است.

وی با اشاره به اینکه بر اساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته مقدمات قانونی برای سرمایه‌گذاری صنایع انرژی‌بر همچون هلدینگ‌های پتروشیمی و صنایع فولادی در میدان‌های گازی کشور انجام شده است، تصریح کرد: بخش خصوصی می‌تواند با به تولید رساندن میدان‌های گازی سهم خود بابت سرمایه‌گذاری در این طرح‌های را در قالب گاز تحویلی، دریافت کند.

وزیر نفت با تأکید بر اینکه ناترازی انرژی در کشورمان به سالیان گذشته و سرمایه‌گذاری نکردن در بخش‌های بالادستی بازمی‌گردد و ریشه‌ای به شمار می‌آید، گفت: در حوزه تولید، وزارت نفت مسئولیت سرمایه‌گذاری و تولید از میدان‌های گازی را بر عهده دارد، از سوی دیگر برای حل ناترازی، واردات گاز و سوآپ آن تا حدی می‌تواند به صورت جزئی کمک‌کننده باشد، اما این موضوع به تنهایی کمکی برای رفع کامل ناترازی انرژی نمی‌کند.

افزایش ۱۴ میلیون متر مکعبی گاز به شبکه سراسری

پاک‌نژاد با بیان اینکه اگر روند مصرف گاز مدیریت و بهینه‌سازی نشود ما هر چه قدر در حوزه تولید گاز سرمایه‌گذاری کنیم، نمی‌توانیم به افزایش شتابان مصرف گاز در سال‌های اخیر برسیم، افزود: امسال با افزایش برودت هوا مصرف در بخش خانگی، تجاری و صنایع غیر عمده کشور به حدود ۶۷۰ میلیون متر مکعب رسیده است، این درحالی است که در مجموع امسال حدود ۸۵۰ میلیون متر مکعب گاز شیرین به خطوط سراسری گاز تزریق شده است، این مقدار تولید نسبت به مدت مشابه پارسال (چهار ماه اخیر) افزایش ۱۴ میلیون مترمکعبی داشته است.

وی با اشاره به اینکه طبیعتا آنچه بعد از گازرسانی به بخش خانگی باقی می‌ماند باید میان نیروگاه‌ها و سایر صنایع عمده کشور با اعمال محدودیت تقسیم شود، ادامه داد: البته که این شرایط به نفع مردم و کشور نیست، این موضوع واقعیتی غیر قابل انکار است.

وزیر نفت با بیان اینکه وزارت نفت دولت چهاردهم برنامه افزایش ظرفیت تولید گاز در بخش‌های بالادستی صنعت نفت را به شدت دنبال می‌کند، اظهار کرد: البته بیش از هر چیز دیگری باید بروی مدیریت و بهینه‌سازی مصرف تمرکز کنیم، این حوزه در بر دارنده راهکار‌های قیمتی و غیر قیمتی است که هم اکنون وزارت نفت راهکار‌های غیر قیمتی را در اولویت قرار داده است.

پاک‌نژاد تصریح کرد: استفاده از بخار‌های گازی با راندمان بالا می‌تواند یکی از راهکار‌های غیرقیمتی مدیریت و بهینه‌سازی مصرف به شمار آید، سرمایه‌گذاری در این بخش از سوی بخش‌های دولتی و خصوصی می‌تواند به ما در تعدیل مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری کمک کند.

وی تأکید کرد: ایران هم اکنون در زمستان با ناترازی ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون متر مکعبی گاز و در تابستان با ناترازی ۱۰۰ میلیون متر مکعبی گاز رو‌به‌رو است، از این رو ما چاره‌ای به جز بهینه‌سازی مصرف در سال‌های آتی نداریم.

کاهش مصرف گاز بخش خانگی

وزیر نفت با اشاره به اینکه وزارت نفت در چهار ماه اخیر موفق به افزایش تولید بیش از ۲۵ میلیون متر مکعبی گاز ترش در بخش بالادستی خود شده است، افزود: به عبارت دیگر در چهار ماه اخیر سال جاری نسبت به مدت مشابه پارسال ۱۴ میلیون متر مکعب گاز شیرین معادل نصف یک فاز میدان گازی پارس جنوبی بیشتر به شبکه سراسری گاز تزریق شده است. هم اکنون مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری از ۶۷۰ به ۶۲۰ میلیون متر مکعب با همراهی مردم رسیده است.

پاک‌نژاد گفت: در واقع به هر اندازه‌ای که نفت‌کوره در نیروگاه‌ها مصرف شود، گاز کمتری تحویل این نیروگاه‌ها می‌شود و این گاز در نیروگاه‌های گازی و سیکل ترکیبی به‌عنوان جایگزین نفت‌گاز مصرف می‌شود و بدین ترتیب با مصرف کمتر نفت‌گاز در سبد سوخت نیروگاهی، سطح ذخایر آن در نیروگاه‌ها افزایش می‌یابد.

وی با یادآوری اینکه نیروگاه‌ها بر اساس مصوبات بالادستی از ۱۰ مرداد مکلف به مصرف روزانه ۴۰ میلیون لیتر نفت‌کوره بودند، افزود: این مصوبه، اما در نیروگاه‌ها اجرایی نشد و به‌طور متوسط از ۱۰ مرداد تا پایان آبان روزانه حدود ۲۲ میلیون لیتر نفت‌کوره در نیروگاه‌ها مصرف شده است.

اجرایی نکردن مصوبات بالادستی

وزیر نفت با اشاره به اینکه اجرایی نکردن مصوبات بالادستی سبب شد موجودی ذخایر نفت‌گاز در آغاز دولت چهاردهم به‌شدت کاهش یابد، ادامه داد: اگر نفت‌کوره مطابق این مصوبات مصرف می‌شد، اکنون سطح موجودی مفید نفت‌گاز نیروگاهی برابر با ۳ میلیارد و ۱۰۰ میلیون لیتر بود، اگر نفت‌کوره مطابق مصوبات بالادستی از ابتدای مهر تاکنون مصرف می‌شد، اکنون سطح موجودی مفید نفت‌گاز نیروگاهی برابر با ۲ میلیارد و ۱۷۷ میلیون لیتر بود و اگر نفت‌کوره مطابق این مصوبات از ابتدای آبان تاکنون مصرف می‌شد، اکنون سطح موجودی مفید نفت‌گاز نیروگاهی برابر با یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون لیتر بود.

پاک‌نژاد، صادرات گاز و قرارداد‌های موجود را دیگر چالش وزارت نفت دولت چهاردهم برای حل مشکل تأمین سوخت زمستانی عنوان کرد و گفت: صادرات گاز به ترکیه در تابستان پارسال از ۲۷ خرداد تا ۲۸ مهر برای مدت چهار ماه به‌دلیل مشکل دریافت از طرف کشور ترکیه متوقف شده بود که این موضوع منجر به کاهش ۳.۶ میلیارد مترمکعبی (۳۰ میلیون مترمکعبی در روز) صادرات گاز نسبت به قرارداد شد. این مقدار گاز مازاد در سال گذشته در اختیار سایر بخش‌ها به‌ویژه نیروگاه‌ها قرار گرفته و انتظارات برای تحویل گاز را افزایش داده است.

وی افزود: همچنین با توجه به اینکه از دی پارسال (۱۴۰۲) تا پایان مرداد ۱۴۰۳، تمام ظرفیت قراردادی با ترکیه استفاده شده بود، در طول سه ماه گذشته امکان کاهش صادرات گاز به ترکیه وجود نداشت، عدد صادرات هم باید مطابق با قرارداد فیمابین انجام می‌شد. این در حالی است که از دی پارسال (۱۴۰۲) تا پایان مرداد (۱۴۰۳)، در مواقعی که با کمبود گاز مواجه بوده‌ایم، محدودیت روی صادرات گاز به ترکیه به‌راحتی اعمال شده بود.

 افزایش ۱۱ میلیون لیتری تولید نفت‌گاز 

وزیر نفت با اشاره به اینکه در چهار ماه گذشته تولید نفت‌گاز نسبت به مدت مشابه پارسال ۶ میلیون لیتر افزایش یافته است، گفت: این عدد در پایان آذر امسال به ۱۱ میلیون لیتر رسیده که به همین مقدار ارسال نفت‌گاز به نیروگاه‌های کشور در مدت یاد شده افزایش داشته است.

پاک‌نژاد تصریح کرد: افزایش تحویل نفت‌گاز به نیروگاه‌های کشور به صورت میانگین روزانه ۳۵ میلیون لیتر بوده که در برخی روز‌ها بنا به نیاز تا سقف ۶۰ میلیون لیتر رسیده است، همان‌طور که می‌دانید ایجاد پشتیبانی و تهیه لجستیک برای تحویل این مقدار نفت‌گاز در کشور نیازمند افزایش توان ناوگان تانکر‌های جاده‌پیما و ریلی است.

وی راه‌اندازی فاز نخست خط لوله انتقال فرآورده از بندرعباس به رفسنجان طی ۲۰ روز گذشته را یکی از اقدام‌های مؤثر در صنعت نفت دانست و گفت: با راه‌اندازی این خط لوله از پیمایش روزانه ۸۰۰ نفتکش جاده‌پیما جلوگیری می‌شود.

منبع: وزارت نفت


12131561
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار اقتصادی

اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» دبیرکل سندیکای بیمه‌بیمه‌گران گفت: بیمه‌های زندگی تکمیلی در کمیسیون بیمه زندگی مطرح و به زودی در شورای عالی بیمه مرکزی نهایی می‌شود.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» معاون عملیات دیسپچینگ شرکت ملی گاز اعلام کرد: گاز تحویلی به نیروگاه‌ها در آذر امسال به‌طور تجمعی ۱۸۰ میلیون مترمکعب بیشتر از مدت مشابه سال۱۴۰۲ بوده است.
اقتصادی
«خبرگزاری تسنیم» شورای عالی فضای مجازی با موافقت هر سه قوه تصمیم به رفع فیلتر از واتساپ و گوگل پلی گرفت. این تصمیم به همراه مصوبه هایی برای حمایت از پیامرسان های داخلی همراه بوده است.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» دبیرکل سندیکای بیمه‌گران عدم مدیریت نقدینگی را بزرگترین مشکل صنعت بیمه عنوان کرد و گفت: با مدیریت صحیح می‌شود فساد را در بیمه کنترل کرد.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» ایران با بهره‌گیری از ظرفیت‌های فعلی می‌تواند به یکی از قطب‌های حمل و نقل و ترانزیت منطقه تبدیل شود. 
اقتصادی
«خبرگزاری تسنیم» اشتغال زایی در صنعت حمل ونقل هوایی تقریباً 3.1 برابر سایر صنایع مولد است و به ازای هر 100 شغل مستقیم در این صنعت، 610 شغل در بخش های دیگر ایجاد می شود.
اقتصادی
«خبرگزاری تسنیم» قائم مقام توسعه محصول سایپا به توسعه کامیونت پادرا پلاس در دو نسخه دوگانه سوز و تک سوز اشاره کرد و گفت: این محصولات با رعایت استاندارد 85 گانه نیز در برنامه تولید سال 1404 شرکت زامیاد گنجانده شده است.
اقتصادی
«باشگاه خبرنگاران» مدیرعامل اتحادیه دام سبک گفت: بنابر آمار در ۸ ماهه امسال ۱۸۱ هزارتن گوشت گرم، منجمد و دام زنده وارد شده است.
اقتصادی
«خبرگزاری تسنیم» معاون وزیر نفت در امور نظارت بر منابع هیدروکربوری گفت: طبق قانون برنامه هفتم توسعه، پایش و رصد مبادلات مواد نفتی ازجمله طرح های در اولویت دولت چهاردهم است و بیش از 7 هزار میلیارد تومان به اجرای طرح میترینگ در سال 1403 تخصیص داده شده است.
اقتصادی
«خبرگزاری تسنیم» در جلسه اخیر هیات سرمایه گذاری، هفتصد میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی تصویب شد.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است