علمی فناوری 08:33 - 18 تیر 1403
ستاره شناسان اسپانیایی کشف کرده اند که جرم ماده تاریک در خوشه‌های کهکشانی بزرگ را می‌توان با اندازه و شدت امواج ضربه‌ای ایجاد شده در طول شکل گیری این ساختار‌های کیهانی تعیین کرد.

توسعه روشی جدید برای اندازه‌گیری جرم ماده تاریک

دانشمندان اسپانیایی با ابداع روشی جدید امکان اندازه‌گیری جرم ماده تاریک و تأیید صحت روش‌های دیگر برای مشاهده این ماده نامرئی را فراهم کرده اند، این موضوع در مقاله تحقیقاتی منتشر شده در مجله Nature Astronomy بیان شده است.

محققان می‌گویند: مشکل تعیین جرم دقیق خوشه‌های کهکشانی یکی از مهم‌ترین و قدیمی‌ترین مسائل در نجوم است. 

محققان گفتند: رویکردی که ما ایجاد کرده‌ایم عموماً از نظر دقت اندازه‌گیری کمتر از روش‌های موجود برای تعیین جرم خوشه‌های کهکشانی نیست و این امکان را به ما می‌دهد تا از آنها برای راستی آزمایی مستقل از تخمین‌های فعلی استفاده کنیم. 

این رویکرد برای تعیین جرم ماده تاریک در کهکشان‌ها و خوشه‌های کهکشانی توسط تیمی از ستاره‌شناسان اسپانیایی به سرپرستی سوزانا پلانلیس، محقق دانشگاه والنسیا، ایجاد شد. ماهیت این روش در این واقعیت نهفته است که فرآیند تشکیل خوشه‌های کهکشانی منجر به تشکیل تعداد زیادی امواج ضربه‌ای می‌شود که قدرت، اندازه و ساختار آنها به میزان توزیع ماده مرئی و تاریک در گروه کهکشان‌ها بستگی دارد. 

انتشار حاصل از این امواج اخیراً توسط تلسکوپ‌های سوزاکو و وریتاس شناسایی شد و دانشمندان را به این پرسش سوق داد که آیا می‌توان از مشاهدات این درخشش برای تعیین جرم دقیق ماده تاریک در خوشه‌های کهکشانی بزرگ استفاده کرد.

دانشمندان خاطرنشان کردند که روش‌های کنونی همیشه اجازه نمی‌دهد که تخمین‌های قابل اعتمادی از جرم این خوشه‌ها به دست آوریم، که اخترشناسان را مجبور می‌کند به دنبال جایگزین‌هایی برای تأیید این نتایج اندازه‌گیری باشند.

اخترشناسان اسپانیایی با هدایت این ایده، یک مدل کامپیوتری از گروه بزرگی از کهکشان‌ها ایجاد کردند و چگونگی تغییر خواص و تشعشعات امواج ضربه‌ای که تولید می‌کنند را در طول تکامل این گروه از کهکشان‌ها پیگیری کردند.

محاسبات انجام شده توسط محققان نشان داد که جرم ماده تاریک در چنین خوشه‌های کهکشانی را می‌توان بر اساس انتشار امواج ضربه‌ای با دقت تقریباً ۳۰ درصد، حتی در فواصل نسبتاً بزرگ، معادل حدود ۹.۳ میلیارد سال نوری، تخمین زد.

همانطور که محاسبات دانشمندان نشان داده است، چنین اندازه گیری‌هایی را می‌توان با استفاده از تلسکوپ مداری آتنا اروپایی، که قرار است در سال ۲۰۳۵ به فضا پرتاب شود، و همچنین جانشین آن یعنی کاوشگر وب کیهانی انجام داد.

اطلاعاتی که آنها در مورد جرم ماده تاریک در خوشه‌های بزرگ کهکشانی جمع آوری کردند، برای اولین بار به بررسی مستقل ایده‌های پذیرفته شده در مورد ساختار جهان و همچنین بررسی دقیق سهم ماده تاریک از کل انرژی کیهان کمک می‌کند. 

منبع: تاس


12071037
 
پربازدید ها
پر بحث ترین ها

مهمترین اخبار علمی فناوری

علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیر برنامه ملی آبادیران گفت: آبادیران، گفتمانی تازه و نهالی است که باید آرام آرام رشد کند و به یک درخت تنومند تبدیل شود و البته می توان پیش‌بینی کرد که تا انتهای دولت چهاردهم به کمک نهادهای آبادانی و پیشرفت به یک بازار هزار میلیارد تومانی ...
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر آموزش و پرورش گفت: ما درصدد هستیم تا سامانه‌ای برای پرداخت کمک‌های مردمی ایجاد شود.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» وزیر آموزش و پرورش گفت: دانشگاه فرهنگیان بهترین دانش‌آموزان برتر علمی و پرورشی را در خود جای داده است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» سرپرست روابط عمومی معاونت آموزشی وزارت بهداشت گفت: ۱۷ مهرماه آخرین مهلت ثبت نام در بیست و یکمین فراخوان جذب هیات علمی است.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس سازمان غذا و دارو گفت: سهمیه ۶۰۰ میلیون دلاری از ارز ۴۲۰۰ تومانی برای خرید ملزومات مصرفی و تجهیزات پزشکی در شش‌ماهه اول سال در نظر گرفته شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» رئیس اداره فناوری اطلاعات سازمان اورژانس کشور، از راه‌اندازی سامانه مکان‌یابی تماس گیرندگان (سرویس لوکیشن) در اورژانس ۱۱۵ خبر داد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» دانشگاه علوم پزشکی ایران تور مطالعاتی برای افزایش دانش و مهارت‌های تخصصی پزشکان و مدیران کشور تاجیکستان در زمینه مراقبت‌های اولیه بهداشتی برگزار می‌کند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» ضوابط فنی حمل دارو از طریق سکوها و کسب‌وکارهای اینترنتی، به‌منظور تنظیم و نظارت بر فرآیندهای حمل و توزیع دارو، از سوی سازمان غذا و دارو ابلاغ شد.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» مدیر کل آموزش و پرورش شهرستان‌های استان تهران گفت: تا عصر دیروز ۹۷۸ هزار و ۶۹۸ در مدارس دولتی شهرستان‌های تهران ثبت نام کرده‌اند.
علمی فناوری
«باشگاه خبرنگاران» دانش آموزان ایرانی با ۲ طرح عینک هوشمند برای نابینایان و سیستم هوشمند شناسایی احساسات صورت انسان برای کاربرد‌های مختلف صاحب ۲ مدال نقره مسابقات جهانی علوم و اختراعات انگلستان - لندن ۲۰۲۴ شدند.

مشاهده مهمترین خبرها در صدر رسانه‌ها

صفحه اصلی | درباره‌ما | تماس‌با‌ما | تبلیغات | حفظ حریم شخصی

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است